Τετάρτη 26 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ
Διογκωμένος, ανεφάρμοστος και... επικίνδυνος

Στο "πόδι φτιαγμένος" είναι για τη "Δημοκρατική Ενότητα" ο προϋπολογισμός, που ψήφισε η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, ανοίγοντας το "παράθυρο" σε νέες φορολογίες

Διογκωμένος, εξωπραγματικός, ανεφάρμοστος και κατά συνέπεια επικίνδυνος χαρακτηρίστηκε από τη "Δημοκρατική Ενότητα" ο προϋπολογισμός, ύψους 12 δισεκατομμυρίων δραχμών (! ) που ψήφισε για το '97 η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκαιας, επικαλούμενη τα... οράματά της για την πόλη.Καθώς τα μηνύματα τόσο της κυβερνητικής πολιτικής για την ΤΑ, όσο και της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στη χώρα, προδικάζουν με μαθηματική ακρίβεια συνεχόμενη συρρίκνωση των εσόδων της ΤΑ, η επικεφαλής της παράταξης, δημοτική σύμβουλος Β. Νικολαϊδου,κατήγγειλε ότι ο προϋπολογισμός θα αποβεί "επικίνδυνος για την πόλη και τους κατοίκους της, όταν αδυνατώντας να λειτουργήσει ο δήμος θα καταφύγει στη φορολογία των δημοτών και στην ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών".

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Β. Τράπαλης υποστήριξε, ότι δε θα προχωρήσει στη φορολόγηση των δημοτών, αντίθετα αναμένει τα έσοδα να αυξηθούν από τις έκτακτες επιχορηγήσεις που θα δοθούν στο δήμο και οι οποίες αφορούν τα 7 περίπου από τα 12 συνολικά δισεκατομμύρια, που προϋπολογίζονται. Ωστόσο το '96 από τα 6,5 και πλέον δισ. που είχαν προϋπολογιστεί ως έκτακτα έσοδα, μόλις 500 περίπου εκατομμύρια έφτασαν στο δήμο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η "ΔΕ". Την ίδια στιγμή η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου δε δέχεται να καταργήσει το φόρο του 5%, όπως έκανε ο Δήμος Περάματος και να απαλλάξει τους υπόχρεους για τα προηγούμενα χρόνια, όπως πρόσφατα αποφάσισε ο Δήμος Πειραιά.

Να σημειώσουμε άλλωστε, ότι ενόψει της συζήτησης του προϋπολογισμού, η μειοψηφία δεν είχε τη δυνατότητα να ελέγξει το σύνολο των κονδυλίων και τις αυξομειώσεις τους, καθώς δεν της είχε δοθεί όλους αυτούς τους μήνες από τη διοίκηση του δήμου το σύνολο των στοιχείων, που κάθε φορά ζητούσε, όπως για τις προσλήψεις προσωπικού, οι οποίες έγιναν το '96. Η Β. Νικολαϊδου, σημείωσε ότι πρόκειται "για έναν προϋπολογισμό, ο οποίος δεν είναι προϊόν των υπηρεσιών του δήμου, αλλά στο πόδι φτιαγμένος από τη διοίκηση, σύμφωνα με τις επιδιώξεις της".

Την παρατήρηση αυτή επιβεβαίωσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Δ. Σεϊτανίδης και Στ. Μπενετάτος,τονίζοντας ότι πρόκειται για έναν προϋπολογισμό καρμπόν των δύο προηγούμενων, επί δημαρχίας Β. Τράπαλη, με τη διαφορά ότι κάθε χρόνο εμφανίζεται αύξηση των κονδυλίων, αν και είναι βέβαιο ότι δε θα καλυφθεί ούτε το αρχικό ποσό.

Οι ίδιοι μάλιστα υπενθύμισαν ότι και τις προηγούμενες χρονιές οι έκτακτες επιχορηγήσεις εμφανίζονταν εξασφαλισμένες - το ίδιο λέγεται και φέτος από το δήμαρχο, υπογράμμισαν - χωρίς μέχρι τώρα οι ισχυρισμοί να αποδεικνύονται και στην πράξη.

Η "Δημοκρατική Ενότητα" σημείωσε ότι η διόγκωση του προϋπολογισμού δεν προϋποθέτει ότι πρόκειται για έναν διεκδικητικό προϋπολογισμό, όπως θέλει να τον εμφανίσει η διοίκηση του δήμου. Στην περίπτωση μάλιστα του Δήμου Νίκαιας υπάρχουν στοιχεία, που δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Ετσι δε γίνεται πουθενά αναφορά και δεν περιλαμβάνεται κανένας κωδικός, που να διεκδικεί τα 8 δισεκατομμύρια δραχμές, που παρακρατούν από τη Νίκαια οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων στο σύνολο των 800 και πλέον δισεκατομμυρίων που παρακρατούν συνολικά από την ΤΑ. Ανάλογα ο δήμος αναλαμβάνει την κατασκευή δικτύων ύδρευσης, πληρώνοντας για δεύτερη φορά την ΕΥΔΑΠ, για ένα έργο που έχουν ήδη πληρώσει οι δημότες, με το κονδύλι των νέων έργων στο λογαριασμό ύδρευσης...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μηδενική αύξηση στα δημοτικά τέλη για τέταρτο χρόνο (2005-11-23 00:00:00.0)
Επαναπροσλαμβάνονται οι συμβασιούχοι (2004-05-22 00:00:00.0)
Κεντρική επιλογή οι ελαστικές μορφές εργασίας (2003-07-06 00:00:00.0)
Εργα βιτρίνας, μακριά από τις ανάγκες των δημοτών (2001-12-20 00:00:00.0)
Προϋπολογισμός - "φωτιά" για το '98! (1997-12-31 00:00:00.0)
Χαράτσι 100 δισ. στους Αθηναίους (1997-01-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ