ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
"Πλώρη" για νέους αγώνες

Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις σε παγκόσμια κλίμακα θα κηρύξει το Γενικό Συμβούλιο της ΠΝΟ, σύμφωνα με τις χτεσινές αποφάσεις της ΕΕ, αν μέχρι τις 6 Μάρτη η κυβέρνηση δεν προωθήσει συγκεκριμένες λύσεις στα ζητήματα της απασχόλησης, της ασφάλισης και του φορολογικού

"Πλώρη" για νέους απεργιακούς αγώνες σε παγκόσμια κλίμακα, μέσα στο Μάρτη βάζουν οι ναυτεργάτες,καθώς η κυβέρνηση, παρά τις δεσμεύσεις της απέναντι στον κλάδο κατά τη διάρκεια της πρόσφατης πανναυτεργατικής απεργίας, παραμένει απλός θεατής στους σαφείς σχεδιασμούς των εφοπλιστών να διώξουν εδώ και τώρα χιλιάδες Ελληνες ναυτεργάτες από τα πλοία. Χτες η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας υιοθέτησε την πρόταση που κατέθεσαν τα σωματεία Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού και Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" για συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων του κλάδου το Μάρτη.

Η ημερομηνία των απεργιακών κινητοποιήσεων θα καθοριστεί από το ετήσιο τακτικό Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, που θα συνεδριάσει στις 6 του Μάρτη, αν μέχρι τότε η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει θετικά στο διεκδικητικό πλαίσιο των ναυτεργατών για την προστασία της απασχόλησης, του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος και την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης.Στους απεργιακούς αγώνες που θα κηρυχτούν, όπως αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή, θα συμπεριληφθούν και οι ναυτεργάτες των ποντοπόρων πλοίων.

"Εάν μέχρι την 6η Μαρτίου 1997 - ημερομηνία σύγκλησης του ετήσιου Τακτικού Συμβουλίου της ΠΝΟ - δεν υπάρξουν αποτελέσματα στα αιτήματα της Ομοσπονδίας για την απασχόληση και τις παραμέτρους που τη συνθέτουν για το συνταξιοδοτικό και το φορολογικό, θα προκηρυχτεί εντός του Μαρτίου απεργία σε παγκόσμια κλίμακα σε όλες τις κατηγορίες πλοίων", επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία και σημειώνει σχετικά με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης: "Ειδικά σε ό,τι αφορά την απορρόφηση των άνεργων ναυτεργατών και την άμεση εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας για τις οργανικές συνθέσεις όλων των κατηγοριών πλοίων σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες τους - θέμα που αποτελεί κυρίαρχο ζήτημα για τους Ελληνες ναυτεργάτες για το παρόν και το μέλλον της επαγγελματικής και κοινωνικής ύπαρξής τους - δεν υπήρξαν μέχρι και σήμερα αποτελέσματα προς την παραπάνω κατεύθυνση. Αντίθετα, διαπιστώνεται σε καθημερινή σχεδόν βάση συστηματική παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας, με αποτέλεσμα το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα για εργασία των Ελλήνων ναυτεργατών να τραυματίζεται βάναυσα".

Νέα επίθεση διά των "συμφώνων απασχόλησης"

Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Μ. Κωστόπουλου

"Νέα επίθεση στο σύνολο των υφιστάμενων εργασιακών σχέσεων με κατεύθυνση την κατεδάφιση όλων των εργατικών δικαιωμάτων ετοιμάζουν οι επιτελείς της κυβέρνησης, αν αληθεύουν οι πληροφορίες του Τύπου για την προώθηση των λεγόμενων "συμφώνων απασχόλησης"". Αυτό επισημαίνει, σε επίκαιρη ερώτησή του για τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος και συνεχίζει: "Ετσι, αντί να προσανατολιστούν στη διαμόρφωση και την εφαρμογή ενός σχεδίου οικονομικής ανάπτυξης με βασικό μοχλό τον δημόσιο τομέα και με στόχο την αναζωογόνηση του παραγωγικού ιστού της χώρας, ώστε να γίνει δυνατή η "υποδοχή" του νέου αιώνα με καλύτερους οιωνούς για τους εργαζόμενους και όλο το λαό, τα επιτελεία της κυβέρνησης, εφαρμόζοντας τις κατευθύνσεις της "Λευκής Βίβλου", σχεδιάζουν νέα επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων, οι οποίοι θα πρέπει να δεχτούν τη χορήγηση χαμηλότερων αποδοχών από αυτές που προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, την ελαστικοποίηση του χρόνου απασχόλησης κλπ.".

Τέλος ερωτάται ο υπουργός "ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε ώστε να μην υλοποιηθούν τέτοια σχέδια, που αποσκοπούν στην κατεδάφιση κάθε εργατικού δικαιώματος και την ουσιαστική, αλλά και θεσμική κατοχύρωση της ασυδοσίας των εργοδοτών, οι οποίοι θα δρουν κατά το δοκούν και εντελώς ανεξέλεγκτοι";

Συγκέντρωση μεταλλεργατών στις 6μμ στο ΕΚΑ

Κάλεσμα στους μεταλλεργάτες να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που διοργανώνει σήμερα στις 6μμ στο ΕΚΑ, ενάντια στην πολιτική συρρίκνωσης του κλάδου και στις προσπάθειες για περικοπή των εργατικών κατακτήσεων, απευθύνει η κλαδική Επιτροπή Μετάλλου της ΕΣΑΚ.Θα ακολουθήσει πικετοφορία στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας.

Οπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, η άκριτη υλοποίηση από την κυβέρνηση των επιλογών της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει πλήξει τον κλάδο του μετάλλου, καθώς βασικές μονάδες συρρικνώνονται, ξεπουλιούνται σε ιδιώτες ή βρίσκονται κοντά στο κλείσιμο. Ταυτόχρονα - συνεχίζει - οι εργοδότες με οδηγό τη "Λευκή Βίβλο" έχουν βάλει σε εφαρμογή την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, αμφισβητώντας βασικά εργατικά δικαιώματα, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα αντεργατική επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα.

Υπογραμμίζοντας τις σοβαρές ευθύνες των πλειοψηφιών στις διοικήσεις ΓΣΕΕ και ΠΟΕΜ, η παράταξη τονίζει ότι "η κατάσταση αυτή μπορεί και πρέπει να αντιστραφεί".

Σε συνέλευση το σωματείο ανέργων

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Την Κυριακή, 16 Φλεβάρη, πραγματοποιείται στις 9πμ στην Κύρινθο της Εύβοιας, η πρώτη συνέλευση του νεοσυσταθέντος σωματείου ανέργων "Ενότητα - Αγώνας".Αντικείμενο της συνέλευσης είναι η εκλογή εφορευτικής επιτροπής που θα αναλάβει τη διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη διοίκησης του σωματείου.

Στη συνέλευση θα γίνει ενημέρωση σχετικά με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ανέργων της περιοχής και τα επιδοτούμενα σεμινάρια του ΟΑΕΔ. Η κυβέρνηση προκειμένου να αμβλύνει το κλίμα δυσαρέσκειας και αγανάκτησης που έχει δημιουργήσει η πολιτική της στην περιοχή, υποχρεώθηκε να εγκρίνει την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους ανέργους. Συγκεκριμένα την καταβολή 150.000 δραχμών σε μόλις 600 άτομα και 100.000 δραχμών σε άλλα 100... Είναι χαρακτηριστικό ότι στα λεγόμενα "κοινωνικά μέτρα" που έχουν εφαρμοστεί, λόγω των προϋποθέσεων που απαιτούνταν, είχαν ενταχθεί μόλις 400 άτομα. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση όχι μόνο παρέδωσε έναντι "πινακίου φακής" στον βιομήχανο Βαρβούτη το συγκρότημα "πρώην Σκαλιστήρη", αλλά στη συνέχεια του παραχώρησε και προνόμια (40% επιδότηση, δάνεια κ.ά).

Τα αιτήματα του σωματείου αφορούν στη διεκδίκηση συνεχούς καταβολής επιδότησης στους άνεργους, επίσης ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την επαναλειτουργία της σχολής του ΟΑΕΔ στο Μαντούδι και τον έλεγχο των προσλήψεων, την υποχρέωση πρόσληψης απ' το σωματείο κλπ.

ΑΔΕΔΥ
Αύριο τα νεότερα...

Διάβημα για το ασφαλιστικό

Τη διαμαρτυρία της για τα συνεχή σενάρια και τις εμφανιζόμενες "τροπολογίες" για το ασφαλιστικό, που δημιουργούν ανησυχία και σύγχυση στους δημόσιους υπάλληλους, εξέφρασε η ΑΔΕΔΥ σε έκτακτη συνάντηση που είχε χτες με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μ. Παπαϊωάννου.

Ο υπουργός σημείωσε ότι δεν έχει κατατεθεί καμιά τροπολογία και ισχυρίστηκε πως "τα σενάρια δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα".

Στο μεταξύ, ούτε στη χτεσινή συνεδρίασή της η Εκτελεστική Επιτροπή της Οργάνωσης κατέληξε σε συγκεκριμένη απόφαση για τις μορφές αντίδρασης στο νομοσχέδιο για το νέο μισθολόγιο λιτότητας, παρά το γεγονός πως την επόμενη βδομάδα μπαίνει ήδη για συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Οι όποιες αποφάσεις παραπέμφθηκαν για το Γενικό Συμβούλιο που θα γίνει αύριο Παρασκευή στις 12μμ στο ξενοδοχείο "Στάνλεϊ".

Για άλλη μια φορά απορρίφθηκε η πρόταση της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας" για την κήρυξη 48ωρης απεργίας τις μέρες που θα συζητείται το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο δε πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γ. Κουτσούκος, έκανε λόγο για σύνθετη πρόταση που... θα διαμορφώσει στη διάρκεια της συνεδρίασης του Γενικού Συμβουλίου.

Σήμερα κινητοποίηση για τη Ζώνη

Συγκέντρωση ανέργων και εργαζομένων στις 5.30 μ.μ. στο ΕΚΠ και πορεία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας

Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά στις 5.30 το απόγευμα και στη συνέχεια πορεία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας,πραγματοποιούν σήμερα οι άνεργοι και οι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης,όπου η ανεργία έχει πάρει κυριολεκτικά εφιαλτικές διαστάσεις. Στη σημερινή συγκέντρωση θα συζητηθούν οι μορφές και η έκταση ενός νέου κύκλου αγωνιστικών κινητοποιήσεων, με την ενεργό στήριξη και συμμετοχή όλων των φορέων (Τοπική Αυτοδιοίκηση, βιοτέχνες κλπ.) που τάσσονται υπέρ του εκσυγχρονισμού και της ανάπτυξης της Ζώνης.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους τα οχτώ σωματεία της Ζώνης τονίζουν ότι ενώ η τραγική κατάσταση που επικρατεί στη Ζώνη έχει αφυπνίσει όλους τους φορείς της περιοχής, αφήνει αδιάφορη την κυβέρνηση.

Να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά πριν λίγες μέρες εκφράστηκε η απόφαση όλων των φορέων που συμμετείχαν να διεκδικήσουν αγωνιστικά τη λύση των προβλημάτων της Ζώνης. Τη σύσκεψη υποβάθμισε η κυβέρνηση στέλνοντας σ' αυτήν υπηρεσιακούς παράγοντες και υπαναχωρώντας από τις δεσμεύσεις που η ίδια ανέλαβε πριν 20 μήνες κάτω από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων και όλων των φορέων! "Οχι μόνο - υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση των σωματείων - δεν ήρθαν οι αρμόδιοι υπουργοί, όπως όφειλαν, στη σύσκεψη, αλλά και οι απαντήσεις που έδωσαν διά των εκπροσώπων τους αναφέρονται μόνο σε κάποια ημίμετρα που προωθούν".

Και τα σωματεία καταλήγουν: "Η ανεργία, η φτώχεια και η εξαθλίωση δεν είναι γι' αυτούς που κυβερνάνε. Για μας τη δημιούργησαν, εμάς έβαλαν στόχο! Ιστορικά αυτοί που προσκύνησαν και δείλιασαν έπεφταν πρώτοι, κανένας αγώνας δεν πήγε χαμένος και αποδείξεις είχαμε πολλές στον κλάδο μας".

Θα ξαναδέσοουν τα καράβια μέσα στο Μάρτη, αν εφοπλιστές-κυβέρνηση

Θα ξαναδέσουν τα καράβια μέσα στο Μάρτη, αν εφοπλιστές - κυβέρνηση επιμείνουν στις προκλήσεις τους



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ