ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Μπλόκο" δικαστών στον Γιαννόπουλο

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε ότι είναι δεσμευτικές οι αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου για τον υπουργό Δικαιοσύνης

Οξύνονται οι σχέσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου με τον Αρειο Πάγο, καθώς οι δικαστικοί λειτουργοί είναι αποφασισμένοι να κατοχυρώσουν τη διοικητική ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και να σταματήσουν παρεμβάσεις που γίνονται από το αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης στις μεταθέσεις δικαστών.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου χτες με συντριπτική πλειοψηφία έκρινε ότι οι αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου (ΑΔΣ) για τις τοποθετήσεις, τις μεταθέσεις και τις προαγωγές των δικαστικών λειτουργών είναι δεσμευτικές για τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Η χτεσινή απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έχει μεγάλη σημασία γιατί μέχρι τώρα οι εκάστοτε ηγεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης, μετά από αιτήσεις αναστολής "ημέτερων δικαστών", τους κρατούσαν στην Αθήνα. Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με πληροφορίες, έκρινε ότι:

  • Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχει δυνατότητα να αναστέλλει αποφάσεις του ΑΔΣ.
  • Αποτελεί παράλειψη για τον υπουργό Δικαιοσύνης η μη έκδοση προεδρικού διατάγματος, με το οποίο να υλοποιείται η απόφαση του ΑΔΣ. (Ο Ε. Γιαννόπουλος φαίνεται πως σκόπιμα καθυστέρησε την έκδοση του σχετικού ΠΔ για δύο δικαστίνες, προκειμένου να παραμείνουν στην Αθήνα).

Η υπόθεση θα έχει συνέχεια και αναμένονται εξελίξεις στο χώρο της Δικαιοσύνης γι' αυτό το θέμα που θεωρείται μείζονος σημασίας για τους δικαστικούς λειτουργούς.

Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι για τον υπουργό Δικαιοσύνης μπορεί να προκύψουν και ποινικές ευθύνες, καθώς δε συμμορφώνεται με νόμιμη οφειλόμενη ενέργεια. Η αιτία της αντιπαράθεσης μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου και του προέδρου του Αρείου Πάγου Στ. Ματθία βρίσκεται στο ποιος θα έχει το πάνω χέρι στις υπηρεσιακές μεταβολές των δικαστικών λειτουργών όλων των βαθμίδων, από τον πάρεδρο ως τον πρόεδρο Εφετών σε όλη τη χώρα.

Η αφορμή για να ξεσπάσει η σύγκρουση μεταξύ του Ε. Γιαννόπουλου και του Στ. Ματθία ήταν ένα έγγραφο που απέστειλε ο νεότερος αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και προϊστάμενος της επιθεώρησης των δικαστηρίων Δ. Βελλής σε δύο γυναίκες δικαστές. Με το έγγραφο αυτό ο Δ. Βελλής ζητούσε εξηγήσεις, γιατί παρόλο που είχαν μετατεθεί με απόφαση του ΑΔΣ, δε μετέβησαν στην επαρχία και κατόρθωσαν να μην απομακρυνθούν από την Αθήνα, στηριζόμενες στις "πλάτες" του υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς υπέβαλαν αίτηση αναστολής της μετάθεσής τους, πράγμα που έγινε αποδεκτό από το υπουργείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 36 παρόντα μέλη μόνο δύο διαφώνησαν ριζικά, ενώ άλλα επτά μέλη υποστήριξαν ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης είναι μεν υποχρεωμένος να εκτελεί τις αποφάσεις του ΑΔΣ, χωρίς όμως να καθορίζεται ο χρόνος που πρέπει να εκδώσει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Το ποιος θα υλοποιεί τις μεταθέσεις ήταν και στο παρελθόν θέμα τριβής μεταξύ του υπουργείου Δικαιοσύνης και του Αρείου Πάγου. Παλαιότερα με δύο αποφάσεις της η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος ο Β. Κόκκινος) έκρινε ότι το υπουργείο είναι αρμόδιο για τις υπηρεσιακές μεταβολές των δικαστών.

Να επισημάνουμε ότι μέχρι τώρα έχουμε μια πάγια τακτική του υπουργείου Δικαιοσύνης να αναστέλλει μεταθέσεις και τοποθετήσεις δικαστικών λειτουργών που έχουν γίνει από το ΑΔΣ.

Γ. ΓΕΩΡΓΟΥΒΙΑΣ

ΕΣΚ - ΟΤΕ
Εκπροσώπηση κόντρα στα μεγάλα συμφέροντα

Ανακοίνωση της παράταξης για τις εκλογές που θα αναδείξουν τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού

Από τη Δευτέρα 10 Φλεβάρη μέχρι και την Παρασκευή 18 του μήνα, 24.000 εργαζόμενοι στον ΟΤΕ θα προσέλθουν στις κάλπες για την εκλογή δύο εκπροσώπων τους στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού και των μελών του Κεντρικού Εργασιακού Συμβουλίου (ΚΕΣ). Οι εκλογές αυτή τη φορά γίνονται με βάση το νέο νόμο 2414/96 που φέρνει τον ψευδεπίγραφο τίτλο "περί εκσυγχρονισμού των ΔΕΚΟ". Στην ουσία, όμως, αποτελεί ακόμα ένα σκαλοπάτι στην κατρακύλα του πολυδιαφημιζόμενου θεσμού της πάλαι ποτέ από το ΠΑΣΟΚ διακηρυσσόμενης "κοινωνικοποίησης", καθώς περιορίζει τους εκπροσώπους των εργαζομένων από τρεις σε δύο. Η τρίτη θέση, βάσει του νομοσχεδίου θα δοθεί στην ΟΚΕ και, σύμφωνα με πληροφορίες, προορίζεται για τον εκπρόσωπο του ΣΕΒ. Το τελευταίο, σε συνάρτηση με το γεγονός πως οι μέτοχοι εκπροσωπούνται ήδη στη διοίκηση με έναν εκπρόσωπο, και μετά τη δεύτερη φάση ιδιωτικοποίησης θα κατέχουν ακόμα μία θέση, θα έχει σαν αποτέλεσμα την ισχυροποίηση της εκπροσώπησης των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων στο κέντρο των αποφάσεων του ΟΤΕ.

Η εγκατάλειψη της "κοινωνικοποίησης" από το ΠΑΣΟΚ, με την κατάργηση της ΑΣΚΕ, την αποδυνάμωση του ΚΕΣ, την κατάργηση των ΠΕΣ και την υπονόμευση της εργατικής εκπροσώπησης στο ΔΣ του ΟΤΕ, ακολούθησε μια παράλληλη πορεία με την εγκατάλειψη της θέσης για έναν Οργανισμό 100% δημόσιο, και την υλοποίηση της ιδιωτικοποίησης από την κυβέρνησή του.

Ταυτόχρονα - όπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της ΕΣΚ - ΟΤΕ - η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η διοίκηση, με ανοιχτή συνεργασία της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας και των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, "Αγωνιστική Συνεργασία", ΔΑΚΕ, πέτυχαν να μετατρέψουν την εκπροσώπηση των εργαζομένων στο ΔΣ του ΟΤΕ, σε "συνενοχή" για να περάσουν τα σχέδιά τους σε βάρος του δημόσιου ΟΤΕ και των εργαζομένων χωρίς ουσιαστική αντίδραση.

Η ΕΣΚ - ΟΤΕ θεωρεί ότι οι τρεις απερχόμενοι εργατικοί εκπρόσωποι στο ΔΣ, κρίνοντάς τους ως φορείς συγκεκριμένων πολιτικών - συνδικαλιστικών απόψεων, αλλά και από την πρακτική τους, και οι εννέα στο Κεντρικό Εργασιακό Συμβούλιο, ειδικά οι πρώτοι, απέτυχαν να εκπροσωπήσουν τα πραγματικά συμφέροντα του δημόσιου ΟΤΕ και των εργαζομένων.

"Εμείς - καταλήγει η ανακοίνωση - δε βολευόμαστε, δε γινόμαστε καριερίστες, στελέχη, δεν έχουμε προσωπικές πολιτικές ή άλλες βλέψεις, δεν καιροσκοπούμε, δε δίνουμε εξετάσεις στους άλλους, σε συμφέροντα, στην κυβέρνηση, σε ομάδες εξουσίας. Εμείς βολευόμαστε μόνο με την πάλη, με τον αγώνα για τα πραγματικά συμφέροντα του δημόσιου και των εργαζομένων. Δίνουμε εξετάσεις μόνο στους συναδέλφους μας. Απ' αυτούς περιμένουμε και να κριθούμε".

Θάνατος αγωνίστριας

Πέθανε στις 5 Φλεβάρη 1997 και κηδεύτηκε την επομένη, η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης ΒΑΓΙΑ ΒΑΡΝΑΛΗ.Γεννήθηκε στο χωριό Ομβριανή Δομοκού το 1923. Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στη Βουλγαρία ως το 1978.

Στη μνήμη της τα παιδιά της προσφέρουν 15.000 δρχ. για ενίσχυση του "Ριζοσπάστη".

Καμπάνες σε επίορκους δικαστές

Βαριές πειθαρχικές ποινές επιβλήθηκαν χτες σε επίορκους δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι προέβησαν σε πειθαρχικά και ποινικά παραπτώματα. Οι δικαστικοί λειτουργοί Στ. Μαυρόπουλος, Δ. Χριστόπουλος τιμωρήθηκαν με πειθαρχικές ποινές, ενώ για τον Γ. Ταλαμάγκα προτάθηκε η ποινή της οριστικής παύσης από το δικαστικό Σώμα.

Αναλυτικότερα, οι ποινές που επιβλήθηκαν έχουν ως εξής:

  • Ποινή παύσης έξι μηνών επέβαλε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Στ. Μαυρόπουλο,ο οποίος κατηγορείται ότι δεν είχε δηλώσει στην εφορία ΙΧ αυτοκίνητο μάρκας "Μερσεντές", προκειμένου να αποφύγει το τεκμήριο της Εφορίας.
  • Ο αντεισαγγελέας Δ. Χριστόπουλος, μέχρι χτες υπεύθυνος για τις Φυλακές Αγίου Στεφάνου της Πάτρας, μετατέθηκε στην Κρήτη με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, γιατί χειρίστηκε ποινική υπόθεση κατά τρόπο επιλήψιμο, και με σκοπό να αποπροσανατολίσει τις ανακρίσεις για ληστεία στην Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης.
  • Τέλος, από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Π. Δημόπουλο προτάθηκε η πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης για τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Γ. Ταλαμάγκα. Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε.
ΟΑΣΑ
3ο Εκκίνηση ΔΑΣ για τις εκλογές στο Συνδικάτο

Δυναμικά ρίχνονται στον προεκλογικό αγώνα οι κομμουνιστές εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, ενόψει των εκλογών στο Συνδικάτο τους, που έχουν οριστεί για το διήμερο 1 - 2 Απρίλη 1997.

Σήμερα, στις 6 μ.μ., η ΔΑΣ (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ), συγκαλεί την πρώτη ανοιχτή προεκλογική σύσκεψη, στα νέα γραφεία της ΕΣΑΚ (Σόλωνος 130). Η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη σημερινή σύσκεψη και να διατυπώσουν τις δικές τους απόψεις - προτάσεις για τα προβλήματα του κλάδου και το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν, και να συζητήσουν για τα πολλά και σοβαρά προβλήματα στις αστικές συγκοινωνίες, αλλά και τα σχέδια της κυβέρνησης για το μέλλον των δημόσιων συγκοινωνιών.

Από την ερχόμενη βδομάδα θ' αρχίσουν και οι τοπικές γενικές συνελεύσεις στους χώρους δουλιάς.

Σημειώνεται ότι οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ, γίνονται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, καθώς τα προβλήματα στο χώρο των αστικών συγκοινωνιών είναι εκρηκτικά και, όπως όλα δείχνουν, λείπει η πολιτική βούληση για την επίλυσή τους.

Οι κομμουνιστές εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες και αυτή τη φορά, σταθερά και αταλάντευτα, θα δώσουν άλλη μια "μάχη" για: 100% δημόσιες αστικές συγκοινωνίες υπέρ του επιβατικού κοινού, με σεβασμό στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, επιδότηση των συγκοινωνιακών φορέων από τον κρατικό προϋπολογισμό, ανανέωση του στόλου, προσλήψεις, εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας κλπ.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

Την Κυριακή 9.2.97 και ώρα 10 π.μ. στην εκκλησία Παμμεγίστων Ταξιαρχών (Μάσχα) τελείται το σαρανταήμερο μνημόσυνο του

ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΒΡΑΑΜ

Προσκαλούνται φίλοι και γνωστοί όπως τον τιμήσουν με την παρουσία τους. Στη μνήμη του η γυναίκα του Πλουσία προσφέρει στο "Ριζοσπάστη" 50.000 δρχ.

***

Την Κυριακή 9 Φλεβάρη στις 10 π.μ. θα γίνει στην Εκκλησία του Νεκροταφείου Ηλιούπολης το 40ήμερο μνημόσυνο του

ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΡΕΣΗ

αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης.

Η σύζυγός του Αντιγόνη.

***

Τελούμε την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου και ώρα 10.15 π.μ. ετήσιο μνημόσυνο εις τον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία Καστέλλας Πειραιώς υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, παππού και προπάππου

ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΡΒΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Η σύζυγος: Σταματίνα. Τα τέκνα: Νικόλαος και Χριστίνα, Φωτεινή. Ο εγγονός: Ιωάννης. Τα δισέγγονα: Νίκος και Χριστίνα. Οι λοιποί συγγενείς.

Σήμερα η δίκη της "Γκρίνπις"

Αναβλήθηκε και θα γίνει σήμερα η δίκη των 17 μελών της "Γκρίνπις", που κατηγορούνται για την πρόσφατη διαμαρτυρία τους στις εγκαταστάσεις της "ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ". Τα μέλη της "Γκρίνπις" αντιμετωπίζουν την κατηγορία της "παρεμπόδισης λειτουργίας εγκατάστασης που εξυπηρετεί την προμήθεια κινητήριας δύναμης στο κοινό".

Υπενθυμίζεται ότι, τον περασμένο Νοέμβρη, μέλη της Οργάνωσης έκαναν κατάληψη στις εγκαταστάσεις της "ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ", η οποία κατέληξε στη σύλληψη των 17 μελών, ύστερα από επέμβαση των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος. Η "Γκρίνπις" σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι επιθυμεί να γίνει αυτή η δίκη, γιατί στην ουσία "αυτή που πραγματικά δικάζεται είναι η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ". Παράλληλα, επισημαίνεται ότι, "η "Γκρίνπις" θα υποστηρίξει και στο δικαστήριο την ανάγκη άμεσης δράσης για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ