ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΕΣ ΖΩΝΗΣ
"Ποδαρικό" στο 1999 με νέους αγώνες

Συγκέντρωση την πρώτη βδομάδα του νέου χρόνου αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν τα σωματεία σε σύσκεψή τους

Το δρόμο του αγώνα θα περπατήσουν ξανά οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη,ενάντια στην πολιτική συρρίκνωσης και διάλυσής της που προωθεί η κυβέρνηση! Ετσι, τα σωματεία της Ζώνης διοργανώνουν συγκέντρωση όλων των εργαζομένων την πρώτη βδομάδα του νέου χρόνου. Η απόφαση αυτή πάρθηκε σε σύσκεψη που διοργάνωσαν από κοινού το σωματείο εργαζομένων στη ΝΑΥΣΙ και το Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων,με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλα τα σωματεία της Ζώνης.

Το πρώτο θέμα που απασχόλησε τη σύσκεψη ήταν η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών και οι σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει η πιθανή υπερψήφισή του σχετικού νομοσχεδίου στην οικονομία της χώρας, στους εργαζόμενους σ' αυτά αλλά και στην ύπαρξη της Ζώνης, καθώς καμία λειτουργία και παραγωγική δραστηριότητα των λιμανιών δε διασφαλίζεται με βάση το νομοσχέδιο, γι' αυτά θα αποφασίσει ο διευθύνων σύμβουλος που θα οριστεί στη νέα εταιρία...

Στη σύσκεψη καταγγέλθηκε ότι είναι απαράδεκτο ελληνικές κρατικές τράπεζες να επιδοτούν εφοπλιστές, οι οποίοι φτιάχνουν τα καράβια τους στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα τα ναυπηγεία της χώρας να υπολειτουργούν. Η έλλειψη υποδομής στη Ζώνη ήταν επίσης ένα ζήτημα που απασχόλησε τη σύσκεψη. Οπως τονίστηκε, ενώ μέρα με τη μέρα το πρόβλημα μεγαλώνει, το υπουργείο Ανάπτυξης και ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά δε δίνουν δραχμή για τη βελτίωση της υποδομή της! Αντί αυτού, η κυβέρνηση δίνει δαπάνη 7 δισεκατομμύρια δραχμές ως "κίνητρα" για φύγουν 1.500 εργατοτεχνίτες από τη Ζώνη.

Τα σωματεία απαιτούν να δοθεί άμεσα έκτακτο επίδομα, καθώς και να σφραγιστούν τα βιβλιάρια ασθενείας των άνεργων εργατοτεχνιτών. Θα απαιτήσουν την άμεση σύγκληση του διυπουργικού οργάνου. Τέλος, ομόφωνα αποφάσισαν να καλέσουν σε συντονισμό της δράσης τους εργαζόμενους και των άλλων ναυπηγείων της χώρας, καθώς και τους δημάρχους της Α' και Β' Πειραιά.

ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΟΛΠ
"ΟΧΙ στο ξεπούλημα και στο συμβιβασμό"

"Κάθε υπάλληλος πρέπει να κάνει υπόθεσή του το αίτημα να μείνει το λιμάνι στο Δημόσιο και να επιβάλλει την καθολική και ανυποχώρητη διεκδίκησή του, σήμερα. Αύριο θα είναι αργά, όταν θα έχει διαπιστώσει την απάτη των "διασφαλίσεων" με αφεντικά τους εφοπλιστές!". Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή της η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα (ΔΕ) Μονίμων Υπαλλήλων ΟΛΠ".

Η ΔΕ καταγγέλλει την πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων(ΟΜΥΛΕ) που πήρε απόφαση για σταμάτημα των κινητοποιήσεων και "διάλογο" επί των αποτελεσμάτων της ιδιωτικοποίησης. "Κάνει πλάτες - σημειώνεται - στην κυβέρνηση, να περάσει το νομοσχέδιο, ξεπουλά τον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, στην πιο κρίσιμη φάση του".

"Γιατί, θα αναρωτηθεί ο κάθε συνάδελφος - συνεχίζει η ανακοίνωση - κατηγορούμε μ' αυτό τον τρόπο την πλειοψηφία; Γιατί με το νομοσχέδιο το λιμάνι ξεπουλιέται σε εφοπλιστές και πολυεθνικές, εκχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και αυτό η πλειοψηφία το θεωρεί δεδομένο. Γιατί ανατρέπονται όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων και σε αυτό η πλειοψηφία από καιρό καλλιεργεί την απάτη των "διασφαλίσεων". Γιατί με αυτόν το νέο νόμο το λιμάνι θα 'ναι χρυσοφόρα πηγή για τις πολυεθνικές και θύλακας "μαύρης εργασίας" και απολύσεων για τους εργαζόμενους".

Η ΔΕ αναφέρει ότι στο ΔΣ της ΟΜΥΛΕ απορρίφθηκε πρότασή της για συνέχιση και κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, με αποχή από υπερωρίες, εργασία Σαββατοκύριακου και αργίες και συγκεκριμένες απεργίες, με συντονισμό δράσης με άλλους εργαζόμενους, συγκεντρώσεις και πορείες με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου.

"Μας καλούν - υπογραμμίζεται τέλος - να σκύβουμε το κεφάλι και να "συζητάμε" πάνω στα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης, αυτό δηλαδή που ζητάει η κυβέρνηση η οποία θέλει "παρατηρήσεις" επί του νομοσχεδίου, στην προσπάθειά της να ενσωματώσει τους εργαζόμενους στην πολιτική της και να περάσει το ξεπούλημα των λιμανιών. Εμείς πρέπει να πούμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στο συμβιβασμό. Να πούμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στο ξεπούλημα του λιμανιού. Να απαιτήσουμε και να πούμε ΝΑΙ στον αγώνα".

Απολύσεις αντί δώρου

Την απόλυσή τους πήραν ως χριστουγεννιάτικο "δώρο" 10 εργαζόμενοι, της ομάδας του εργολάβου Ν. Ζάχου,ο οποίος έχει αναλάβει τις εργασίες καθαριότητας των Ελληνικών Διυλιστηρίων Απροπύργου (ΕΛΔΑ). Ο εργολάβος, μετά την, πρόσφατη, ανανέωση της σύμβασης έργου με τη διεύθυνση των ΕΛΔΑ, θεώρησε ότι οι 32 εργαζόμενοι που απασχολούσε ήταν πολλοί, ότι περίσσευαν οι 10, τους οποίους και απέλυσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν για δεύτερη φορά μέσα στο 1998 παρόμοιο πρόβλημα. Τον περασμένο Μάρτη, ο προηγούμενος εργολάβος, Πηρούνιας,τους εγκατέλειψε απλήρωτους και μέχρι αυτή τη στιγμή, αν και το πρόβλημα έχει ακολουθήσει τη δικαστική οδό, δεν έχει επιλυθεί.

Αμέσως μετά, την εργολαβία ανέλαβε ο Ν. Ζάχος, στον οποίο συνέχισαν να εργάζονται οι εργαζόμενοι του Πηρούνια. Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων, από τη στιγμή που ανέλαβε την εργολαβία ο Ν. Ζάχος, άρχισε και ένα όργιο τρομοκρατίας κατά των εργαζομένων, ενώ κάποιους απ' αυτούς τους απασχολούσε για οχτώ ώρες ημερησίως και τους πλήρωνε για εφτά.

Και στου "ΓΑΒΑΛΑ"

Σε 10 απολύσεις προχώρησε τον τελευταίο μήνα η επιχείρηση λατομικών μηχανημάτων "ΓΑΒΑΛΑΣ" στο Ζεφύρι, σε σύνολο 50 ατόμων, επικαλούμενη οικονομική αδυναμία.

Πρόκειται για επιχείρηση που λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η δραστηριότητά της έχει περιοριστεί κυρίως στην ανακατασκευή και συντήρηση λατομικών μηχανημάτων και λιγότερο στην παραγωγή.

Και αυτό, όταν στη χώρα μας βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά μεγάλα έργα, που χρειάζονται μεγάλες ποσότητες λατομικού υλικού. Η άρνηση της κυβέρνησης να πάρει μέτρα προστασίας και ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής και επιπλέον η παράδοση και των λεγόμενων μεγάλων έργων στις πολυεθνικές, οδηγεί στη συρρίκνωση και τον αφανισμό μεγάλες και μικρές βιομηχανίες μετάλλου.

Σύσκεψη της Συντονιστικής του Πειραιά

Η εκτίμηση της δουλιάς κατά την πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση και ο καθορισμός των επόμενων αγωνιστικών κινητοποιήσεων, ήταν τα θέματα που κουβεντιάστηκαν προχτές το απόγευμα σε σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά,που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων Πειραιά,με τη συμμετοχή δεκάδων πρωτοβάθμιων σωματείων της πόλης.

Εκτιμήθηκε ότι η δημιουργία της Συντονιστικής Επιτροπής στον Πειραιά αποτελεί κατάκτηση για τους εργαζόμενους που πρέπει, ωστόσο, στην πορεία να διευρυνθεί, να ενισχυθεί και να πάρει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά. Τονίστηκε για μια ακόμα φορά ότι το κύριο ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει την Επιτροπή είναι πώς καλύτερα θα οργανωθούν και θα συσπειρωθούν οι εργαζόμενοι στη βάση, ενώ προτάθηκε η συγκρότηση απεργιακών επιτροπών σε κάθε χώρο δουλιάς.

Τη σύσκεψη απασχόλησαν και οι αγώνες που αναπτύσσει το μαθητικό κίνημα το τελευταίο διάστημα και τονίστηκε ιδιαίτερα ότι αυτοί πρέπει να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο από τους εργαζόμενους. Τέλος, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση και νέας σύσκεψης αμέσως μετά τις γιορτές, όπου θα καθοριστούν συγκεκριμένα οι επόμενες αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων του Πειραιά.

Αναπροσαρμόζεται το γαμήλιο επίδομα

Αναπροσαρμόζεται από 1.1.1999 το δώρο σύστασης οικογένειας που χορηγεί ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας, για τους γάμους που θα γίνουν το 1999, με απόφαση του υπουργείου Εργασίας. Στα νέα ζευγάρια θα δίνονται 137.200 δρχ. Στους δικαιούχους που είναι παιδιά πολύτεκνων το ποσό είναι 168.900 δρχ.

Πρόγραμμα "εμπειρίας" για άνεργους πτυχιούχους

Πρόγραμμα απόκτησης "εργασιακής εμπειρίας", το οποίο αφορά 4.000 άνεργους απόφοιτους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πρόκειται να μπει σε εφαρμογή βάσει σχετικής υπουργικής απόφασης που δημοσεύθηκε στο ΦΕΚ.

Δικαιούχοι φορείς υλοποίησης του προγράμματος είναι επιχειρήσεις και οργανισμοί του ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Δικαιούχοι ασκούμενοι είναι οι πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά και οι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών, ηλικίας μέχρι 30 χρονών (γεννημένοι μετά την 1/1/1968).

Ωστόσο, οι κλάδοι στους οποίους θα αναπτυχθεί το πρόγραμμα θα εξαρτηθούν τελικά από τις ίδιες τις επιχειρήσεις, αφού όπως τονίζεται στην υπουργική απόφαση "οι ειδικότητες και οι τίτλοι σπουδών θα είναι αυτές που τελικώς θα ζητηθούν από τις επιχειρήσεις".

Η διάρκεια του προγράμματος είναι 11 μήνες. Το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 7 δισ. δραχμές και χρηματοδοτείται από τον ΟΑΕΔ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο.

Οι δικαιούχοι ασκούμενοι εκτός από τις παραπάνω προϋποθέσεις θα πρέπει ακόμα να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και να μην έχουν εργαστεί σε θέσεις και ειδικότητες απασχόλησης των γνωστικών τους αντικειμένων για περισσότερους από 12 μήνες. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται σε πρώτη φάση είναι έντυπη αίτηση, τίτλοι σπουδών και υπεύθυνη δήλωση του νόμου 1599 ότι ο υποψήφιος εισέρχεται πρώτη φορά στην αγορά εργασίας. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων θα καθοριστεί με εγκύκλιο του ΟΑΕΔ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ