Τετάρτη 26 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
"Πήρε φωτιά" η γειτονιά

Με μια συγκινητική πικετοφορία, καθηγητές, μαθητές, γονείς "ξύπνησαν" τον εργατόκοσμο της πόλης, που έσπευσε να συμπαρασταθεί

Το κάθε σχολείο, η κάθε γειτονιά έχει "αγκαλιάσει" τον αγώνα των καθηγητών της χώρας. Από άκρη σε άκρη, στην Αθήνα, στην επαρχία, οι πορείες και οι συγκεντρώσεις διαδέχονται η μια την άλλη. Χτες το απόγευμα, κάπου εκεί, σε μια γειτονιά του Κερατσινίου, πίσω από το άλσος "Πρεσόφ", μαθητές και γονείς διοργάνωσαν πικετοφορία συμπαράστασης και πορεία στους δρόμους της περιοχής. Δίπλα τους στάθηκαν και οι πρωταγωνιστές αυτού του αγώνα, αυτοί, που για έξι ολόκληρες βδομάδες απεργούν.

Χώρος συγκέντρωσης, το προαύλιο του κτιρίου που στεγάζει το 1ο Λύκειο και το 4ο Γυμνάσιο στο Κερατσίνι. Ενας χώρος, που είχε γεμίσει από νωρίς και οι φωνές των μαθητών είχαν φροντίσει να τον ζεστάνουν. Οταν το σύνθημα της εκκίνησης δόθηκε, μπροστά - μπροστά μπήκαν οι μαθητές με τις πικέτες, και μια σειρά πιο πίσω άλλοι μαθητές που κρατούσαν τύμπανα. Γονείς και καθηγητές, δίπλα ο ένας στον άλλον, έκαναν καθαρό πως αυτός ο αγώνας - παρά τις διασπαστικές προσπάθειες της κυβέρνησης - έχει γίνει υπόθεση όλου του λαού.

Το πρώτο σύνθημα δεν άργησε να δονήσει την ατμόσφαιρα: "Αγώνας μαζικός, πανεκπαιδευτικός, είναι η απάντηση από δω και μπρος", βροντοφώναξαν μαθητές, γονείς και καθηγητές, με τα τύμπανα να δίνουν τον ρυθμό... Η οδός Υψηλάντου πήρε ξαφνικά ζωή και "έσπασε" η συνηθισμένη ηρεμία του απογεύματος. "Εσείς που τώρα κοιτάτε την πορεία, ελάτε να παλέψουμε για δωρεάν παιδεία", ήταν το επόμενο σύνθημα - κάλεσμα, για όλους αυτούς που είχαν βγει από τις αυλές και στα μπαλκόνια τους. Ενα ζεστό χειροκρότημα ήταν η απάντηση των Κερατσινιωτών.

Λίγα μέτρα πιο κάτω, μια γυναίκα πήρε τον τηλεβόα. Τα λόγια της, ορθά και κοφτά: "Κερατσινιώτες, ελάτε να παλέψουμε για δημόσια δωρεάν παιδεία. Μια φτωχογειτονιά, σαν τη δική μας, δεν αντέχει τα υψηλά δίδακτρα, της παραπαιδείας...". Είναι καθηγήτρια. Η Β. Σαρρή,μαζί με τους μαθητές της, πήρε μέρος στην κινητοποίηση και μας είπε: "Τα προβλήματα της παιδείας αφορούν τους πάντες, μόνο η πίεση και ο αγώνας του κόσμου μπορεί να ανατρέψει τη στάση της κυβέρνησης". Ο Γιώργος και ο Βασίλης, μαθητές της Γ Λυκείου, που πήραν μέρος στην πικετοφορία, τόνισαν ότι "τα αιτήματα των καθηγητών τους είναι λογικά και δίκαια. Ο αγώνας, που κάνουν αυτοί σήμερα, είναι αγώνας για το δικό μας μέλλον".

Περνώντας τη Λεωφόρο Αθηνών, οι διαδηλωτές μπήκαν στην οδό Αϊνστάιν, ένα δρόμο γεμάτο με φροντιστήρια. Το σύνθημα που ακούστηκε ήταν χαρακτηριστικό: "Αυτό το υπουργείο δεν είναι της Παιδείας, είναι του Λαμπράκη και της ολιγαρχίας". Στο τέρμα του ίδιου δρόμου, βρίσκονται το 1ο και 2ο Γυμνάσιο, καθώς και το 2ο και 3ο Λύκειο. Φτάνοντας ο κόσμος έξω από το κτίριο, ένα νέο σύνθημα δόνησε την ατμόσφαιρα: "Το μάθημα που γίνεται ετούτη τη στιγμή είναι αξιοπρέπεια και όχι υποταγή".Οσοι μαθητές βρέθηκαν στο προαύλιο του σχολείου, βγήκαν και μπήκαν γρήγορα μέσα στην πορεία, που συνέχισε στην οδό Δεμερτζή, ακολούθησε τη Ρήγα Φεραίου και κατέληξε πάλι στο προαύλιο του σχολείου, από όπου ξεκίνησε. Τα τελευταία λόγια τηςΡουμπίνης Γιαριμάγα,μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, είναι χαρακτηριστικά: "Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι χώρα χωρίς παιδεία δεν έχει μέλλον...".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ