ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Σε αναμονή κυβερνητικού σχήματος...

ΑΓΚΥΡΑ.-

Την επόμενη βδομάδα ο Μπουλέντ Ετσεβίτ θα παρουσιάσει την κυβέρνησή του - δεν κατάφερε να το κάνει χτες - και θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Για τη Δευτέρα αναβλήθηκε η παρουσίαση κυβερνητικού σχήματος από τον "εθνικό ήρωα" (του Αττίλα), 73χρονο εντολοδόχο πρωθυπουργό. Αναμένεται ότι το σχήμα θα περιλαμβάνει στελέχη τόσο του Κόμματος Μητέρας Πατρίδας του Μεσούτ Γιλμάζ, όσο και του Κόμματος Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλέρ - που με την "απροσδόκητη" μεταστροφή της ήρε το "αδιέξοδο" στην προσπάθεια εξεύρεσης βιώσιμης κυβερνητικής λύσης.

Προστιθέμενοι οι βουλευτές των δύο αυτών και του κόμματος Δημοκρατικής Αριστεράς του Ετσεβίτ αριθμούν 297 "κουκιά" (επί συνόλου 550 εδρών της τουρκικής Βουλής), δηλαδή μια "άνετη πλειοψηφία", η οποία εκπληρώνει... μια χαρά το "στόχο" του αποκλεισμού των "Ισλαμιστών", του κόμματος της Αρετής υπό τον Ρετσάι Κιουτάν, από την εξουσία, αφού οι στρατηγοί είχαν κάνει σαφές ότι "δε θα ανέχονταν" να δουν να αλλάζει την προοπτική της χώρας. Παραμένει πάντως ασαφές - κάτι που γίνεται μάλλον σκόπιμα - το αν η προδιαγραφή της κυβέρνησης αυτής θα είναι "υπηρεσιακή", δηλαδή αν θα οδηγήσει τη χώρα στις προγραμματισμένες για τις 18 Απρίλη γενικές εκλογές.

Δίκη της "πέτρας του σκανδάλου"

Την ώρα που ο Γιλμάζ ετοιμάζεται να... ξαναορκιστεί μέλος μιας τουρκικής κυβέρνησης, ο "επιχειρηματίας" που αποτέλεσε την πέτρα των σκανδάλων και προκάλεσε την ανατροπή του, καθόταν στο σκαμνί δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης. Ο Κορκμάζ Γιζίτ, που είχε κατηγορήσει τον Γιλμάζ πως "μεσολάβησε" μαζί με τον υπουργό του των Οικονομικών Γκιουνές Τανέρ για να καταλήξει υπέρ του η διαδικασία πώλησης μεριδίου της κρατικής τράπεζας Τούρκμπανκ, αντιμετωπίζει κατηγορητήριο περί "διαφθοράς" και "απάτης". Ο Γιζίτ αγόρασε την τράπεζα τον Αύγουστο έναντι 600 εκατ. δολαρίων, αλλά η διαδικασία "πάγωσε" λόγω του σκανδάλου. Η ανώτατη επιτρεπόμενη ποινή που μπορεί να επιβληθεί είναι οκτώ χρόνια - και είναι "ισχυρό" το ενδεχόμενο να προσπαθήσει να "μετατοπίσει" το επίκεντρο της δίκης στο πρόσωπο του νυν υπηρεσιακού πρωθυπουργού...

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Αρχισαν οι πρώτες συνομιλίες κυβέρνησης - ανταρτών

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Σίγουρα ο συνδυασμός συγκρούσεων και έναρξης διαπραγματεύσεων μεταξύ κολομβιανής κυβέρνησης και αντάρτικων οργανώσεων δεν είναι και η καλύτερη "συνταγή" για ουσιαστικό αποτέλεσμα... Το βράδυ της Πέμπτης, δύο αντάρτες της αριστερής οργάνωσης "Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας" (FARC) σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με το στρατό της χώρας σε αγροτική περιοχή κοντά στο χωριό Ελ Καστίγιο, στην επαρχία Μέτα. Ατυχής σύμπτωση; Πάντως, το συμβάν αυτό συνέπεσε με την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Προέδρου της Κολομβίας, Αντρές Παστράνα και εκπροσώπων των ανταρτών για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου που ταλανίζει τη χώρα τα τελευταία 40 χρόνια.

Οσο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο Σαν Βισέντε ντελ Καγκουάν της Κολομβίας τα πράγματα περιπλέχτηκαν λίγο, εξαιτίας της απουσίας του 68χρονου ηγέτη των ανταρτών, Μανουέλ Μαρουλάντα, από το τραπέζι των συνομιλιών στο οποίο θα καθόταν έναντι του Προέδρου της χώρας, Αντρές Παστράνα. Ο τελευταίος αντιμετώπισε το γεγονός με ψυχραιμία, δηλώνοντας ότι η απουσία του Μανουέλ Μαρουλάντα Βελές από το τραπέζι του διαλόγου "δε θα μπορούσε να ήταν λόγος για να μην αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις". Στελέχη των ανταρτών "ΦΑΡΚ" είχαν δικαιολογήσει την απουσία του Μαρουλάντα από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα παράτολμο μια που υπήρχαν σοβαρές πληροφορίες για το ενδεχόμενο δολοφονικής απόπειρας κατά του ηγέτη τους.

Χτες, πάντως, μία ομάδα τεσσάρων κυβερνητικών διαπραγματευτών συναντήθηκε με διοικητικά στελέχη των ανταρτών σε ναό του Σαν Βισέντε για να συζητήσει την ατζέντα και το χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Η οικονομική κρίση προκαλεί νέες ταραχές

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Ταραχές σημειώθηκαν χτες στην πόλη Καραουάνγκ της ινδονησιακής νήσου Ιάβα, όταν πλήθη, απεγνωσμένα από την οικονομική κρίση, άρχισαν να λεηλατούν μαγαζιά, ώσπου ήρθαν σε αντιπαράθεση με τις αστυνομικές δυνάμεις. Τουλάχιστον ένας 19χρονος μαθητής λυκείου έχασε τη ζωή του και άλλα έξι τραυματίστηκαν.

Το πλήθος έκαψε οχήματα, προκάλεσε με υβριστικά συνθήματα τις δυνάμεις ασφαλείας και πέταξε εναντίον τους... τούβλα. Στη συνέχεια λεηλάτησαν δεκάδες μαγαζιά, κλέβοντας κάθε είδος αγαθού, έσπασαν τα τζάμια σε δύο προτεσταντικούς ναούς και εισέβαλαν σε σπίτια Κινέζων επιχειρηματιών.

"Ολα αυτά γίνονται εξαιτίας της κυβέρνησης", απάντησε ένας Ινδονήσιος, παρών στα χτεσινά γεγονότα, αντανακλώντας με λίγες λέξεις το δημόσιο αίσθημα αγανάκτησης για την πολιτική του Προέδρου Χαμπίμπι. Ωστόσο, τα χτεσινά επεισόδια στο Καουράνγκ δεν είχαν πολιτικά κίνητρα. Οι λεηλασίες δεκάδων μαγαζιών ήταν περισσότερο μία κίνηση απόγνωσης, καθώς η φτώχεια και η ανεργία έχουν οδηγήσει στο αδιέξοδο εκατομμύρια Ινδονήσιους... Παρόμοια ξεσπάσματα και ταραχές εκδηλώθηκαν όλη τη διάρκεια του περασμένου χρόνου, χωρίς να διαφαίνεται κάποια προοπτική ύφεσης. Το γεγονός μάλιστα ότι η πολιτική του Προέδρου Χαμπίμπι παραμένει ίδια και απαράλλακτη με αυτήν του προκατόχου του Σουχάρτο, αυξάνει τους φόβους για κλιμάκωση λεηλασιών και ταραχών σε πολλές περιοχές της χώρας.

ΙΡΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
"Τένις" με τους πρόσφυγες

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Ανακοίνωση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες διέψευσε στοιχεία που είχαν ανακοινώσει στελέχη της (!), σύμφωνα με τα οποία το Ιράν "εξανάγκασε" πάνω από 11 χιλιάδες πρόσφυγες να επιστρέψουν στο σπαρασσόμενο από τον εμφύλιο Αφγανιστάν.

Η υπηρεσία ανασκεύασε τα στοιχεία, αναφέροντας ότι οι πρόσφυγες που εγκατέλειψαν το Ιράν το έκαναν "οικειοθελώς" και όχι κατόπιν "εξαναγκασμού" από τις αρχές του Ιράν.

Ενας αξιωματούχος της Αρμοστείας που εδρεύει στο Πακιστάν είχε ανακοινώσει στο Ασοσιέιτεντ Πρες ότι "διεκόπη" πρόγραμμα επισιτισμού προσφύγων, όταν έγινε γνωστό ότι "εξαναγκάστηκαν" να φύγουν από το Ιράν.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού ανέφερε ότι πάνω από 400 Αφγανοί διασχίζουν τα σύνορα του Ιράν, επιστρέφοντας στην αφγανική δυτική επαρχία Χεράτ, όπου δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις για την υποδοχή τους και μένουν έκθετοι στις διαθέσεις του χειμώνα και των εμπολέμων.

Επίσημος ραδιοφωνικός σταθμός της Τεχεράνης ανέφερε χτες ότι "ο ισχυρισμός των Ταλιμπάν πως απελαύνουμε Αφγανούς πρόσφυγες είναι αναληθής".Το Ιράν "υποστήριξε τους πρόσφυγες σύμφωνα με τις διεθνείς αρχές", πρόσθεσε ο ραδιοσταθμός, όπως ανέφερε το BBC.

Υπουργός των φανατικών ισλαμιστών Ταλιμπάν είχε πει την Πέμπτη πως μετά τον Αύγουστο, όταν στην κατάληψη του Μαζάρ - ι - Σαρίφ είχαν δολοφονηθεί 9 Ιρανοί διπλωμάτες και ένας δημοσιογράφος, οι αρχές της Τεχεράνης άρχισαν μια εκστρατεία "ταπείνωσης" των προσφύγων, εξαναγκάζοντάς τους να αποχωρήσουν.

Η ένταση μεταξύ Ιράν και Αφγανιστάν, που υποφώσκει έκτοτε δεν έχει κοπάσει, παρά τις "χειρονομίες" των Ταλιμπάν, αλλά και του Προέδρου Χαταμί.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Επεισοδιακή "υποδοχή" στον Μπλερ από μουσουλμάνους

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.-

Θα έχει αρκετά να θυμάται από την περιοδεία του στη Νότια Αφρική ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ. Χτες, τρίτη και τελευταία μέρα της επίσκεψής του στο Κέιπ Τάουν, πλήθος Νοτιοαφρικανών μουσουλμάνων του επιφύλαξαν "ιδιαίτερη υποδοχή", φωνάζοντάς του συνθήματα όπως: "Γύρνα πίσω στην πατρίδα σου", "Θάνατος στον Μπλερ" και "Μία σφαίρα, ένας Μπλερ". Με τον τρόπο αυτό, οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη συμβολή της Βρετανίας στις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Ωστόσο, η εκδήλωση διαμαρτυρίας τερματίστηκε με την επέμβαση των νοτιοαφρικανικών αστυνομικών δυνάμεων, που χρησιμοποίησαν άσφαιρα πυρά και δακρυγόνα για να διαλύσουν την κινητοποίηση. Μπορεί τα πυρά να ήταν άσφαιρα, αλλά τουλάχιστον δύο διαδηλωτές τραυματίστηκαν αρκετά σοβαρά, μεταξύ των οποίων και ένας Νοτιοαφρικανός δημοσιογράφος... Ολα αυτά έγιναν λίγο πριν φθάσει ο Τόνι Μπλερ στο "Καστλ", χώρο εκδήλωσης όπου επρόκειτο να τιμήσει τους Βρετανούς στρατιώτες που βοηθούν το νοτιοαφρικανικό στρατό.

Η κινητοποίηση διοργανώθηκε από την οργάνωση "Μουσουλμάνοι Ενάντια στην Παγκόσμια Καταπίεση". Πριν πέσουν τα δακρυγόνα και οι σφαίρες των αστυνομικών, οι συγκεντρωθέντες πρόλαβαν και έκαψαν συμβολικά τις σημαίες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του Ισραήλ.

Η περιοδεία Μπλερ στη Ν. Αφρική αποσκοπούσε, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση αύξησης της οικονομικής βοήθειας στη χώρα σε ποσοστό 40% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, ήτοι 184.000.000 δολάρια. Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε, μάλιστα, ότι η κυβέρνησή του θα προσπαθήσει να πετύχει μία επικερδής για το Κέιπ Τάουν συμφωνία "ελευθέρου εμπορίου" μεταξύ ΕΕ και Ν. Αφρικής.

Καθημερινά είναι τα βίαια γεγονότα στους δρόμους

ΙΤΑΛΙΑ
Κι άλλοι ... "τρομοκράτες" ενόψει

ΡΩΜΗ.-

Τρία μέλη του ΡΚΚ ετοιμάζονται να μεταβούν στη Ρώμη, όπου βρίσκεται από τις 12 Νοέμβρη ο ηγέτης τους, Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Τάδε έφη χτες στην ιταλική πρωτεύουσα Ιταλός δικηγόρος της τουρκικής κυβέρνησης.

"Υπάρχουν βάσιμα στοιχεία ότι τρεις ακόμα τρομοκράτες του ΡΚΚ ετοιμάζονται να συναντήσουν τον Οτσαλάν στη Ρώμη. Πρόκειται για τους Τζεμίλ Μπαζίκ, Ντουράν Καλκάν και Αλί Σαπάν", δήλωσε ο Αουγκούστο Σινάγκρα, δικηγόρος της Τουρκίας στην υπόθεση Οτσαλάν.

Ο Σινάγκρα πρόσθεσε ότι οι τρεις αυτοί Κούρδοι "καταζητούνται από την τουρκική δικαιοσύνη για τρομοκρατικές ενέργειες" και ότι η Αγκυρα "έχει ζητήσει τη σύλληψή τους σε οποιαδήποτε χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, με προοπτική την έκδοσή τους".

Κατά τον Σινάγκρα, οι πιθανές αφίξεις επιβεβαιώνουν ότι "η παρουσία του Οτσαλάν στη Ρώμη καθιστά πιθανή τη σύσταση στην ιταλική πρωτεύουσα ενός πυρήνα του ΡΚΚ". Νόημα: Κάντε κάτι, κύριε Ντ' Αλέμα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ