Τρίτη 11 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
"Φλέγεται" η χώρα

ΤΙΡΑΝΑ.-

Τρεις νεκροί και 150 τραυματίες, σε τρεις μέρες - ευτυχώς δηλαδή που ο πρόεδρος της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, διέγνωσε στα τέλη της προηγουμένης βδομάδας, μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα "Le Monde", ότι "η κατάσταση είναι ήρεμη στην Αλβανία". Ευτυχώς...

Μόνο χτες, μόνο σε μία πόλη, στις συγκρούσεις των εξαπατημένων από τις παρατράπεζες διαδηλωτών και των αρχών ασφαλείας οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 100 και υπήρξε ένας νεκρός. Κατά το πρακτορείο "Ρόιτερ", το οποίο επικαλείται νοσοκομειακές πηγές, οι περισσότεροι τραυματίες έφεραν τραύματα από σφαίρες στην πλάτη.

Ο "χάρτης" των ταραχών όμως δεν περιλαμβάνει μόνον την Αυλώνα: Στην πρωτεύουσα οι πάνοπλοι αστυνομικοί διέλυσαν διά της βίας ειρηνικές συγκεντρώσεις. Στο Φιέρι, 2.000 άνθρωποι υπέστησαν επίθεση των αστυνομικών με γκλομπ, κανόνια νερού, δακρυγόνα, και πλαστικές σφαίρες. Οι δημοσιογράφοι, οι φωτογράφοι και οι οπερατέρ του "Γαλλικού Πρακτορείου", του "Ρόιτερ" και του "Ασοσιέιτεντ Πρες" δεν αποτέλεσαν εξαίρεση για τους αστυνομικούς: απωθήθηκαν βίαια και κατασχέθηκαν φιλμ και βιντεοκασέτες. Στην πόλη Μεμαλίαϊ, 25 άνθρωποι συνελήφθησαν και οι διαδηλωτές απείλησαν χτες ότι αν δεν απελευθερωθούν, θα απαγάγουν στελέχη και μέλη οικογενειών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αναρχες αρχές

Οσο οι διαδηλώσεις διευρύνονται, τόσο οι αρχές χάνουν την ψυχραιμία τους: οι σφαίρες που εξαπολύουν οι αστυνομικοί και οι στρατιώτες εναντίον των διαδηλωτών δεν είναι πλέον πλαστικές...

Η βία των αρχών πυροδοτεί σκληρότερη βία από πλευράς διαδηλωτών: πέτρες, μηχανικά εξαρτήματα αυτοκινήτων, ακόμη και... έπιπλα γίνονται όπλα στα χέρια των διαδηλωτών. Η οργή εξωθεί πολλούς στα άκρα. Είναι χαρακτηριστικό το περιστατικό που μετέδωσε χτες το "Γαλλικό Πρακτορείο": εξαγριωμένοι καταθέτες απέκλεισαν μια ομάδα αστυνομικών σε ένα κτίριο στο κέντρο της Αυλώνας, τους έγδυσαν και στη συνέχεια ζητωκραυγάζοντας έκαψαν τα ρούχα τους μαζί με πλαστικές ασπίδες.

Το κλίμα ήταν εκρηκτικό ήδη από την Κυριακή, όταν "άγνωστοι" επιτέθηκαν στον πρόεδρο του κόμματος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Νεριτάν Τσέκα, τον πρόεδρο της Ενωσης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων και άλλα στελέχη της αντιπολίτευσης, τους χτύπησαν και στη συνέχεια έφυγαν ανενόχλητοι. Στη συνέχεια, οι αρχές απαγόρευσαν τις διαδηλώσεις - χειροτερεύοντας τα πράγματα.

Χωρίς αύριο

Ομως η πρακτική της καταστολής δε δείχνει να αποφέρει καρπούς, κυρίως επειδή οι χιλιάδες ανθρώπων οι οποίοι είδαν τα χρήματά τους να χάνονται στη δίνη των παρατραπεζών δεν έχουν τίποτε να χάσουν.Η περαιτέρω εκτράχυνση της κατάστασης θεωρείται βέβαιη, επειδή - όπως προβλέπουν οικονομολόγοι - και άλλες "πυραμίδες" θα καταρρεύσουν από στιγμή σε στιγμή. Και οι αποζημιώσεις που δίνουν κρατικά τραπεζικά ιδρύματα δεν αποτελούν παρά "χρυσωμένο χάπι" για τους περισσότερους.

Τα συνθήματα που κραυγάζουν εδώ και σχεδόν ένα μήνα οι διαδηλωτές είναι ενδεικτικά: "θέλουμε τα χρήματά μας", "Κάτω η κυβέρνηση", "Ω, Σαλί, ω, ληστή, τα λεφτά μας πού τα έχεις κρύψει", και άλλα, καθόλου κολακευτικά για τον Πρόεδρο και την κυβέρνηση της χώρας...

Η πολιτική ηγεσία

Η κυβέρνηση πάντως αρκείται να κατηγορεί την "άκρα Αριστερά" για τις ταραχές και να καλεί τους πολίτες "να απόσχουν από τις παράνομες διαδηλώσεις". Η αντιπολίτευση, τα μεγαλύτερα κόμματα της οποίας εκφράζει το "Φόρουμ για τη Δημοκρατία", ζητά παραίτηση της κυβέρνησης Μέξι, ανάληψη της εξουσίας από κυβέρνηση τεχνοκρατών και προκήρυξη εκλογών.

Το αίτημα παραίτησης της κυβέρνησης του Δημοκρατικού Κόμματος ως "συνυπεύθυνης" για το σκάνδαλο των πυραμίδων βρίσκει υποστηρικτές και στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος: σε χτεσινή σύσκεψη επιτελείου κυβερνητικών και κομματικών στελεχών βουλευτές ζήτησαν πιεστικά παραίτηση του Μέξι. Αλλά συμπέρασμα δεν προέκυψε...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ