Τρίτη 11 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Προσωρινή η εκτόνωση της κρίσης;

ΚΙΤΟ. -

Προσωρινή λύση στην πολιτική κρίση που εκδηλώθηκε στο Εκουαδόρ την περασμένη βδομάδα έδωσε η τοποθέτηση της 40χρονης αντιπροέδρου, Ροζαλίας Αρτεάγκα, στην προεδρία της χώρας μετά από ειδική συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στο Κογκρέσο και τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Ροζαλία Αρτεάγκα χρίστηκε χτες το μεσημέρι Πρόεδρος "για μία περιορισμένη και αυστηρώς αναγκαία περίοδο" μέχρις ότου ειδική εξεταστική επιτροπή του Κογκρέσου κρίνει ποιος είναι - σύμφωνα με το Σύνταγμα - ο νόμιμος αντικαταστάτης του Αμπντάλα Μπουκάραμ.

Οπως είναι γνωστό, ο Αμπντάλα Μπουκάραμ καθαιρέθηκε από το προεδρικό αξίωμα την περασμένη Τετάρτη, οπότε το Κογκρέσο ήρε την υποστήριξή του επικαλούμενο τη "βιολογική και διανοητική ανικανότητα" του προέδρου. Είχαν προηγηθεί οι μαζικές κινητοποιήσεις εκατοντάδων χιλιάδων Εκουαδοριανών εξαιτίας των μέτρων λιτότητας και της αύξησης των τιμών βασικών προϊόντων που αποφάσισε από τις αρχές του χρόνου η κυβέρνηση του Αμπντάλα Μπουκάραμ. Μετά την απόφαση του Κογκρέσου, ο Μπουκάραμ εξακολούθησε να αρνείται την απόφαση του Κογκρέσου, αλλά από την άλλη πλευρά φρόντισε να εγκαταλείψει εγκαίρως την πρωτεύουσα Κίτο για τη γενέτειρά του Γουαγιακίλ, μέχρις ότου εκτονωθεί η κατάσταση.

Μετά τη Ροζαλία Αρτεάγκα, που είναι η πρώτη γυναίκα που ορκίζεται Πρόεδρος του Εκουαδόρ, πιθανότερος αντικαταστάτης του Μπουκάραμ θεωρείται ο πρόεδρος του Κογκρέσου, Φαμπιάν Αλαρκόν. Οταν ο Αλαρκόν χριστεί και επίσημα πρόεδρος, θα πρέπει μέσα σε ένα χρονο - από την ανάληψη των καθηκόντων του - να προκηρύξει πρόωρες προεδρικές εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ