Τρίτη 11 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Δολοφονία δικαστή και βομβιστική επίθεση

ΜΑΔΡΙΤΗ. -

Ενας δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στο κέντρο της Μαδρίτης, ενώ λίγο νωρίτερα, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα άτομο και να τραυματιστούν άλλοι 7.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δύο άτομα πλησίασαν τον δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου, Ραφαέλ Μαρτίνεθ Εμπεραδόρ, τη στιγμή που έβγαινε από το σπίτι του, και ο ένας τον πυροβόλησε στο κεφάλι. Ο δικαστής, τραυματισμένος βαριά στο κεφάλι, μεταφέρθηκε σε κοντινό νοσοκομείο, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Λίγο νωρίτερα, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στη Γρανάδα, τη στιγμή που περνούσε στρατιωτικό φορτηγό, με προορισμό την αεροπορική βάση Αρμίλα. Από την έκρηξη σκοτώθηκε ένας κουρέας, που εργαζόταν στη στρατιωτική βάση. Αλλά 7 άτομα τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο της Γρανάδας. Από την έκρηξη έσπασαν τα τζάμια πολλών κτιρίων σε απόσταση 300 μέτρων. Σοβαρές ζημιές υπέστη και το κτίριο μπροστά από το οποίο είχε τοποθετηθεί το παγιδευμένο αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η βομβιστική αυτή επίθεση αποδίδεται στην αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων, ΕΤΑ. Ωστόσο, καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει ακόμα την ευθύνη για την επίθεση. Από την πλευρά του, ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών, Χάιμε Μαγιόρ Ορέχα, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε ότι η ΕΤΑ προσπαθεί να "προκαλέσει στους Ισπανούς την αίσθηση ότι η ζωή τους κινδυνεύει διαρκώς".

Πάντως, δεν είναι ακόμα καθαρό, αν η δολοφονική επίθεση εναντίον του δικαστή έχει κάποια σχέση με την υπόθεση που εξετάζει το Ανώτατο Δικαστήριο σχετικά με την οργάνωση "Χέρι Μπατασούνα", που θεωρείται το πολιτικό σκέλος της ΕΤΑ. Την περασμένη βδομάδα, πέντε μέλη του "Χέρι Μπατασούνα" συνελήφθησαν, ενώ αυτή τη βδομάδα, αναμένεται να συλληφθούν και άλλα μέλη σε σχέση με την υπόθεση της βιντεοκασέτας της ΕΤΑ που προβλήθηκε σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του "Χέρι Μπατασούνα" στις αρχές του 1996.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τη Δευτέρα το πρωί, βρέθηκε απαγχονισμένος ο Εουχένιο Αραμπούρου, μέλος του Εθνικού Γραφείου του "Χέρι Μπατασούνα" στο εξοχικό σπίτι της οικογένειάς του, στη Μαγιάμπια της Χώρας των Βάσκων. Ο Αραμπούρου επρόκειτο να παρουσιαζόταν χτες στο Ανώτατο Δικαστήριο της Μαδρίτης για την υπόθεση της βιντεοκασέτας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ