Τετάρτη 26 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κυβερνητική παραπληροφόρηση για το αγροτικό

Μέρος 2ο: Οι πραγματικές αντιθέσεις και ο "κοινωνικός αυτοματισμός"

Συνειδητά, αποπροσανατολιστικά, και με ψεύτικα στοιχεία, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποδείξει ότι ο αγρότης είναι προνομιούχος σε σχέση με τον άνεργο και τον ανειδίκευτο εργάτη, γι' αυτό πρέπει να λειτουργήσει ο κοινωνικός αυτοματισμός, δηλαδή εκφασισμός και να στραφεί ο εργάτης κατά του αγρότη. Συνειδητά όμως και αποπροσανατολιστικά αποφεύγει η κυβέρνηση να συγκρίνει το εισόδημα του ανειδίκευτου εργάτη, του αγρότη και του άνεργου με το εισόδημα των εμπόρων, των μεσαζόντων και των βιομηχάνων. Σύμφωνα με τους επίσημους ισολογισμούς, τα κέρδη της αλευροβιομηχανίας "Λούλη" το δεύτερο εξάμηνο του 1996 αυξήθηκαν κατά 64% και σε ετήσια βάση αναμένεται να ξεπεράσουν τα 800 εκατομμύρια δραχμές. Τα κέρδη του γαλακτοβιομήχανου Δασκαλόπουλου το 1994 ήταν 4,5 δισ. δρχ. Ανάλογα κέρδη έχουν τα εκκοκκιστήρια βαμβακιού, οι βιομηχανίες μεταποίησης φρούτων και οι βιομηχανίες τροφίμων, όπου τα κέρδη, για παράδειγμα της εταιρίας ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ ΑΕ το 1995 ήταν 300 εκατ. δραχμές κ. ο. κ.

Η τεράστια αύξηση των κερδών αυτών των βιομηχανιών οφείλεται στη νέα ΚΑΠ που μείωσε δραστικά τις τιμές των αγροτικών προϊόντων και ένα μέρος τους το αντικατέστησε με επιδοτήσεις. Τις επιδοτήσεις αυτές που τυπικά χρεώνονται στους αγρότες, στην ουσία τις απολαμβάνουν οι βιομήχανοι οι οποίοι πουλάνε με αυξημένες τιμές τα προϊόντα τους αλλά αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές από τους αγρότες την πρώτη ύλη. Ετσι οι τιμές του ψωμιού και των ζυμαρικών αυξάνονται χρόνο με το χρόνο αλλά η τιμή παρέμβασης του σκληρού σιταριού από 57 δρχ./κιλό το 1992 με τη νέα ΚΑΠ μειώθηκε στις 37 δρχ./κιλό το 1996. Η τιμή του αγελαδινού γάλακτος μειώθηκε από 130 στις 90 δρχ./κιλό αλλά η τιμή του φρέσκου γάλακτος αυξάνεται δύο φορές τουλάχιστον το χρόνο κ. ο. κ.Τις πραγματικές αυτές αντιθέσεις και τα τεράστια αυτά κέρδη προσπαθεί συνειδητά να αποκρύψει η κυβέρνηση γιατί αυτά τα συμφέροντα υπηρετεί, γιατί είναι κυβέρνηση διακοσίων πραγματικά ισχυρών οικογενειών...

Η προσπάθεια αυτή γίνεται με τον πιο βρώμικο τρόπο γιατί κυβέρνηση και κόμματα που συμφωνούν με την ΕΕ εκθείαζαν τη νέα ΚΑΠ για τις επιδοτήσεις που έδινε τάχα στους αγρότες για αντιστάθμισμα στις μειώσεις των τιμών. Τώρα χρησιμοποιούν αυτές τις επιδοτήσεις για να συκοφαντήσουν τους αγρότες ως κρατικοδίαιτους και δε λένε κουβέντα για την πρωτοφανή αισχροκέρδεια και τα μυθικά κέρδη των βιομηχάνων μεταποιητών.

Η φασίζουσα προσπάθεια της κυβέρνησης δεν περιορίζεται στη δημιουργία κλίματος αντιπαράθεσης των αγροτών με τους ανέργους και τους εργάτες. Προσπαθεί να καλλιεργήσει αντιπαράθεση ανάμεσα και στους ίδιους τους αγρότες κατηγορώντας αυτούς που κινητοποιούνται ως προνομιούχους που απολαμβάνουν τις περισσότερες επιδοτήσεις και αυτούς που δεν κινητοποιούνται ως μη προνομιούχους και μη επιδοτούμενους.

Η επιχειρηματολογία όμως αυτή της κυβέρνησης διαψεύδεται από τα επίσημα στοιχεία γιατί, σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 1991, ο Νομός Καρδίτσας που πρωταγωνιστεί στις κινητοποιήσεις είναι 24ος στη σειρά κατάταξης με βάση το μέσο κατά κεφαλή εισόδημα, και ο Νομός Τρικάλων 38ος, ο Νομός Λαρίσης και Μαγνησίας βρίσκονται στην 14η και 18η θέση αντίστοιχα που είναι πάνω από το μέσο όρο αλλά η καλύτερη θέση οφείλεται στο αυξημένο ποσοστό του αστικού πληθυσμού που έχουν οι δύο αυτοί νομοί και όχι στο αυξημένο κατά κεφαλή αγροτικό εισόδημα.

Μέσα από αυτές τις τεχνητές και παραπλανητικές αντιπαραθέσεις που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση ανάμεσα και μέσα στα λαϊκά στρώματα, εξυπηρετούνται δύο συγκεκριμένοι στόχοι: Να συγκαλυφθεί η πραγματική ταξική αντίθεση ανάμεσα στα λαϊκά στρώματα από τη μια πλευρά και στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο από την άλλη για να αποτραπεί η δημιουργία αντιμονοπωλιακού αντιιμπεριαλιστικού μετώπου. Να καθηλωθούν όλα τα λαϊκά εισοδήματα στα επίπεδα των επιδομάτων ανεργίας.

Αυτούς τους στόχους εξυπηρετεί ο "κοινωνικός αυτοματισμός" που εκφράστηκε με τις ανεπιτυχείς προσπάθειες της κυβέρνησης να στρέψει τους αγρότες της Κρήτης κατά των ναυτεργατών, τους αγρότες της Θεσσαλονίκης κατά των αγροτών της Θεσσαλίας, τους επαγγελματοβιοτέχνες κατά των αγροτών, τους γονείς και τους μαθητές κατά των καθηγητών και των δασκάλων κ. ο. κ.

Γιάννης ΣΦΥΡΗΣ

ΑΥΡΙΟ ΤΟ 3ο ΜΕΡΟΣ: Εκβιαστικά διλήμματα με ψευδολογίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ