ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Φλεβάρη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Νηνεμία... πριν την καταιγίδα;

ΤΙΡΑΝΑ. -

Σχετική ηρεμία επικράτησε στις διαδηλώσεις, οι οποίες έγιναν χτες στην Αυλώνα και το Φιέρι, όπου χιλιάδες Αλβανοί πολίτες απαίτησαν και πάλι από την κυβέρνηση να τους επιστρέψει τα χρήματά τους, που χάθηκαν στα "πυραμιδικά" σχήματα.

Στην πρωτεύουσα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση επιδόθηκαν σε ανταλλαγή όχι και τόσο επακριβών χαρακτηρισμών: στην κατηγορία του Δημοκρατικών ότι η αντιπολίτευση αποτελεί "κομμουνιστική συμμορία" το "Φόρουμ για τη Δημοκρατία" απάντησε χαρακτηρίζοντας τον Πρόεδρο Μπερίσα "πιο φανατικό κομμουνιστή και από τον Χότζα" (σ.σ. τι εννοεί ο καθένας με τον όρο "κομμουνισμός" στην Αλβανία δεν μπορεί να συζητηθεί εδώ... ).

Στο μεταξύ, οι φωνές εντός του κυβερνώντος κόμματος που ζητούν παραίτηση της κυβέρνησης Μέξι, η οποία χαρακτηρίζεται "συνυπεύθυνη" για την κρίση, πληθαίνουν, με τελευταία αυτήν του βουλευτή και δημάρχου της Αυλώνας, Τζεζίμ Σίλα. Χτες ο Σίλα δήλωσε ότι "χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση για να επαναφέρει την τάξη στην Αλβανία. Σήμερα" - προσέθεσε - "το έγκλημα προχωράει στους δρόμους και κρατά πολυβόλο".

Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης, Αλεξάντρ Μέξι, δεν έδωσε σαφή απάντηση στο αν θα παραιτηθεί ή όχι. Μιλώντας σε Ελληνες δημοσιογράφους στα Τίρανα, ο Μέξι δήλωσε πως θα παραιτηθεί μόνο, αν του το ζητήσει το Δημοκρατικό Κόμμα και όχι η αντιπολίτευση και οι διαδηλωτές.

Κατά το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η τοποθέτηση του Αλβανού πρωθυπουργού, σε συνδυασμό με τη χτεσινοβραδινή δήλωση, του προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος και υπουργού Εξωτερικών κ. Τριτάν Σιέχου ότι στο επόμενο Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος θα συζητηθούν οι κυβερνητικές ευθύνες και δεν αποκλείονται αλλαγές, ενισχύει την εκτίμηση στα Τίρανα, ότι θα επιχειρηθεί "ξεφούσκωμα" της κατάστασης μέσω αλλαγών σε κυβερνητικό επίπεδο.

Ο Μέξι κατηγόρησε ξανά την αντιπολίτευση ότι υποκινεί τις λαϊκές αντιδράσεις και τους ηγέτες της ότι είχαν καταθέσει ποσά στις παρατράπεζες. Ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος ουδέποτε είχε καταθέσεις, ούτε υποστήριξε πολιτικά τις "πυραμίδες".

"Ευχαριστίες" προς την Ελλάδα

ΟΜέξι στη συνέντευξή του προς τους Ελληνες δημοσιογράφους δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την ελληνική κυβέρνηση για τις προσπάθειές της να ενισχυθεί οικονομικά η Αλβανία, ώστε να βγει από την κρίση. "Με την οικονομική βοήθεια προς τη χώρα μου", τόνισε "δε θα υπάρξει χειροτέρευση των μακροοικονομικών δεικτών και πολιτική αποσταθεροποίηση και έτσι θα αποφευχθεί νέα μαζική λαθρομετανάστευση".

ΓΑΛΛΙΑ
Αντιφατική η αντίδραση στον ακροδεξιό δήμαρχο

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προωθεί το σκληρό μεταναστευτικό νόμο

ΠΑΡΙΣΙ.-

Την αντίδραση της γαλλικής κυβέρνησης έχει προκαλέσει η πρόσφατη μεγάλη κινητοποίηση του γαλλικού πνευματικού κόσμου κατά του νέου μεταναστευτικού νόμου, αλλά και κατά της πολιτικής που ακολουθεί το ακροδεξιό "Εθνικό Μέτωπο" στους δήμους που έχει κερδίσει.

Τη μεγαλύτερη αναταραχή των τελευταίων 25 χρόνων στους κόλπους των Γάλλων διανοουμένων και καλλιτεχνών έχει προκαλέσει η εφαρμογή του νέου μεταναστευτικού νόμου, σύμφωνα με τον οποίο οι Γάλλοι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν στην Αστυνομία τους φιλοξενουμένους τους που δεν είναι Ευρωπαίοι και δεν έχουν όλα τα απαραίτητα χαρτιά διαμονής στη χώρα. Περισσότεροι από 200 συγγραφείς, 100 άνθρωποι του κινηματογράφου και 60 του θεάτρου καλούν το γαλλικό λαό να αντισταθεί σε αυτήν την "αυταρχική, αντιδημοκρατική" νομοθεσία. Παράλληλα, έχουν ποικιλοτρόπως εκδηλώσει την αντίθεσή τους στην απόφαση του ακροδεξιού δημάρχου της Τουλόν, Ζαν Μαρί Λε Σεβαλιέ να βάλει λουκέτο σε ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα της Γαλλίας, επειδή υπέθαλπε "αριστερές ιδέες".

Στο πλευρό του Σεβαλιέ τάχθηκε η νεοεκλεγείσα ακροδεξιά δήμαρχος του Βιτρόλ, Κατρίν Μεγκρέ, η οποία χαρακτήρισε "καθήκον ύψιστης ανάγκης" τις ενέργειες του ομοϊδεάτη της, προκειμένου να καταστραφεί πλήρως το "διεφθαρμένο σύστημα".

Αντίθετα, την κάθετη αντίθεσή του με τις ενέργειες του Σεβαλιέ εξέφρασε ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού Φιλίπ Ντουστ - Μπλαζί, ο οποίος δήλωσε "σύμμαχος στον αγώνα των καλλιτεχνών". Ταυτόχρονα, όμως, ο Μπλαζί τούς κατηγόρησε ότι δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα, όταν ζητούν την κατάργηση του μεταναστευτικού νόμου γιατί, όπως ισχυρίστηκε, μόνο μέσω αυτού του νόμου θα μπορέσει να "ανακοπεί ο δρόμος του Εθνικού Μετώπου". Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Παιδείας Φρανσουά Μπαϋρού, ενώ το θέμα του μεταναστευτικού νόμου συζητάται, ήδη, στο Κοινοβούλιο.

ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Ετοιμος για συνομιλίες με τη Συρία δηλώνει ο Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, μετά τη συνάντησή του με τον Μπιλ Κλίντον, απέκλεισε το ενδεχόμενο πλήρους αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τα υψώματα του Γκολάν και διχοτόμησης της Ιερουσαλήμ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Πανέτοιμος να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Συρία, αλλά και αισιόδοξος για την ενδεχόμενη εξέλιξή τους εμφανίστηκε μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Παρ' όλα αυτά, το ακριβές περιεχόμενο της συνομιλίας των δύο ανδρών δε δόθηκε επισήμως στη δημοσιότητα, ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος εμφανίστηκε ασυνήθιστα λιγομίλητος.

Χωρίς καμία προϋπόθεση, αλλά και "ανοιχτός" προς όλες τις προτάσεις σχετικά με τις ισραηλινο - συριακές συνομιλίες δήλωσε, χτες, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου τόσο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όσο και κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν τίθεται ζήτημα πλήρους αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τα υψώματα του Γκολάν, όμως άφησε κάθε άλλο ενδεχόμενο ανοιχτό. Πολλοί πολιτικοί αναλυτές έσπευσαν να εκτιμήσουν ότι η στάση του Νετανιάχου αφήνει να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται να αποδεχτεί μία λύση διχοτόμησης του Γκολάν, προοπτική, όμως, που μέχρι στιγμής βρίσκει κάθετα αντίθετη τη Δαμασκό, η οποία ζητά ως προϋπόθεση της έναρξης συνομιλιών την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τα Υψώματα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς και στην πορεία των ισραηλινο - παλαιστινιακών συνομιλιών, υπογραμμίζοντας ότι μετά και από την υπογραφή της συμφωνίας για τη Χεβρώνα, η ισραηλινή κυβέρνηση έχει υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει απέναντι στους Παλαιστινίους και διατύπωσε σαφώς την αποφασιστικότητά του να επεκτείνει τους υπάρχοντες εβραϊκούς οικισμούς. Αναφερόμενος στο μέλλον, ο Νετανιάχου τόνισε ότι περιμένει από την Παλαιστινιακή Αρχή να καταπολεμήσει δραστικά την "τρομοκρατική δραστηριότητα" και να παραδώσει στο Ισραήλ όσους έχουν διαπράξει επίθεση κατά ισραηλινών στόχων. Παράλληλα, επανέλαβε με τον κατηγορηματικότερο τρόπο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσει διχοτόμηση της Ιερουσαλήμ και κάλεσε την Παλαιστινιακή Αρχή να προχωρήσει στην άμεση απομάκρυνση των γραφείων που διατηρεί στην Ιερή Πόλη.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, όπως είχε κάνει άλλωστε και η υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, εξέφρασε, για άλλη μια φορά, την πρόθεση της Ουάσιγκτον να στηρίξει και να προωθήσει την "ειρηνευτική διαδικασία". Παρ' όλα αυτά, ο Μπιλ Κλίντον εμφανίστηκε ιδιαίτερα λιγομίλητος, ενώ αρνήθηκε κατηγορηματικά να αναφερθεί εκτενέστερα στη συζήτηση που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Ο Καναδάς αντιδρά στον Χελμς - Μπάρτον

ΜΟΝΤΡΕΑΛ.-

Ο Καναδάς είναι διατεθειμένος να προχωρήσει τη διαδικασία εναντίον του αμερικανικού νόμου Χελμς - Μπάρτον χωρίς την ΕΕ, δήλωσε ο Καναδός υπουργός Εμπορίου, Αρτ Ιγκλτον, μετά την αναβολή της παρουσίασης της υπόθεσης στο Διεθνή Οργανισμό Εμπορίου από την ΕΕ. Ο Καναδάς έχει προχωρήσει στην προσβολή του αντι-κουβανικού νόμου στο Διεθνή Οργανισμό, αλλά ακόμα δεν έχει αποφασίσει αν, ως ενάγον κράτος, θα χρησιμοποιήσει την ιδιότητα του μέλους της διεθνούς εμπορικής κοινότητας ή του μέλους της βορειοαμερικανικής συμφωνίας (NAFTA). Ωστόσο, από ό,τι διαφαίνεται υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες εξεύρεσης λύσης μέσω αυτής της οδού, μια και, ακόμα και αν ο Πρόεδρος Κλίντον θελήσει μια συμβιβαστική λύση, το Κογκρέσο το οποίο δεν ελέγχει, είναι αμετάπειστο για την απόσυρσή του. Το πιθανότερο είναι αν οι διαπραγματεύσεις δεν οδηγήσουν σε αποδεκτή λύση, ο Καναδάς και η ΕΕ να προσφύγουν σε διεθνή διαιτησία.

ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Δημοψήφισμα για ένταξη στο ΝΑΤΟ

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.-

Το Κοινοβούλιο της Σλοβακίας ενέκρινε χτες απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένταξη ή όχι της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Οι βουλευτές ενέκριναν τρία διαφορετικά ερωτήματα για να περιληφθούν στο δημοψήφισμα. Α) Είστε υπέρ της ένταξης της Σλοβακίας στο ΝΑΤΟ; Β) Είστε υπέρ της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Σλοβακίας; και Γ) Είστε υπέρ της εγκατάστασης ξένων στρατιωτικών βάσεων στο σλοβακικό έδαφος;

Η απόφαση για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος πάρθηκε με 87 ψήφους υπέρ, 37 κατά και 15 αποχές σε σύνολο 140 παρόντων. Το Κοινοβούλιο της Σλοβακίας έχει 150 έδρες.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Σλοβακίας, ο Πρόεδρος της χώρας, Μιχάλ Κόβατς, πρέπει να προχωρήσει στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος εντός 30 ημερών από την ημέρα της έγκρισης και στη συνέχεια η απόφαση να επικυρωθεί από το Κοινοβούλιο.

ΕΛΒΕΤΙΑ
Προφυλάκιση επιχειρηματία παιδεραστή

ΖΥΡΙΧΗ.-

Την προφυλάκιση ενός Ελβετού επιχειρηματία διέταξε Ελβετός δικαστής χτες, με την κατηγορία ότι παρενόχλησε σεξουαλικά 1.500 παιδιά στη Σρι Λάνκα, όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια. Ο Βίκτορ Μπάουμαν συνελήφθη την περασμένη Τρίτη καθώς επέστρεφε στη Ζυρίχη από το Κολόμπο απ' όπου απελάθηκε.

Η απόφαση του δικαστή σημαίνει ότι ο Μπάουμαν είναι πιθανό να παραμείνει στη φυλακή μέχρι και τρεις μήνες έως ότου ολοκληρωθούν οι ανακρίσεις.

Οι αρχές της Σρι Λάνκα συνέλαβαν τον Μπάουμαν τον περασμένο Οκτώβριο, στο σπίτι του.

Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και χτες με αμείωτο πάθος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ