ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Κάλεσμα συμπόρευσης

Του Γιάννη ΒΑΜΒΑΚΟΥΣΗ*

Το επόμενο τρίμηνο πρόκειται να διεξαχθούν αρχαιρεσίες σε μια σειρά συλλόγους τραπεζών (Ιονική, Ελλάδος, Πίστεως, Γενική, Κρήτης), καθώς και σε όλα τα νομαρχιακά παραρτήματα της ΟΤΟΕ. Η ΕΣΑΚ Τραπεζών με ανακοινώσεις, περιοδείες και άλλες εκδηλώσεις, έχει καλέσει κάθε αγωνιστή συνάδελφο να συνεργαστεί και να συμπορευτεί μαζί της, ανεξάρτητα από τυχόν διαφορετικές πολιτικές ή κομματικές αντιλήψεις. Εχει κάνει επίσης σαφές ότι με τις ηγεσίες των άλλων παρατάξεων όχι μόνο δε συνεργάζεται, αλλά κάνει και θα κάνει κάθε προσπάθεια να αποκαλύψει το ρόλο τους. Ενα ρόλο, που έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των τραπεζοϋπαλλήλων, βοηθάει να περάσει η κυβερνητική - εργοδοτική πολιτική και φθάνει συνειδητά στην καταρράκωση κάθε έννοιας αξιοπρέπειας των εργαζομένων μέσα από ρουσφέτια και συμβιβασμούς. Η ΕΣΑΚ στις προσεχείς αυτές αρχαιρεσίες θα κατέβει με τα δικά της ψηφοδέλτια και με συνεργαζόμενους. Η προσπάθεια της ηγεσίας της ΟΤΟΕ για "κοινά" ψηφοδέλτια στις νομαρχιακές εκλογές, που θα διεξαχθούν από 1-10.2.99, έχει σαν αποδέκτες όλους τους άλλους, όχι όμως την ΕΣΑΚ.

Μπροστά στις αρχαιρεσίες θα πρέπει να επισημανθούν στους τραπεζοϋπαλλήλους κυρίως τα εξής ζητήματα που απασχόλησαν και συζητήθηκαν στον κλάδο:

- Η στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής από την ηγεσία της ΟΤΟΕ. Μια πολιτική, από την οποία η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, συνταξιούχων και φυσικά και οι τραπεζοϋπάλληλοι, συνεχώς χάνουν, ενώ το κεφάλαιο, οι τραπεζίτες και άλλοι συνεχώς κερδίζουν. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ, η "Λευκή Βίβλος", η ΟΝΕ είναι επιλογές που δεν έχουν ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας και πρέπει να απορριφθούν από κάθε εργαζόμενο. Η πλειοψηφία στην ΟΤΟΕ συμφώνησε, σιώπησε σ' αυτές τις επαίσχυντες επιλογές. - Οι συλλογικές συμβάσεις της ΟΤΟΕ, αλλά και οι επιχειρησιακές συμβάσεις των συλλόγων, κινήθηκαν στα πλαίσια της εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης και όχι μόνο δεν επέφεραν καμία βελτίωση στο εισόδημα των τραπεζοϋπαλλήλων, αλλά, αντίθετα, σε συνυπολογισμό με τη φορολογική αφαίμαξη, μείωσαν παραπέρα το πραγματικό τους εισόδημα. Την ίδια στιγμή υπεγράφη προκλητική σύμβαση μόνο για τους αποσπασμένους συνδικαλιστές, με προνόμια στα επιδόματα και τις προαγωγές τους!

- Οι ιδιωτικοποιήσεις των τραπεζών και η αμέσως επόμενη κίνηση των τραπεζιτών, δηλαδή η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων με την κατάργηση οργανισμών - κανονισμών, μονιμότητας, συλλογικών συμβάσεων, ωραρίου κλπ (βλέπε τράπεζες Αθηνών, Μακεδονίας - Θράκης, Κρήτης) δείχνει πόσο επικίνδυνοι συνδικαλιστές είναι όλοι αυτοί που χρόνια τώρα έβαζαν πλάτη, σιωπούσαν, προπαγάνδιζαν ανοιχτά την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων.

- Η κατεδάφιση των ασφαλιστικών κατακτήσεων, με τη συνεχιζόμενη εφαρμογή των φασιστικών (έτσι τους είχε αποκαλέσει η ΠΑΣΚΕ) αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ, η ληστεία των εισφορών στο εφάπαξ, συνοδεύεται σήμερα από τα μίνι και μάξι νέα ασφαλιστικά νομοσχέδια που σηματοδοτούν μείωση συντάξεων, επικουρικών, αύξηση ορίων συνταξιοδότησης, τζόγο στο Χρηματιστήριο με τα αποθεματικά των Ταμείων κλπ.

- Η "θεοποίηση" του κοινωνικού διαλόγου, που αρνείται κάθε οργάνωση αγώνα, που θέλει τους εργαζόμενους στη γωνία, η πλήρης απουσία - έστω και με ένα ψήφισμα - για τους αγώνες (αγροτών, ναυτεργατών, καθηγητών, μαθητών, υγειονομικών, Ιονικής κλπ), δείχνει την 180 μοιρών στροφή της ηγεσίας της ΟΤΟΕ, που σημαίνει απλά πλήρη συνθηκολόγηση με την κυβέρνηση και τους τραπεζίτες.

Αν όμως οι άλλες παρατάξεις συμφώνησαν, σιώπησαν ή αντέδρασαν χαλαρά για την "τιμή των όπλων" στα παραπάνω, η ΕΣΑΚ ήταν η παράταξη με σημαντική παρουσία (περιοδείες - ανακοινώσεις κλπ) στους χώρους δουλιάς, που αντιπάλευε, αποκάλυπτε και πρότεινε θέσεις - δράσεις για τα συμφέροντα των τραπεζοϋπαλλήλων.

Οι προσεχείς αρχαιρεσίες λοιπόν είναι μια καλή ευκαιρία για τα μέλη και τους φίλους της ΕΣΑΚ να βγουν στα υποκαταστήματα, να προσπαθήσουν να αντιστρέψουν το συναινετικό κλίμα της ηγεσίας της ΟΤΟΕ, να προπαγανδίσουν τις θέσεις εκείνες που σε τελευταία ανάλυση εξυπηρετούν τους τραπεζοϋπαλλήλους και όχι μόνο. Η ενίσχυση των ψηφοδελτίων της ΕΣΑΚ θα 'ναι σίγουρα ένα ελπιδοφόρο μήνυμα και αυτό το μήνυμα το παίρνει σοβαρά υπόψη της η κάθε πλευρά, με διαφορετικά συναισθήματα, βγάζοντας όμως ενδιαφέροντα πολιτικά συμπεράσματα.

* Ο Γιάννης ΒΑΜΒΑΚΟΥΣΗΣ είναι μέλος του ΓΣ της ΟΤΟΕ

ΑΝΕΡΓΟΙ ΕΥΒΟΙΑΣ
Τους "χρυσώνουν το χάπι" με 150.000!

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Για δεύτερη συνεχή χρονιά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εμπαίζει τους άνεργους της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, με τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 150.000 δραχμών όλο κι όλο.

Με τον τρόπο αυτό και μοιράζοντας λιγότερα χρήματα σε περισσότερους ανέργους, δείχνει το "κοινωνικό πρόσωπο", όταν οι κάτοικοι της περιοχής Μαντουδίου - οχτώ χρόνια μετά την έναρξη των ιδιωτικοποιήσεων - βλέπουν το μεροκάματο "με τα κιάλια".

Αντίθετα, το υπουργείο Εργασίας αρνείται τις προτάσεις που έχει καταθέσει εδώ και δύο χρόνια το Σωματείο Ανέργων και Εργαζομένων στις Μεταλλευτικές Επιχειρήσεις Βορειοκεντρικής Εύβοιας για το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό, επιδότηση των ανέργων με το 80% του ΗΑΕ, καθώς και των νεοεισερχόμενων στην παραγωγή, μέχρι να βρουν δουλιά.

Σχετικά με την πρακτική αυτή της κυβέρνησης και του ΟΑΕΔ, ο Χρ. Κατσιώτης, μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ και εκπρόσωπος των εργαζομένων στον Οργανισμό Απασχόλησης, δήλωσε τα παρακάτω: "Πιστεύω ότι η κυβέρνηση βλέποντας ότι η ανεργία, η εξαθλίωση, η φτώχεια στους εργαζόμενους ανεβαίνει με ραγδαίους ρυθμούς, προσπαθεί μέσα από εφάπαξ επιδόματα να καθησυχάσει τους άνεργους της περιοχής και να "χρυσώσει το χάπι" της ανεργίας. Τέτοιες πρακτικές δε λύνουν το πρόβλημα. Τα προβλήματα των ανέργων της περιοχής, αλλά και συνολικά της χώρας μας, συνεχώς οξύνονται και χρειάζονται διαφορετική λύση. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα σήμερα πιέζει για μια άλλου τύπου ανάπτυξη της χώρας, πέρα και έξω από αυτή που θέλουν να επιβάλλουν κυβέρνηση - Ευρωπαϊκή Ενωση - βιομήχανοι, το μεγάλο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο που οδηγούν στην παραγωγική αποδιάρθρωση της χώρας. Σήμερα, οι άνεργοι της περιοχής και της χώρας θα πρέπει να παλέψουν, να συντονίσουν τους αγώνες τους με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα για πλήρη απασχόληση, παραγωγική ανάπτυξη, για να μειωθεί η ανεργία".

ΠΕΜΕΝ - "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ"
Αγωνιστικό προσκλητήριο

Τα δύο ναυτεργατικά σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες σε νέους αγώνες και αποκαλύπτουν τους στόχους της συκοφαντικής επίθεσης που έχει εξαπολύσει το προεδρείο της Ενωσης Ναυτών

Αγωνιστικό κάλεσμα στους ναυτεργάτες να δώσουν μαζικά το "παρών" τους στις κινητοποιήσεις που αναπτύσσονται αυτή την περίοδο για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλιά, ενάντια στην αντιναυτεργατική πολιτική της κυβέρνησης, απευθύνουν με χτεσινή κοινή ανακοίνωσή τους η ΠΕΜΕΝ και η ναυτεργατική Ενωση "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ".Ο ενωμένος αγώνας των ναυτεργατών - όπως επισημαίνεται - όχι μόνο θα φέρει αποτελέσματα, αλλά ταυτόχρονα "θα δώσει την απάντηση και σε αυτούς που αποτελούν την "πέμπτη φάλαγγα" στο ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα".

Τα δύο ναυτεργατικά σωματεία, με την ανακοίνωσή τους, απαντούν σ' ένα λιβελογράφημα που εξέδωσε προχτές το προεδρείο της Ενωσης Ναυτών, με το οποίο καταφέρεται υβριστικά και συκοφαντικά κατά των επικεφαλής της ΠΕΜΕΝ και του "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", αλλά και της Επιτροπής Ανέργων Ναυτεργατών, την οποία μάλιστα χαρακτηρίζει με προβοκατόρικο τρόπο: "Χυδαία και ανήθικη συμμαχία των ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και γενικού γραμματέα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας"! Ισχυρίζεται επίσης ότι οι παραπάνω συνδικαλιστές χειροδίκησαν και σε βάρος μελών της Ενωσης Ναυτών!

Οι ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ στην ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι δεν εκπλήσσει κανέναν το "ανήθικο, ψευδολόγημα του προεδρείου της Ενωσης Ναυτών. Απλώς επιβεβαιώνει τη διαπίστωση ότι με τη φωνή του προέδρου της Ενωσης Ναυτών Α. Νταλακογιώργου μιλούν οι εφοπλιστές". Επίσης αναφέρουν παραδείγματα από τη διασπαστική δράση του προεδρείου της Ενωσης Ναυτών στη διάρκεια αγωνιστικών κινητοποιήσεων των ναυτεργατών και σημειώνουν: "Η Επιτροπή Ανέργων σε συνεργασία με την ΠΕΜΕΝ και τον ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ άσκησε ισχυρή πίεση στην πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΝΟ, που αναγκάστηκε να λάβει απόφαση για τη διενέργεια ελέγχων στα καράβια, από διασωματειακή επιτροπή. Τα "νερά ταράχτηκαν", ο Νταλακογιώργος έχασε την ψυχραιμία του και συμπεριφέρεται σαν προβοκάτορας". Τα δύο σωματεία υπογραμμίζουν: "Απομονώνοντας τους διασπαστές του προεδρείου της Ενωσης Ναυτών, που ξεπουλάνε τα συμφέροντα του κλάδου, καλούμε τους συναδέλφους ναύτες να αντιπαλέψουμε μαζί την αντιναυτεργατική πολιτική, να σφυρηλατήσουμε τη ναυτεργατική ενότητα στο δρόμο του αγώνα. Η κοινή δράση που αναπτύσσουμε με τα μέλη της Ενωσης Ναυτών στο κίνημα ανέργων, στα καράβια, στις κινητοποιήσεις, επιβάλλεται να ενισχυθεί".

Σκόπιμη η απαξίωση της ΕΒΟ

Για προσπάθεια παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης σχετικά με την πορεία και το μέλλον της ΕΒΟ, καταγγέλλει την κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, το σωματείο εργαζομένων της επιχείρησης. Σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι "τις τελευταίες μέρες γίνεται προσπάθεια παραπληροφόρησης με δημοσιεύματα στον Τύπο και αναμεταδόσεις στους ραδιοφωνικούς σταθμούς, με σκοπό να παρουσιαστεί η κυβέρνηση ότι έχει συγκεκριμένο σχέδιο εξυγίανσης και πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της εταιρίας".

Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα, όπως καταγγέλλεται στην ανακοίνωση, είναι ότι "η ΕΒΟ σκόπιμα οδηγείται σε παραγωγικό και οικονομικό μαρασμό, αφού κανένα σημαντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα δεν έχει αναλάβει", ενώ "τα εργοστάσια σε Αίγιο, Μάνδρα και Λαύριο υπολειτουργούν".Συνέπεια αυτής της κατάστασης, είναι "να μην καταβάλλονται έγκαιρα οι μισθοί και για την εξυπηρέτηση των λειτουργικών της αναγκών η εταιρία να καταφεύγει σε δανεισμό, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό της με τεράστια τοκοχρεολύσια".

Το σωματείο καταγγέλλει και τη διοίκηση της ΕΒΟ, τονίζοντας ότι "το στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο που κατέθεσε στα συναρμόδια υπουργεία, και το ενέκριναν, παρουσιάζει ένα σενάριο "εξυγίανσης", που όμως μοναδικό στόχο έχει να αιτιολογήσει την "αναγκαιότητα" μείωσης προσωπικού, στην πραγματικότητα μεθοδεύει τη συρρίκνωση και εκποίηση της ΕΒΟ".

Τέλος, στην ανακοίνωση επισημαίνεται το αίτημα των εργαζομένων για πραγματική εξυγίανση της εταιρίας, μέσα από την ενίσχυση και ανάπτυξή της, με διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της προς όφελος της Εθνικής Οικονομίας και της άμυνας της χώρας. Καλούνται δε, τα Μέσα Ενημέρωσης να ανοίξουν το "φάκελο" της ΕΒΟ και γενικότερα της αμυντικής βιομηχανίας "με γνώμονα τη διαφύλαξη των συμφερόντων του λαού, και όχι κάποιων συγκεκριμένων συμφερόντων".

Καταδικάζουν την πειρατική τροπολογία

Την απαράδεκτη ενέργεια της κυβέρνησης, που μέσα σε μια νύχτα προώθησε και ψήφισε στη Βουλή τροπολογία με την οποία μειώνει τους συντελεστές υπολογισμού ενσήμων στις οικοδομές κατά 10%, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της, η Ενωση Οικοδόμων Αγρινίου.

Η Ενωση σημειώνει ότι με τη μείωση των συντελεστών "θέλουν να μας γυρίσουν στην εποχή της αθλιότητας και του παζαρέματος, στερώντας μας το δικαίωμα για σύνταξη". Επίσης, επισημαίνει τις καταστροφικές συνέπειες για το ΙΚΑ, που σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, θα έχει ζημιά 20 δισ. δραχμών ετησίως.

"Με τέτοιες ρυθμίσεις - υπογραμμίζει η Ενωση - η κυβέρνηση ταυτίζεται πλήρως μα τα συμφέροντα των μεγαλοκατασκευαστών και τους κάνει χριστουγεννιάτικους μποναμάδες, αφαιρώντας κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων".

Τέλος, καλούνται οι οικοδόμοι της περιοχής να μην επιτρέψουν να εφαρμοστεί στην πράξη μια τέτοια αντεργατική τροπολογία και να απαιτούν καθημερινά το ένσημο, χωρίς καμιά περικοπή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ