Τετάρτη 26 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΠΡΟΣ ΓΟΝΕΙΣ:
Κοινός ο αγώνας για την αναβάθμιση της προσχολικής αγωγής

"Για να αναβαθμιστεί η προσχολική αγωγή που παρέχεται στους κρατικούς παιδικούς Σταθμούς δεν αρκεί ο αγώνας των εργαζομένων. Χρειάζεται ο ενωμένος αγώνας όλων. Εργαζομένων, γονιών, κοινωνικών φορέων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της επιστημονικής κοινότητας". Με την επισήμανση αυτή, οι εργαζόμενοι στους σταθμούς απευθύνονται στους γονείς και τους καλούν σε κοινό αγώνα, γιατί κοινά είναι τα προβλήματα. Από την αρχή του χρόνου οι εργαζόμενοι έχουν ξεκινήσει νέο κύκλο απεργιών αντιτιθέμενοι με τη μεταφορά των σταθμών στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι η πολιτεία αγνοεί το σημαντικό έργο των ΚΠΣ, συρρικνώνει το θεσμό, υποβαθμίζοντας το ρόλο τους. Με το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο - "σκούπα" του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, αλλά και με το προηγούμενο νόμο (2218/94), που άνοιξε το δρόμο για τη μεταφορά των σταθμών στους ΟΤΑ, υποβαθμίζεται το παιδαγωγικό έργο, δεν εξασφαλίζεται η πλήρης χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και ανατρέπεται η υπηρεσιακή κατάσταση των εργαζομένων.

Με δεδομένο ότι οι δήμοι, στην πλειοψηφία τους, θεωρούν ότι οι σταθμοί είναι για φύλαξη και όχι για διαπαιδαγώγηση των νηπίων, αδιαφορούν για την ποιότητα της παρεχόμενης προσχολικής αγωγής. Δε θα υπάρχει ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα, ενώ θα δημιουργηθεί πρόβλημα και με τις προσλήψεις τόσο μονίμων παιδαγωγών, όσο και βοηθητικού προσωπικού. "Οσοι δήμοι έχουν προσλάβει παιδαγωγικό προσωπικό είναι με συμβάσεις λίγων μηνών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συχνή εναλλαγή παιδαγωγών που είναι αρνητικό γεγονός για την ομαλή ψυχοσωματική εξέλιξη των νηπίων", τονίζουν οι εργαζόμενοι. Οσον αφορά το βοηθητικό προσωπικό, πολλοί δήμοι δεν προσλαμβάνουν μόνιμο και είναι της άποψης ότι τα συνεργεία καθαριότητας και η προσφορά έτοιμου φαγητού(κέτερινγκ) είναι οικονομικά συμφέρουσες λύσεις.

Με τη μεταφορά των σταθμών στους δήμους "κόβεται" και η χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι δήμοι αδυνατούν να σηκώσουν το οικονομικό βάρος, επιβάλλουν στους γονείς την καταβολή τροφείων που σε ορισμένους δήμους φτάνουν μέχρι και τις 45.000 δραχμές το μήνα για κάθε παιδί. Στο εξής, δηλαδή, οι γονείς θα πληρώνουν υπηρεσίες που μέχρι σήμερα παρέχονταν δωρεάν. "Η περικοπή αυτή - σημειώνουν οι εργαζόμενοι - σημαίνει μείωση του οικογενειακού εισοδήματος, αποκλεισμό από τους παιδικούς σταθμούς των παιδιών των χαμηλόμισθων οικογενειών και όξυνση του ήδη υπάρχοντος δημογραφικού προβλήματος".

Τέλος, ανατρέπεται η υπηρεσιακή κατάσταση των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι από μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας, μετατάσσονται υποχρεωτικά στα νέα νομικά πρόσωπα των δήμων. Αυτά τα νομικά πρόσωπα μπορεί κάθε δήμος να τα μετατρέψει σε δημοτικές επιχειρήσεις ή ακόμα να τα δώσει και σε ιδιώτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ