ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΕΡΓΙΑ
Χρυσό στο άλμα εις ύψος...

Στο 9,86% ο μέσος όρος εγγεγραμμένης ανεργίας το 1998

Στο 9,86% έφτασε ο μέσος όρος της εγγεγραμμένης ανεργίας το 1998, έναντι του 7,68% που ήταν το 1997, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Ωστόσο, όπως κάνει εδώ και δυο περίπου χρόνια, ο ΟΑΕΔ επικαλείται τα προγράμματα του υπουργείου Εργασίας για την απασχόληση - που προϋποθέτουν για τη συμμετοχή του ανέργου την παραμονή του στους καταλόγους ανεργίας του ΟΑΕΔ και μετά το τέλος της επιδότησής του - σαν άλλοθι για να δικαιολογήσει, με αυτό τον τρόπο, την αύξηση της εγγεγραμμένης ανεργίας. Εκείνο που είναι πάντως καθαρό από τα στοιχεία του Οργανισμού είναι ότι όλους τους μήνες του 1998 η εγγεγραμμένη ανεργία αυξανόταν σταθερά, ακόμη και την περίοδο Απρίλη - Σεπτέμβρη, που συνήθως μειώνεται. Ο ΟΑΕΔ χρησιμοποιεί το ίδιο "πολυφορεμένο" επιχείρημα για να δικαιολογήσει την αύξηση της ανεργίας και μεταξύ Οκτώβρη και Δεκέμβρη, περίοδο που κάθε χρόνο είναι αυξητική η τάση. Ειδικότερα, η ανεργία τον Οκτώβρη του 1998 έφτασε στο 9,69%,έναντι 7,52% του 1997. Το Νοέμβρη του 1998 στο 10,3%,έναντι 8,37% το Νοέμβρη του 1997. Το Δεκέμβρη του 1998 χτύπησε ρεκόρ στο 10,37% έναντι 8,66% το Δεκέμβρη του 1997.

Το 1997, σύμφωνα με τον διοικητή του ΟΑΕΔ, Κ. Ευστρατόγλου,ένας στους δυο ανέργους γραφόταν στον ΟΑΕΔ, ενώ το 1998 τρεις στους τέσσερις. Το Δεκέμβρη του 1998 υπήρχαν 309.000 εγγεγραμμένοι άνεργοι, παρά τα προγράμματα απασχόλησης της κυβέρνησης!

Ο Σουμάκης καλύπτει τον Νηογνώμονα

Αποκαλυπτική αλληλογραφία με δικηγόρο των οικογενειών του μοιραίου "Αϊρον Αντώνης"

Προσωπική υπόθεση, όπως φαίνεται, αποτελεί πλέον για τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας η προστασία της ιδιωτικής εταιρίας Ελληνικός Νηογνώμονας ΑΕ,η οποία ήδη έχει κριθεί υπεύθυνη για δύο τραγικά ναυάγια: του φορτηγού πλοίου ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ και του τσιμεντάδικου ΔΥΣΤΟΣ στα οποία χάθηκαν συνολικά 44 άνθρωποι! Ο δικηγόρος των οικογενειών των πνιγμένων του ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ, με επιστολή του απαίτησε να εφαρμοστεί η νομοθεσία και να αρθεί η εξουσιοδότηση της κυβέρνησης προς την ιδιωτική εταιρία ή να απομακρυνθούν τα δύο διευθυντικά στελέχη του ΕΝ, Διονύσης Μελισσηνός και Τριαντάφυλλος Λυσιμάχου, που κρίθηκαν υπεύθυνοι για το τραγικό ναυάγιο και κατηγορούνται για ανθρωποκτονία. Ο υπουργός στην έγγραφη απάντησή του αποφαίνεται: "Δεν ευσταθεί το αίτημά", διότι "το πλοίο ήταν υπό ξένη σημαία"!

Η επιστολή του δικηγόρου Γιώργου Τρανταλίδη,στάλθηκε στις 23 του περασμένου Δεκέμβρη και, όπως τόνιζε, μετά από έρευνα 4 χρόνων (το ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ ναυάγησε το 1994), αλλά και τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σε βάρος των δύο διευθυντικών στελεχών, κρίνεται σκόπιμο με υπουργική απόφαση να προωθηθούν τα δυο πιο πάνω μέτρα. Μάλιστα, ο δικηγόρος υπογράμμιζε ότι "αυτή η ενέργεια κρίνεται κατεπείγουσα", αφού εκκρεμούν και άλλες υποθέσεις ναυαγίων και οικονομικών θεμάτων, οι οποίες "εκθέτουν - όπως σημειώνεται - ανεπανόρθωτα το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το οποίο προϊσταται του Ελληνικού Νηογνώμονα"! Στην επιστολή αναφέρεται και η απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με την οποία ο ΕΝ δεν πληροί τα κριτήρια που ορίζει η Κοινοτική Οδηγία για τους Νηογνώμονες.

Ο υπουργός στην απάντησή του ισχυρίζεται ότι ο Ελληνικός Νηογνώμονας πληροί όλα τα ποιοτικά κριτήρια της Κοινοτικής Οδηγίας, διευκρινίζει ότι δεν προϊσταται του Ελληνικού Νηογνώμονα και επίσης ότι έχει εξουσιοδοτήσει τον Ελληνικό Νηογνώμονα "για την εκτέλεση επιθεωρήσεων και έκδοση πιστοποιητικών για τα πλοία με ελληνική σημαία, συνεπώς τα αναφερόμενα στην παράγραφο Γ του σχετικού περί υποβολής αστικών αξιώσεων για πλοίο με ξένη σημαία δεν ευσταθούν"! Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι το ΔΥΣΤΟΣ ήταν με ελληνική σημαία...

ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ "ΑΣΠΙΩΤΗ ΕΛΚΑ"
Θύματα ενός πολύμορφου σκανδάλου

Εκδικάζεται σήμερα η αγωγή κατά της εταιρίας "ΑΣΠΙΩΤΗ ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ" (πρώην "ΑΣΠΙΩΤΗ ΕΛΚΑ") των Δεστούνη - Αμερικανού,που κατέθεσαν 12 απολυμένοι, διεκδικώντας τις αποζημιώσεις και τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται.

Οι εργαζόμενοι αποτελούν τα θύματα ενός πολύμορφου σκανδάλου που εκτυλίχτηκε γύρω από την αρχαιότερη εταιρία γραφικών τεχνών, την "ΑΣΠΙΩΤΗ ΕΛΚΑ".Ο Γάλλος ιδιοκτήτης της, Ζαν Ζακ Λεσουέρ - την είχε πάρει χαριστικά το '92 από την Εθνική Τράπεζα - την οδήγησε σε πτώχευση τον Οκτώβρη του '97, αφού πρώτα φρόντισε να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία σε τρίτη εταιρία και - όπως κατάγγειλαν οι εργαζόμενοι - με πλαστούς πλειστηριασμούς. Η διαδικασία της πτώχευσης ξεκίνησε από τον εμφανιζόμενο ως πιστωτή Γ. Σταύρου,ο οποίος πούλησε με πλειστηριασμό δυο απ' τα πιο ακριβά μηχανήματα σε κτηματομεσιτική εταιρία που του ανήκει. Στο μεταξύ ο Γάλλος είχε αλλάξει την επωνυμία της εταιρίας σε "ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΕ", που εμφανιζόταν με το ίδιο αριθμό φορολογικού μητρώου με την "ΑΣΠΙΩΤΗ ΕΛΚΑ", ενώ παράλληλα είχε δημιουργήσει άλλη εταιρία την "ΑΣΠΙΩΤΗ ΕΝΤΥΠΑ", στην οποία μετέφερε τα κεφάλαια της πρώτης.

Το Νοέμβρη του '97 εμφανίζεται σαν διευθύνων σύμβουλος της "ΑΣΠΙΩΤΗ ΕΝΤΥΠΑ" ο Α. Δεστούνης,ο οποίος δεσμεύεται να απασχολήσει τους εναπομείναντες 28 εργαζόμενους και σε περίπτωση απόλυσης να τους καταβάλει σαν αποζημίωση μισθούς 6 μηνών και τα δεδουλευμένα που τους οφείλονταν. Αντί γι' αυτό, στις 31 Δεκέμβρη του '97 τους απολύει όλους, ανάμεσά τους και δυο μέλη της διοίκησης της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, χωρίς να δώσει δραχμή. Λίγες μέρες αργότερα επαναπροσλαμβάνει προφορικά 16 απ' τους απολυμένους σε μια νέα εταιρία, την "ΑΣΠΙΩΤΗ ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ" και με μειωμένους μισθούς και δικαιώματα.

Συνέλευση

Την εκλογοαπολογιστική του συνέλευση πραγματοποιεί το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Πειραιά την Τρίτη 2 Φλεβάρη στις 4 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Θα αποκαλυφθεί η απάτη

Δήλωση του αν. προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκου

Στις αλλεπάλληλες προσπάθειες του υπουργού Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου να παρουσιάσει σαν έργο της κυβέρνησης και του υπουργείου την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των νέων ανέργων και τη συμπλήρωση των ενσήμων ηλικιωμένων ανέργων, απάντησε χτες ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος,με δήλωσή του.

Ο συνδικαλιστής σημειώνει: "Μέσα σε μια βδομάδα ο υπουργός Εργασίας κ. Μ. Παπαϊωάννου χτύπησε δυο φορές μέσω της ίδιας εφημερίδας και του ίδιου δημοσιογράφου. Τα χτυπήματά του θυμίζουν τη γνωστή λαϊκή ρήση "με ξένα κόλλυβα μνημόσυνο", αφού και στα δυο θέματα που αναφέρθηκε α) στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των νέων ανέργων κάτω των 29 ετών και β) στην επιδότηση των 600 ενσήμων για τους ηλικιωμένους ανέργους, ο κρατικός προϋπολογισμός δεν έχει προσφέρει ούτε μια δραχμή.Το μεν πρώτο είναι απόρροια ρύθμισης από ΣΣΕ και το δεύτερο κάλυψη που γίνεται μέσω του ΛΑΕΚ, όπου συγκεντρώνονται χρήματα από εισφορές των εργατοϋπαλλήλων.

Αν ο υπουργός Εργασίας και η κυβέρνηση συνολικά εκτιμά ότι με τέτοια και τόσο χοντροκομμένα ψέματα θα εμφανίσει κοινωνικό προσωπείο, είναι γελασμένη. Θα αποκαλύψουμε στην εργατική τάξη την επιχειρούμενη απάτη και θα εντείνουμε την πάλη μας για την επιβίωση των ανέργων συνολικά".

Εξολοθρευτής του συνδικαλισμού ο ΑΤΤΑΛΟΣ

Σε μια ακόμη παράνομη και τρομοκρατική απόλυση εργαζόμενης προχώρησε η επιχείρηση μετάλλου "ΑΤΤΑΛΟΣ" στο Πικέρμι, επειδή προέβη στο σοβαρό "αμάρτημα" να είναι μέλος του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας ο "Προμηθέας".

Η εργαζόμενη είχε αναρρωτική άδεια και την πρώτη μέρα που επέστρεψε στην εργασία της, της ανακοινώθηκε η απόλυση με την αιτιολογία ότι είχε γραφτεί στο συνδικάτο! Η επιχείρηση πριν λίγο καιρό είχε απολύσει για τους ίδιους λόγους 14 ακόμη εργαζόμενους, ενώ τελευταία απέλυσε παράνομα και τον αντιπρόεδρο του συνδικάτου Γ. Ξυπόλητο.Οι συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο είναι απαράδεκτες, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεν εφαρμόζονται, ενώ απασχολούνται δεκάδες αλλοδαποί σε συνθήκες μαύρης εργασίας.

Για το θέμα αυτό, οι βουλευτές του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος και Μπ. Αγγουράκης κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή, που απευθύνεται στους υπουργούς Εργασίας και Δημόσιας Διοίκησης.

Οι βουλευτές σημειώνουν ότι τα δυο υπουργεία απαντώντας σε προηγούμενη Ερώτησή τους, ουσιαστικά επιβεβαίωσαν τις καταγγελίες για τα πολλαπλά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση "ΑΤΤΑΛΟΣ" και ερωτούν τους υπουργούς ποια μέτρα έχουν πάρει για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων, αν έγιναν τριμερείς συναντήσεις και τι αποτέλεσμα είχαν, τι μέτρα έχουν παρθεί, για να σταματήσει η επιχείρηση τη συστηματική παραβίαση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η ΤΕ Κοζάνης της ΕΣΑΚ για το ΙΓΜΕ

Την απώλεια ακόμα 100 θέσεων εργασίας στην Κοζάνη ως συνέπεια του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για το ΙΓΜΕ, με το οποίο καταργούνται τα παραρτήματά του και ανάμεσα σε αυτά και του Παραρτήματος Δ. Μακεδονίας, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Κοζάνης της ΕΣΑΚ.

Η παράταξη επισημαίνει πως ο Νομός Κοζάνης έχει χτυπηθεί άγρια από την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, που είναι πλήρως ταυτισμένη με τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα τελευταία χρόνια - συνεχίζει - εκατοντάδες θέσεις εργασίας έχουν χαθεί στην περιοχή και η ανεργία καλπάζει σε ποσοστό 17,5% και πάνω.

Τέλος, τονίζει ότι οι εργαζόμενοι θα αντισταθούν στην αντεργατική κυβερνητική πολιτική και ζητά: Να παραμείνουν τα παραρτήματα του ΙΓΜΕ, όπως είναι. Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Να γίνει ουσιαστικός διάλογος για τη λειτουργία του ΙΓΜΕ με τη συμμετοχή των εργαζομένων στα παραρτήματα και να αποκεντρωθούν οι υπηρεσίες του. "Θέλουμε - καταλήγει - ένα ΙΓΜΕ δημόσιο στην υπηρεσία του λαού".

Εργοδότες - κυβέρνηση οι ένοχοι

Την εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης και την ασυδοσία των εργοδοτών απέναντι στη ζωή των εργαζομένων, που έχει ως αποτέλεσμα να πληθαίνουν τα εργατικά ατυχήματα, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και επισημαίνει πως αποτέλεσμα της εργοδοτικής ασυδοσίας είναι και το προχτεσινό θανατηφόρο ατύχημα στο εργοτάξιο του νέου αεροδρομίου στα Σπάτα.

"Ο συνάδελφος Γ. Μαυροδογλώσσης - τονίζει - στην πραγματικότητα δολοφονήθηκε από την αδιαφορία όλων των εμπλεκόμενων εταιριών στο έργο, του "Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ΑΕ", της "Ολυμπιακής Κοινοπραξίας Καυσίμων ΑΕ", της ΧΟΧΤΙΦ κλπ., αλλά και της κυβέρνησης, γιατί άμεση προτεραιότητά τους είναι η λειτουργία του αεροδρομίου στις προγραμματισμένες ημερομηνίες, αδιαφορώντας για το ανθρώπινο κόστος".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ