ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Φλεβάρη 1997
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
"Φλέγεται" η χώρα

ΤΙΡΑΝΑ.-

Τρεις νεκροί και 150 τραυματίες, σε τρεις μέρες - ευτυχώς δηλαδή που ο πρόεδρος της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, διέγνωσε στα τέλη της προηγουμένης βδομάδας, μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα "Le Monde", ότι "η κατάσταση είναι ήρεμη στην Αλβανία". Ευτυχώς...

Μόνο χτες, μόνο σε μία πόλη, στις συγκρούσεις των εξαπατημένων από τις παρατράπεζες διαδηλωτών και των αρχών ασφαλείας οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 100 και υπήρξε ένας νεκρός. Κατά το πρακτορείο "Ρόιτερ", το οποίο επικαλείται νοσοκομειακές πηγές, οι περισσότεροι τραυματίες έφεραν τραύματα από σφαίρες στην πλάτη.

Ο "χάρτης" των ταραχών όμως δεν περιλαμβάνει μόνον την Αυλώνα: Στην πρωτεύουσα οι πάνοπλοι αστυνομικοί διέλυσαν διά της βίας ειρηνικές συγκεντρώσεις. Στο Φιέρι, 2.000 άνθρωποι υπέστησαν επίθεση των αστυνομικών με γκλομπ, κανόνια νερού, δακρυγόνα, και πλαστικές σφαίρες. Οι δημοσιογράφοι, οι φωτογράφοι και οι οπερατέρ του "Γαλλικού Πρακτορείου", του "Ρόιτερ" και του "Ασοσιέιτεντ Πρες" δεν αποτέλεσαν εξαίρεση για τους αστυνομικούς: απωθήθηκαν βίαια και κατασχέθηκαν φιλμ και βιντεοκασέτες. Στην πόλη Μεμαλίαϊ, 25 άνθρωποι συνελήφθησαν και οι διαδηλωτές απείλησαν χτες ότι αν δεν απελευθερωθούν, θα απαγάγουν στελέχη και μέλη οικογενειών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αναρχες αρχές

Οσο οι διαδηλώσεις διευρύνονται, τόσο οι αρχές χάνουν την ψυχραιμία τους: οι σφαίρες που εξαπολύουν οι αστυνομικοί και οι στρατιώτες εναντίον των διαδηλωτών δεν είναι πλέον πλαστικές...

Η βία των αρχών πυροδοτεί σκληρότερη βία από πλευράς διαδηλωτών: πέτρες, μηχανικά εξαρτήματα αυτοκινήτων, ακόμη και... έπιπλα γίνονται όπλα στα χέρια των διαδηλωτών. Η οργή εξωθεί πολλούς στα άκρα. Είναι χαρακτηριστικό το περιστατικό που μετέδωσε χτες το "Γαλλικό Πρακτορείο": εξαγριωμένοι καταθέτες απέκλεισαν μια ομάδα αστυνομικών σε ένα κτίριο στο κέντρο της Αυλώνας, τους έγδυσαν και στη συνέχεια ζητωκραυγάζοντας έκαψαν τα ρούχα τους μαζί με πλαστικές ασπίδες.

Το κλίμα ήταν εκρηκτικό ήδη από την Κυριακή, όταν "άγνωστοι" επιτέθηκαν στον πρόεδρο του κόμματος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Νεριτάν Τσέκα, τον πρόεδρο της Ενωσης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων και άλλα στελέχη της αντιπολίτευσης, τους χτύπησαν και στη συνέχεια έφυγαν ανενόχλητοι. Στη συνέχεια, οι αρχές απαγόρευσαν τις διαδηλώσεις - χειροτερεύοντας τα πράγματα.

Χωρίς αύριο

Ομως η πρακτική της καταστολής δε δείχνει να αποφέρει καρπούς, κυρίως επειδή οι χιλιάδες ανθρώπων οι οποίοι είδαν τα χρήματά τους να χάνονται στη δίνη των παρατραπεζών δεν έχουν τίποτε να χάσουν.Η περαιτέρω εκτράχυνση της κατάστασης θεωρείται βέβαιη, επειδή - όπως προβλέπουν οικονομολόγοι - και άλλες "πυραμίδες" θα καταρρεύσουν από στιγμή σε στιγμή. Και οι αποζημιώσεις που δίνουν κρατικά τραπεζικά ιδρύματα δεν αποτελούν παρά "χρυσωμένο χάπι" για τους περισσότερους.

Τα συνθήματα που κραυγάζουν εδώ και σχεδόν ένα μήνα οι διαδηλωτές είναι ενδεικτικά: "θέλουμε τα χρήματά μας", "Κάτω η κυβέρνηση", "Ω, Σαλί, ω, ληστή, τα λεφτά μας πού τα έχεις κρύψει", και άλλα, καθόλου κολακευτικά για τον Πρόεδρο και την κυβέρνηση της χώρας...

Η πολιτική ηγεσία

Η κυβέρνηση πάντως αρκείται να κατηγορεί την "άκρα Αριστερά" για τις ταραχές και να καλεί τους πολίτες "να απόσχουν από τις παράνομες διαδηλώσεις". Η αντιπολίτευση, τα μεγαλύτερα κόμματα της οποίας εκφράζει το "Φόρουμ για τη Δημοκρατία", ζητά παραίτηση της κυβέρνησης Μέξι, ανάληψη της εξουσίας από κυβέρνηση τεχνοκρατών και προκήρυξη εκλογών.

Το αίτημα παραίτησης της κυβέρνησης του Δημοκρατικού Κόμματος ως "συνυπεύθυνης" για το σκάνδαλο των πυραμίδων βρίσκει υποστηρικτές και στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος: σε χτεσινή σύσκεψη επιτελείου κυβερνητικών και κομματικών στελεχών βουλευτές ζήτησαν πιεστικά παραίτηση του Μέξι. Αλλά συμπέρασμα δεν προέκυψε...

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σε μια βδομάδα ο νέος γύρος των "ειρηνευτικών" συνομιλιών

Στην Ουάσιγκτον ο Ισραηλινός πρωθυπουργός την Τετάρτη

Σε θετικό κλίμα κύλησε η συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, το βράδυ της Κυριακής στο μεθοριακό φυλάκιο του Ερετζ. Μετά τη δίωρη συνομιλία τους, οι δύο άνδρες δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι ο επόμενος γύρος των μεταξύ τους συνομιλιών, που προγραμματίστηκε να αρχίσει την επόμενη βδομάδα, θα δώσει οριστική λύση στα "ανοιχτά" σημεία της συμφωνίας για τη Χεβρώνα.

Παρά την ευχάριστη ατμόσφαιρα και την αισιοδοξία των δύο ανδρών, ο νέος αυτός γύρος διαπραγματεύσεων αναμένεται να περάσει ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές καθώς Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί φαίνεται ότι διαφωνούν σε αρκετά σημεία. Μερικά από τα βασικότερα σημεία, που αναμένεται να αποτελέσουν το επίκεντρο της νέας ισραηλινο - παλαιστινιακής αντιπαράθεσης, είναι η τελική έγκριση της ισραηλινής κυβέρνησης για την κατασκευή αεροδρομίου στα παλαιστινιακά εδάφη, η κατασκευή ασφαλούς δρόμου σύνδεσης της Λωρίδας της Γάζας με τη Δυτική Οχθη, το μέλλον των παλαιστινιακών γραφείων στην Ιερουσαλήμ και βέβαια το μέγεθος της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη.

Ιδιαίτερα το τελευταίο αυτό ζήτημα, της αποχώρησης του ισραηλινού στρατού, αναμένεται να εξελιχθεί σε κομβικό σημείο των διαπραγματεύσεων καθώς ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δε φαίνεται διατεθειμένος να αφήσει παραπάνω από το 8% του εδάφους στην παλαιστινιακή αρχή, η οποία σήμερα ελέγχει, ουσιαστικά, το 3% της Δυτικής Οχθης. Η συνέχιση των ισραηλινο - παλαιστινιακών συνομιλιών αναμένεται να κυριαρχήσει στις συνομιλίες του Ισραηλινού πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον στην Ουάσιγκτον, όπου μεταβαίνει την Τετάρτη ο Νετανιάχου.

Νέα ένταση στο Νότιο Λίβανο

Επτά Ισραηλινοί στρατιώτες που περιπολούσαν στα όρια της, κατεχόμενης από το Ισραήλ, ζώνης του Νοτίου Λιβάνου τραυματίστηκαν σοβαρά όταν έπεσαν σε ενέδρα των μαχητών της φιλοϊρανικής σιιτικής οργάνωσης "Χεζμπολάχ", χτες το πρωί. Ακολούθησαν αρκετές επιθέσεις των ισραηλινών πολεμικών αεροσκαφών εναντίον πιθανών καταφυγίων της οργάνωσης, χωρίς, όμως, να γίνει γνωστό αν υπάρχουν θύματα ή ζημιές.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Δολοφονία δικαστή και βομβιστική επίθεση

ΜΑΔΡΙΤΗ. -

Ενας δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στο κέντρο της Μαδρίτης, ενώ λίγο νωρίτερα, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα άτομο και να τραυματιστούν άλλοι 7.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δύο άτομα πλησίασαν τον δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου, Ραφαέλ Μαρτίνεθ Εμπεραδόρ, τη στιγμή που έβγαινε από το σπίτι του, και ο ένας τον πυροβόλησε στο κεφάλι. Ο δικαστής, τραυματισμένος βαριά στο κεφάλι, μεταφέρθηκε σε κοντινό νοσοκομείο, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Λίγο νωρίτερα, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στη Γρανάδα, τη στιγμή που περνούσε στρατιωτικό φορτηγό, με προορισμό την αεροπορική βάση Αρμίλα. Από την έκρηξη σκοτώθηκε ένας κουρέας, που εργαζόταν στη στρατιωτική βάση. Αλλά 7 άτομα τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο της Γρανάδας. Από την έκρηξη έσπασαν τα τζάμια πολλών κτιρίων σε απόσταση 300 μέτρων. Σοβαρές ζημιές υπέστη και το κτίριο μπροστά από το οποίο είχε τοποθετηθεί το παγιδευμένο αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η βομβιστική αυτή επίθεση αποδίδεται στην αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων, ΕΤΑ. Ωστόσο, καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει ακόμα την ευθύνη για την επίθεση. Από την πλευρά του, ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών, Χάιμε Μαγιόρ Ορέχα, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε ότι η ΕΤΑ προσπαθεί να "προκαλέσει στους Ισπανούς την αίσθηση ότι η ζωή τους κινδυνεύει διαρκώς".

Πάντως, δεν είναι ακόμα καθαρό, αν η δολοφονική επίθεση εναντίον του δικαστή έχει κάποια σχέση με την υπόθεση που εξετάζει το Ανώτατο Δικαστήριο σχετικά με την οργάνωση "Χέρι Μπατασούνα", που θεωρείται το πολιτικό σκέλος της ΕΤΑ. Την περασμένη βδομάδα, πέντε μέλη του "Χέρι Μπατασούνα" συνελήφθησαν, ενώ αυτή τη βδομάδα, αναμένεται να συλληφθούν και άλλα μέλη σε σχέση με την υπόθεση της βιντεοκασέτας της ΕΤΑ που προβλήθηκε σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του "Χέρι Μπατασούνα" στις αρχές του 1996.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τη Δευτέρα το πρωί, βρέθηκε απαγχονισμένος ο Εουχένιο Αραμπούρου, μέλος του Εθνικού Γραφείου του "Χέρι Μπατασούνα" στο εξοχικό σπίτι της οικογένειάς του, στη Μαγιάμπια της Χώρας των Βάσκων. Ο Αραμπούρου επρόκειτο να παρουσιαζόταν χτες στο Ανώτατο Δικαστήριο της Μαδρίτης για την υπόθεση της βιντεοκασέτας.

Λεζάντα-Αλβανία

Τα πιο βίαια επεισόδια των τελευταίων ημερών σημειώθηκαν χτες στην Αυλώνα, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους τρεις άνθρωποι

Αιματηρό επεισόδιο στο Μόσταρ

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

"Δυνατή κλοτσιά" στις προσπάθειες για αρμονική συμβίωση μουσουλμάνων και Κροατών στην ταραγμένη βοσνιακή πόλη Μόσταρ, έδωσε χτες το αιματηρό επεισόδιο που εκδηλώθηκε από αντιπαράθεση Κροατών και μουσουλμάνων σε κοιμητήριο του κροατικού τομέα της πόλης.

Σύμφωνα με κροατικά μέσα ενημέρωσης και τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ιβάνκο, ένα άτομο σκοτώθηκε και άλλοι 21 τραυματίστηκαν (ορισμένοι σοβαρά), όταν μία ομάδα Μουσουλμάνων, που πήγε για προσκύνημα σε κοιμητήριο που βρίσκεται στον κροατικό τομέα του Μόσταρ, βρέθηκε αντιμέτωπη με ομάδα Κροατών. Οι Κροάτες άρχισαν να πετροβολούν τους μουσουλμάνους επισκέπτες, ώσπου έβαλαν εναντίον τους με πυροβόλα όπλα. Τα επεισόδια γενικεύτηκαν όταν στον τόπο του περιστατικού έφθασαν και μέλη των κροατικών ειδικών δυνάμεων καταστολής των ταραχών, που επίσης απαγόρευσαν στους μουσουλμάνους την είσοδό τους στο νεκροταφείο.

Λίγες ώρες μετά, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι αύξησε τις περιπολίες της πολυεθνικής δύναμης στο Μόσταρ, καθώς λίγες μέρες πριν το περιστατικό είχαν σημειωθεί διαδοχικές αλλά αναίμακτες εκρήξεις βομβών...

ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Προσωρινή η εκτόνωση της κρίσης;

ΚΙΤΟ. -

Προσωρινή λύση στην πολιτική κρίση που εκδηλώθηκε στο Εκουαδόρ την περασμένη βδομάδα έδωσε η τοποθέτηση της 40χρονης αντιπροέδρου, Ροζαλίας Αρτεάγκα, στην προεδρία της χώρας μετά από ειδική συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στο Κογκρέσο και τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Ροζαλία Αρτεάγκα χρίστηκε χτες το μεσημέρι Πρόεδρος "για μία περιορισμένη και αυστηρώς αναγκαία περίοδο" μέχρις ότου ειδική εξεταστική επιτροπή του Κογκρέσου κρίνει ποιος είναι - σύμφωνα με το Σύνταγμα - ο νόμιμος αντικαταστάτης του Αμπντάλα Μπουκάραμ.

Οπως είναι γνωστό, ο Αμπντάλα Μπουκάραμ καθαιρέθηκε από το προεδρικό αξίωμα την περασμένη Τετάρτη, οπότε το Κογκρέσο ήρε την υποστήριξή του επικαλούμενο τη "βιολογική και διανοητική ανικανότητα" του προέδρου. Είχαν προηγηθεί οι μαζικές κινητοποιήσεις εκατοντάδων χιλιάδων Εκουαδοριανών εξαιτίας των μέτρων λιτότητας και της αύξησης των τιμών βασικών προϊόντων που αποφάσισε από τις αρχές του χρόνου η κυβέρνηση του Αμπντάλα Μπουκάραμ. Μετά την απόφαση του Κογκρέσου, ο Μπουκάραμ εξακολούθησε να αρνείται την απόφαση του Κογκρέσου, αλλά από την άλλη πλευρά φρόντισε να εγκαταλείψει εγκαίρως την πρωτεύουσα Κίτο για τη γενέτειρά του Γουαγιακίλ, μέχρις ότου εκτονωθεί η κατάσταση.

Μετά τη Ροζαλία Αρτεάγκα, που είναι η πρώτη γυναίκα που ορκίζεται Πρόεδρος του Εκουαδόρ, πιθανότερος αντικαταστάτης του Μπουκάραμ θεωρείται ο πρόεδρος του Κογκρέσου, Φαμπιάν Αλαρκόν. Οταν ο Αλαρκόν χριστεί και επίσημα πρόεδρος, θα πρέπει μέσα σε ένα χρονο - από την ανάληψη των καθηκόντων του - να προκηρύξει πρόωρες προεδρικές εκλογές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ