Παρασκευή 29 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ο Σουμάκης καλύπτει τον Νηογνώμονα

Αποκαλυπτική αλληλογραφία με δικηγόρο των οικογενειών του μοιραίου "Αϊρον Αντώνης"

Προσωπική υπόθεση, όπως φαίνεται, αποτελεί πλέον για τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας η προστασία της ιδιωτικής εταιρίας Ελληνικός Νηογνώμονας ΑΕ,η οποία ήδη έχει κριθεί υπεύθυνη για δύο τραγικά ναυάγια: του φορτηγού πλοίου ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ και του τσιμεντάδικου ΔΥΣΤΟΣ στα οποία χάθηκαν συνολικά 44 άνθρωποι! Ο δικηγόρος των οικογενειών των πνιγμένων του ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ, με επιστολή του απαίτησε να εφαρμοστεί η νομοθεσία και να αρθεί η εξουσιοδότηση της κυβέρνησης προς την ιδιωτική εταιρία ή να απομακρυνθούν τα δύο διευθυντικά στελέχη του ΕΝ, Διονύσης Μελισσηνός και Τριαντάφυλλος Λυσιμάχου, που κρίθηκαν υπεύθυνοι για το τραγικό ναυάγιο και κατηγορούνται για ανθρωποκτονία. Ο υπουργός στην έγγραφη απάντησή του αποφαίνεται: "Δεν ευσταθεί το αίτημά", διότι "το πλοίο ήταν υπό ξένη σημαία"!

Η επιστολή του δικηγόρου Γιώργου Τρανταλίδη,στάλθηκε στις 23 του περασμένου Δεκέμβρη και, όπως τόνιζε, μετά από έρευνα 4 χρόνων (το ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ ναυάγησε το 1994), αλλά και τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σε βάρος των δύο διευθυντικών στελεχών, κρίνεται σκόπιμο με υπουργική απόφαση να προωθηθούν τα δυο πιο πάνω μέτρα. Μάλιστα, ο δικηγόρος υπογράμμιζε ότι "αυτή η ενέργεια κρίνεται κατεπείγουσα", αφού εκκρεμούν και άλλες υποθέσεις ναυαγίων και οικονομικών θεμάτων, οι οποίες "εκθέτουν - όπως σημειώνεται - ανεπανόρθωτα το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το οποίο προϊσταται του Ελληνικού Νηογνώμονα"! Στην επιστολή αναφέρεται και η απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με την οποία ο ΕΝ δεν πληροί τα κριτήρια που ορίζει η Κοινοτική Οδηγία για τους Νηογνώμονες.

Ο υπουργός στην απάντησή του ισχυρίζεται ότι ο Ελληνικός Νηογνώμονας πληροί όλα τα ποιοτικά κριτήρια της Κοινοτικής Οδηγίας, διευκρινίζει ότι δεν προϊσταται του Ελληνικού Νηογνώμονα και επίσης ότι έχει εξουσιοδοτήσει τον Ελληνικό Νηογνώμονα "για την εκτέλεση επιθεωρήσεων και έκδοση πιστοποιητικών για τα πλοία με ελληνική σημαία, συνεπώς τα αναφερόμενα στην παράγραφο Γ του σχετικού περί υποβολής αστικών αξιώσεων για πλοίο με ξένη σημαία δεν ευσταθούν"! Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι το ΔΥΣΤΟΣ ήταν με ελληνική σημαία...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ