ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΥΡΑΥΛΟΙ "S - 300"
Εγκαταλείφθηκαν στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Δεν έπρεπε να διακινδυνεύσουμε την ομαλή ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρώπη, είπε ο Κ. Σημίτης, μιλώντας στη Βουλή

Στο όνομα της προόδου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ενωσης εγκαταλείφθηκε η εγκατάσταση των πυραύλων "S-300" στη Μεγαλόνησο, είπε χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Δ. Σιούφα.

Ο Κ. Σημίτης είπε ότι την απόφαση για μη εγκατάσταση των πυραύλων την πήρε ο Πρόεδρος Κληρίδης και την υποστηρίζει η Ελλάδα, ενώ η ανάπτυξή τους στην Κρήτη "δεν αποδυναμώνει το ενιαίο αμυντικό δόγμα και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα για την προστασία της Κύπρου".

Κατά τον πρωθυπουργό, η υπόθεση των πυραύλων είχε "επισκιάσει στη διεθνή κοινή γνώμη το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου" και δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση "να διακινδυνεύσουμε την ομαλή ενταξιακή πορεία της Κύπρου προς την Ευρώπη, καθώς η πρόοδος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων συναντούσε εμπόδια στο θέμα των πυραύλων". Είπε ότι η αμυντική θωράκιση της Κύπρου δεν είναι αυτοσκοπός αλλά πρωτίστως εξυπηρετεί έναν πολιτικό σκοπό: Την ενίσχυση της κυριαρχίας της, της ασφάλειάς της, αλλά και τις προϋποθέσεις διπλωματικής επίλυσης του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Εξηγώντας τα κατ' αυτόν πλεονεκτήματα της μη εγκατάστασης των πυραύλων, είπε ότι επανέφερε την προσοχή της διεθνούς κοινότητας από το θέμα των εξοπλισμών στο θέμα του πολιτικού προβλήματος, οδήγησε στη λήψη απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για μείωση των εντάσεων στο νησί, ήρε τις έντονες αντιρρήσεις που υπήρχαν λόγω των πυραύλων σχετικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, έφερε στο προσκήνιο το θέμα του αφοπλισμού στο νησί και έδωσε ώθηση στην αντιμετώπιση του Κυπριακού.

Τα ίδια επιβεβαιώνουν και οι εκπρόσωποι της ΕΕ

"Εάν οι πύραυλοι έρχονταν στην Κύπρο, σας υπόσχομαι ότι η διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα σταματούσε αμέσως".Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής ΕνωσηςΛέοπολντ Μάουρερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος", που δημοσιεύτηκε χτες.

Ο Λ. Μάουρερ είπε πως όταν άρχισαν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις το περασμένο φθινόπωρο, το θέμα των πυραύλων "S-300" ήταν στην κόψη του ξυραφιού.

Στη συνέντευξη ο Λέοπολντ Μάουρερ αναφέρθηκε στη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αλλά και για το κόστος που θα έχει η Κύπρος από την εναρμόνιση με το κοινοτικό κεκτημένο. Ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπολογίζει ότι η όλη εναρμόνιση θα στοιχίσει δεκάδες εκατομμύρια λίρες. Ο Λέοπολντ Μάουρερ επισήμανε ωστόσο ότι αυτό δεν πολυαπασχολεί την Ενωση γιατί "εσείς θέλετε να γίνετε μέλη της ΕΕ, είναι δική σας επιθυμία, η κυβέρνησή σας το αποφάσισε".

Κωδικοποιώντας τις εντυπώσεις του από την επίσκεψη και τις επαφές του στην Κύπρο, ο Λέοπολντ Μάουρερ είπε: "Εχω πολύ καλές εντυπώσεις αλλά την ίδια ώρα πρέπει να πω ότι είναι η αρχή μιας πολύπλοκης και πολύ δύσκολης διαδικασίας. Ομως, όπως λέει και ένα παλιό κινέζικο ρητό, το πρώτο βήμα είναι πάντα το πιο δύσκολο. Είμαστε βεβαιότατοι ότι κάναμε ένα καλό πρώτο βήμα στη διαδικασία".

ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
Μεγάλες προσδοκίες...

Στήνεται σκηνικό απομόνωσης του Μιλόσεβιτς

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ (Του απεσταλμένου μας Δ. ΜΗΛΑΚΑ).-

Αθήνα, Σόφια και Βουκουρέστι, με αφορμή την επίσκεψη του Θ. Πάγκαλου στις πρωτεύουσες, της Βουλγαρίας την περασμένη Τρίτη και της Ρουμανίας χτες, έστησαν το σκηνικό της απομόνωσης του Βελιγραδίου και του Σλ. Μιλόσεβιτς, μεταξύ των γειτόνων του.

Στις συνομιλίες που είχε με τον Θ. Πάγκαλο ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών,"διέγνωσε" - όπως λένε Ελληνες διπλωμάτες - τις "αυτοκαταστροφικές τάσεις" του Μιλόσεβιτς.

Από την πλευρά του ο Ελληνας υπουργός δημόσια επανέλαβε πως οι ευθύνες για την κλιμάκωση της έντασης στο Κόσσοβο βαραίνουν το Βελιγράδι. Ο Ελληνας υπουργός στο γνωστό "γραφικό" του ύφος, επανέλαβε ότι "έπαψε η εποχή που κάποιος θα μπορούσε να σφάζει τους υπηκόους του χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα".

Κατά τ' άλλα στις συζητήσεις των δύο υπουργών διαπιστώθηκε πως τα περιθώρια για βελτίωση των σχέσεων στο οικονομικό επίπεδο είναι πολύ μεγάλα, έστω κι αν μετά την εξαγορά των ρουμανικών τηλεπικοινωνιών από τον ΟΤΕ κατά 35%, η Ελλάδα, είναι η πρώτη χώρα σε επενδύσεις στη Ρουμανία. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας έκφρασε την ελπίδα πως το ενδιαφέρον του ελληνικού κεφαλαίου θα πολλαπλασιαστεί φέτος, καθώς η κυβέρνηση της χώρας του έχει δρομολογήσει πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων ο Ελληνας υπουργός έκφρασε το ενδιαφέρον για συμμετοχή της Ελλάδας στην παραγωγή του μαχητικού ελικοπτέρου "Dracula" που κατασκευάζει η Ρουμανία. Για συμμετοχή στην παραγωγή του ελικοπτέρου, πρέπει να σημειωθεί, έχει δείξει ενδιαφέρον και το Ισραήλ.

ΝΕ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Επιτυχία της οικονομικής εξόρμησης για τα Γραφεία

Εκλεισε χτες με επιτυχία η οικονομική εξόρμηση, που οργάνωσε η ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας στο διάστημα 15 Νοέμβρη έως 20 Γενάρη για την αποπληρωμή των ιδιόκτητων γραφείων της ΚΟ Αιτωλοακαρνανίας.

Η οικονομική εξόρμηση, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας, σημείωσε μεγάλη επιτυχία, παρ' όλο που οργανώθηκε αμέσως μετά τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές και υπήρχαν αντικειμενικές δυσκολίες.

Η ΝΕ ευχαριστεί και δημόσια τους εργαζόμενους, όλους όσοι συνέβαλαν, ώστε να αποκτήσει η ΚΟ τα δικά της γραφεία, πράγμα που επιτρέπει στην οργάνωση από καλύτερες θέσεις να παλεύει για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των αγροτών, όλων των εργαζομένων. Αυτό, βέβαια, όπως αναφέρεται, δε θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, αν δεν υπήρχε η γενναία προσφορά του αείμνηστου Δημήτρη Μπόση.

Τέλος, η ΝΕ χαιρετίζει τα μέλη του Κόμματος, τους φίλους και οπαδούς, που ανταποκρίθηκαν και προσέφεραν από ένα κόκκινο μεροκάματο. Η προσφορά αυτή των κομμουνιστών, υπογραμμίζεται, φέρνει στο νου τις καλύτερες στιγμές, το ηθικό μεγαλείο, που επιβεβαιώνεται 80 χρόνια τώρα με την ανιδιοτελή προσφορά τους, ακόμα και με τη ζωή τους, στους αγώνες και στο Κόμμα.

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ "902"
Παιδεία και ΕΕ

Παρακολουθείστε από την τηλεόραση του "902", σήμερα Πέμπτη 21 Γενάρη, την εκπομπή: "Από το Σήμερα στο Αύριο" στις 22.00.

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Ευσταθίου συζητάει με τους φιλοξενούμενούς του: Ελένη Μηλιαρονικολάκη,υπεύθυνη του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, Γιάννη Σουλαδάκη,βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και Αναστάσιο Νεράτζη,βουλευτή της ΝΔ, με θέμα: "Παιδεία, στον αστερισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Ειρήνη και αθλητισμός, αγώνας για ζωή

Το φιλειρηνικό κίνημα συνδέει τους αγώνες για ειρήνη και αθλητισμό και τους αναδεικνύει ως αγώνα ζωής. Η Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου με την πρωτοβουλία της διοργάνωσης εκδήλωσης για τον αθλητισμό, ιδιαίτερα για παιδιά με ειδικές ανάγκες, συνεχίζει την παρέμβαση των αγωνιστών της ειρήνης στην τοπική κοινωνία.

Με την όμορφα φιλοτεχνημένη πρόσκλησή της καλεί αθλητές, αθλήτριες, καθώς και μαθητές Δημοτικών Σχολείων και τους γονείς τους, την Κυριακή 24/1 στις11.00 π.μ. στο Δημαρχείο της πόλης. Η εκδήλωση αυτή περιλαμβάνει:

  • Μηνύματα για τον αθλητισμό και την ειρήνη από μικρούς αθλητές και αθλήτριες.
  • Βράβευση Ολυμπιονικών αθλητών με ειδικές ανάγκες και των γονιών τους.Επίσης στο χώρο θα υπάρχει έκθεση ταμπλό σχολείων, συλλόγων και αθλητικών φορέων με κολάζ, ζωγραφική και μηνύματα για την ειρήνη, ενόψει του 13ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ.
"Παίζει" με την Κύπρο η ΕΕ

Η διαφαινόμενη πρόθεση της γερμανικής προεδρίας - που συνεπικουρείται από τη Βρετανία - να φρενάρει την πορεία της Κύπρου προς την ΕΕ παίζοντας το χαρτί τής ντε φάκτο διχοτόμησης του νησιού, απασχόλησε χτες το πρες - ρουμ. Από την πλευρά του του ο Δ. Ρέππας ισχυρίστηκε ότι "η πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ είναι πλήρως αποσυνδεμένη από το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου" και συμπλήρωσε: "η Κύπρος δεν μπορεί να παραμένει αιχμάλωτη των διαθέσεων της Τουρκίας". Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για "διάφορους που προβάλλουν εμπόδια και δημιουργούν προβλήματα" και συνέχισε - κάνοντας εμμέσως επίκληση του "βέτο" - λέγοντας ότι "η Ελλάδα έχει κάνει γνωστό σε όλους πως η διεύρυνση της ΕΕ θα προκύψει εφόσον στις υπό ένταξη χώρες περιλαμβάνεται και η Κύπρος. Είναι κάτι το οποίο η Ελλάδα, ως "όπλο", θα το χρησιμοποιήσει κατά τρόπο εποικοδομητικό και για την ΕΕ, αλλά βεβαίως και για την Κύπρο".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ