ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Φλεβάρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΠΡΟΣ ΓΟΝΕΙΣ:
Κοινός ο αγώνας για την αναβάθμιση της προσχολικής αγωγής

"Για να αναβαθμιστεί η προσχολική αγωγή που παρέχεται στους κρατικούς παιδικούς Σταθμούς δεν αρκεί ο αγώνας των εργαζομένων. Χρειάζεται ο ενωμένος αγώνας όλων. Εργαζομένων, γονιών, κοινωνικών φορέων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της επιστημονικής κοινότητας". Με την επισήμανση αυτή, οι εργαζόμενοι στους σταθμούς απευθύνονται στους γονείς και τους καλούν σε κοινό αγώνα, γιατί κοινά είναι τα προβλήματα. Από την αρχή του χρόνου οι εργαζόμενοι έχουν ξεκινήσει νέο κύκλο απεργιών αντιτιθέμενοι με τη μεταφορά των σταθμών στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι η πολιτεία αγνοεί το σημαντικό έργο των ΚΠΣ, συρρικνώνει το θεσμό, υποβαθμίζοντας το ρόλο τους. Με το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο - "σκούπα" του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, αλλά και με το προηγούμενο νόμο (2218/94), που άνοιξε το δρόμο για τη μεταφορά των σταθμών στους ΟΤΑ, υποβαθμίζεται το παιδαγωγικό έργο, δεν εξασφαλίζεται η πλήρης χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και ανατρέπεται η υπηρεσιακή κατάσταση των εργαζομένων.

Με δεδομένο ότι οι δήμοι, στην πλειοψηφία τους, θεωρούν ότι οι σταθμοί είναι για φύλαξη και όχι για διαπαιδαγώγηση των νηπίων, αδιαφορούν για την ποιότητα της παρεχόμενης προσχολικής αγωγής. Δε θα υπάρχει ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα, ενώ θα δημιουργηθεί πρόβλημα και με τις προσλήψεις τόσο μονίμων παιδαγωγών, όσο και βοηθητικού προσωπικού. "Οσοι δήμοι έχουν προσλάβει παιδαγωγικό προσωπικό είναι με συμβάσεις λίγων μηνών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συχνή εναλλαγή παιδαγωγών που είναι αρνητικό γεγονός για την ομαλή ψυχοσωματική εξέλιξη των νηπίων", τονίζουν οι εργαζόμενοι. Οσον αφορά το βοηθητικό προσωπικό, πολλοί δήμοι δεν προσλαμβάνουν μόνιμο και είναι της άποψης ότι τα συνεργεία καθαριότητας και η προσφορά έτοιμου φαγητού(κέτερινγκ) είναι οικονομικά συμφέρουσες λύσεις.

Με τη μεταφορά των σταθμών στους δήμους "κόβεται" και η χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι δήμοι αδυνατούν να σηκώσουν το οικονομικό βάρος, επιβάλλουν στους γονείς την καταβολή τροφείων που σε ορισμένους δήμους φτάνουν μέχρι και τις 45.000 δραχμές το μήνα για κάθε παιδί. Στο εξής, δηλαδή, οι γονείς θα πληρώνουν υπηρεσίες που μέχρι σήμερα παρέχονταν δωρεάν. "Η περικοπή αυτή - σημειώνουν οι εργαζόμενοι - σημαίνει μείωση του οικογενειακού εισοδήματος, αποκλεισμό από τους παιδικούς σταθμούς των παιδιών των χαμηλόμισθων οικογενειών και όξυνση του ήδη υπάρχοντος δημογραφικού προβλήματος".

Τέλος, ανατρέπεται η υπηρεσιακή κατάσταση των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι από μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας, μετατάσσονται υποχρεωτικά στα νέα νομικά πρόσωπα των δήμων. Αυτά τα νομικά πρόσωπα μπορεί κάθε δήμος να τα μετατρέψει σε δημοτικές επιχειρήσεις ή ακόμα να τα δώσει και σε ιδιώτες.

Ούτε μια κάρτα

Μια μέρα πριν την έναρξη των εργασιών (20.2.1997) του συνεδρίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ) ανακοινώθηκε απ' το υπουργείο Υγείας Πρόνοιας ότι θα αρχίσουν να χορηγούνται οι κάρτες μετακίνησης απ' τις κατά τόπους νομαρχίες στις 25 Φλεβάρη 1997 και ότι η ισχύς των καρτών του 1996 παρατείνεται μέχρι και τις 10.3.1997.

Η εσπευσμένη ανακοίνωση έγινε γιατί απ' το βήμα του Συνεδρίου θα μιλούσε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Μεταξύ των μέτρων που παρουσίασε ο Κ. Σημίτης ήταν και η "δωρεάν" και με έκπτωση 50% μετακίνηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες στις αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες". (Βέβαια "παρέλειψε" να πει ότι αυτό ίσχυε και παλιότερα και ότι δεν αναπροσαρμόστηκαν τα οικονομικά κριτήρια που προβλέπονται για αυτές τις κάρτες).

***

Χτες το ημερολόγιο έγραφε 25 Φλεβάρη 1997, αλλά οι κάρτες δε δόθηκαν και η καθυστέρηση δικαιολογήθηκε με την αιτιολογία ότι δεν είναι έτοιμες οι αρμόδιες υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.

Ιδού τι ανακοίνωσε χτες η Νομαρχία Αθήνας: "Η Νομαρχία Αθηνών δε φέρει καμιά ευθύνη για την καθυστέρηση διανομής των καρτών. Η έκδοση των καρτών γίνεται από τον ΟΑΣΑ και η διανομή τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες της νομαρχίας στους δικαιούχους. Μέχρι σήμερα (σ.σ. χτες) δεν παραδόθηκαν οι κάρτες στις αρμόδιες υπηρεσίες, για να γίνει η διανομή τους... Η Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας της Νομαρχίας Αθηνών έχει γνωστοποιήσει ότι είναι σε ετοιμότητα απ' το τέλος του Δεκεμβρίου του 1996, για την παραλαβή και διάθεση 30.000 δελτίων ελεύθερης κυκλοφορίας των ΑΜΕΑ που πρόκειται να διαθέσει".

Τέλος η νομαρχία δηλώνει ότι μόλις παραλάβει τις κάρτες θα προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση στη διανομή τους.

***

Κατά τα άλλα περίσσεψαν οι διακηρύξεις του πρωθυπουργού για το "σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΑΜΕΑ με τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο τα ΑΜΕΑ θα έχουν ίσα δικαιώματα και ίδιες υποχρεώσεις με τους υπόλοιπους πολίτες".

Με την κάρτα, τι θα γίνει κύριοι της κυβέρνησης, γιατί η 10 Μάρτη 1997 φτάνει σε 15 μέρες και θα έχει λήξει και η παράταση.

Γ.

Αύριο το πανελλαδικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων

Μαχητική αγωνιστική απάντηση ενάντια στη σκληρή πολιτική λιτότητας και στην επίθεση της κυβέρνησης στα ασφαλιστικά δικαιώματα, αναμένεται να είναι το πανελλαδικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που διοργανώνουν αύριο οι συνταξιούχοι στην πλατεία Κάνιγγος,ώρα 10.30 π.μ.. Τη συγκέντρωση οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των συνταξιουχικών οργανώσεων, που εκπροσωπεί τους συνταξιούχους του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ, του ΤΣΑ, του ΝΑΤ, του ΟΣΕ, του ΟΤΕ, των ΕΛΤΑ, της ΔΕΗ, των Τραπεζών και του Δημοσίου. Μηνύματα που έρχονται απ' όλη τη χώρα αναφέρουν, ότι θα υπάρξει μαζική συμμετοχή των συνταξιούχων, που θα έρθουν με πούλμαν από τις περισσότερες πόλεις.

Λόγω της μεγάλης απόστασης δε θα έρθουν στην Αθήνα οι συνταξιούχοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,αλλά θα συγκεντρωθούν στο Εργατικό Κέντρο Καβάλας,την ίδια μέρα, επίσης στις 10.30 π.μ..

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν: Την επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων του ΙΚΑ με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη. Τη διαμόρφωση των κατώτερων συντάξεων στο ΤΕΒΕ, στο ΤΣΑ και στο ΝΑΤ στο 80% του μισθού που προκύπτει από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Τη διαμόρφωση των συντάξεων του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών στο 80% του μισθού των εν ενεργεία εργαζομένων. Αφορολόγητο όριο συντάξεων στα 2 εκατ. δραχμές. Ανακοστολόγηση στα φάρμακα από μηδενική βάση με μείωση της συμμετοχής τους από 25% σε 10%.

ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους είναι οι διπλωματούχοι μηχανικοί του Δημοσίου, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα οικονομικά και θεσμικά τους αιτήματα. Στη χτεσινή έκτακτη γενική συνέλευση του κλάδου, εκφράστηκε η αγανάκτηση των μηχανικών κατά της γενικής επίθεσης της κυβέρνησης εναντίον τους, με στόχο την οικονομική τους εξαθλίωση και την πλήρη θεσμική τους υποβάθμιση, ώστε να περάσουν ευκολότερα οι κυβερνητικές επιλογές για τη διαχείριση των δημοσίων έργων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η "Ενωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων" (ΕΜΔΥΔΑΣ) καλεί την κυβέρνηση να "προχωρήσει στην εξαίρεση των πόρων που αφορούν τους μηχανικούς, από τις ρυθμίσεις του μισθολογίου". Ταυτόχρονα, οι μηχανικοί δηλώνουν ότι εξακολουθούν να είναι σταθεροί στη θέση που έχουν υιοθετήσει από το 1985 για συλλογικές συμβάσεις στο Δημόσιο και μισθολόγιο μηχανικών, "την οποία και δε θα σταματήσουμε να διεκδικούμε σε κάθε περίπτωση", όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση. Στο πλαίσιο αυτής της απόφασης, οι μηχανικοί θα κάνουν καθημερινές συγκεντρώσεις κάθε απόγευμα έξω από τη Βουλή, όλες τις μέρες κατά τις οποίες θα συζητείται το νομοσχέδιο για το νέο μισθολόγιο.

Υπενθυμίζεται ότι, την περασμένη Παρασκευή το προεδρείο της ΕΜΔΥΔΑΣ συναντήθηκε με τον υφυπουργό Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη,ο οποίος αρνήθηκε την εξαίρεση από τις ρυθμίσεις του νέου μισθολογίου των επιδομάτων τους, ενώ δε δέχτηκε να συζητήσει τα ζητήματα των συλλογικών συμβάσεων και του μισθολογίου των μηχανικών.

Μάστιγα οι πειρατές των τηλεπικοινωνιών

Κάποτε η πειρατεία ανθούσε στις θάλασσες και στους ωκεανούς και οι πειρατές ήταν η μάστιγα του εμπορίου και των λαών που ζούσαν στα παράλιά τους. Παραμονές του 21ου αιώνα η "πειρατεία" στις θάλασσες των τηλεπικοινωνιών είναι ένα πρόβλημα που αρχίζει να ανησυχεί σοβαρά τους δημόσιους παροχείς τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Η εφευρετικότητα των "πειρατών" ξεπερνάει τη φαντασία, αλλά και τις δυνατότητες των Οργανισμών να αμυνθούν και να προστατευτούν. Οι τρόποι που χρησιμοποιούν, ξεπερνούν τους τριάντα. Η ζημιά μάλιστα που προκαλούν στους Οργανισμούς ανέρχονται σε μερικά δισεκατομμύρια δολάρια και σε ορισμένες περιπτώσεις οι δράστες εντοπίζονται και στο χώρο του οργανωμένου εγκλήματος.

"Η τηλεπικοινωνιακή απάτη αποτελεί μείζον πρόβλημα για όλους τους παροχείς τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών", τόνισε ο πρόεδρος του ΟΤΕ Δ. Παπούλιας, μιλώντας στο συνέδριο της EURESCOM, στα πλαίσια του οποίου παρουσιάστηκε ένα ειδικό πρόγραμμα, που στόχο έχει την ανταλλαγή πληροφοριών στο θέμα της τηλεπικοινωνιακής απάτης. Στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ερευνών και Στρατηγικών Μελετών στις Τηλεπικοινωνίες (EURESCOM) συμμετέχουν 25 τηλεπικοινωνιακοί Οργανισμοί από 20 ευρωπαϊκές χώρες και οι ερευνητικές του εργασίες επικεντρώνονται σε θέματα εξέλιξης των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας των πληροφοριών.

Από τον επόμενο χρόνο - και στα πλαίσια της απελευθέρωσης - το Ινστιτούτο παύει πλέον να αποτελεί ερευνητικό κέντρο των τηλεπικοινωνιακών οργανισμών και ανοίγει τις πύλες του σε εταιρίες καλωδιακής τηλεόρασης, εταιρίες κινητών και δορυφορικών επικοινωνιών, όπως και σε παροχείς πάσης φύσεως τέτοιων υπηρεσιών.

Με τη μεταφορά των παιδικών σταθμών στους δήμους, σε λίγο καιρό η προσχολική αγωγή θα είναι προνόμιο των παιδιών υψηλόμισθων οικογενειών



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ