Τετάρτη 22 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Χαράτσι 100 δισ. στους Αθηναίους

Εναν εξωφρενικό προϋπολογισμό ενέκρινε για το 1997 η ελεγχόμενη από τον Δ. Αβραμόπουλο πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Χάρισμα στην κυβέρνηση 73 δισ.

Εκατόν δέκα τέσσερα (114) δισ. και 600 εκατομμύρια δρχ. είναι ο προϋπολογισμός εξόδων του Δήμου Αθηναίων για το 1997. Από αυτά οι Αθηναίοι καλούνται να πληρώσουν άμεσα από την τσέπη τους τα 100 δισ.! Κι αυτό γιατί η κρατική επιχορήγηση προς το δήμο έχει προϋπολογιστεί ότι θα είναι μόνο 14 δισ. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση χρωστά στο Δήμο Αθηναίων με τους πλέον επιεικείς υπολογισμούς πάνω από 73 δισ. που δικαιούται ο δήμος από την εφαρμογή και μόνο των νόμων που ισχύουν ακόμα για τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης. Κι όμως, ελαφρά τη καρδία, χτες το βράδυ, η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, αποφάσισε ότι αντί να διεκδικηθούν από την κυβέρνηση τα χρωστούμενα, πρέπει να χαρατσωθούν χοντρά για μία ακόμα φορά οι Αθηναίοι.

Ο προϋπολογισμός που εγκρίθηκε χτες το βράδυ σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση του ΔΣ έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας φορομπηχτικής πολιτικής, ενώ ταυτόχρονα διαπνέεται από μία διαχειριστική ασυδοσία.

Ο προϋπολογισμός στηρίζεται σε πλασματικά κονδύλια που είναι αμφίβολο αν θα εισπραχθούν και σε ανειλικρινή στοιχεία, τα οποία προσπάθησαν οι επιτελείς του δημάρχου, Δημήτρη Αβραμόπουλου,να καλύψουν με νέους κωδικούς στο φετινό προϋπολογισμό. Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατήγγειλε τον προϋπολογισμό που τους παρουσιάστηκε, εκτιμώντας ότι αυτός δεν μπορεί να είναι παραπάνω από 70 δισ. δραχμές, τη στιγμή που τα ποσοστά υλοποίησης των προϋπολογισμών τα δύο τελευταία χρόνια με το ζόρι πλησιάζουν το 65 - 70%. Καταγγέλθηκε ακόμη το υπερβολικό κονδύλι για δημόσιες σχέσεις και προβολή του δημάρχου που - με τους νέους κωδικούς για διαφήμιση και επικοινωνία με τους δημότες - ανέρχεται σε 500 εκατομμύρια δραχμές! Αντίθετα, το κοινωνικό έργο περικόπτεται - για κοινωνικά προγράμματα δίνονται μόνο 360 εκατομμύρια δραχμές.

Με δεδομένο ότι θα πρέπει να εκτελεστούν σε ποσοστό 95% οι ανελαστικές δαπάνες (μισθοί, ασφαλιστικές εισφορές κλπ.) ενδιαφέρον παρουσιάζουν ορισμένες ακόμα από τις κατανομές εξόδων. Για δημόσιες σχέσεις προβλέπονται 160 εκατομμύρια δραχμές, νούμερο πλασματικό, καθώς - όπως καταγγέλθηκε από τους συμβούλους της μειοψηφίας - αυτό θα υπερδιπλασιαστεί με δεδομένη την εμπειρία του περσινού χρόνου. Το πρόγραμμα εκτέλεσης έργων εμφανίζει μείωση κατά 3%. Ακόμη, οι Αθηναίοι πρέπει να περιμένουν περισσότερα... σιντριβάνια και φως στους δρόμους, καθώς το κονδύλι για έργα ηλεκτρολογικού είναι αυξημένο κατά 135%, την ίδια στιγμή που για μελέτες και έρευνες για έργα αποχέτευσης - από τα οποία έχουν ανάγκη σημαντικά τμήματα του 3ου και 4ου Διαμερίσματος Αθηνών - προβλέπονται μόνο 20 εκατομμύρια δραχμές. Την ίδια ώρα προβλέπονται 80 εκατομμύρια δραχμές για έργα αποχέτευσης στο Α Νεκροταφείο Αθηνών, κάτι που είναι ευθύνη της ΕΥΔΑΠ.

Μειωμένο είναι ακόμη το κονδύλι που προβλέπεται για νέα πολιτιστική υποδομή (10 εκατομμύρια δραχμές) σε σχέση με διάφορα έργα για τις εκκλησίες(140 εκατομμύρια δραχμές)! Εκατό εκατομμύρια θα "φάει" μόνο το κωδωνοστάσιο του Αγ. Γεωργίου στο Λυκαβηττό, ενώ μόνο 50 εκ. για έργα αθλητισμού.

Το σύνολο του κοινωνικού προγράμματος θα απορροφήσει μόνο 360 εκατομμύρια στο σύνολο των 114 δισ.

Στον τομέα των εσόδων, τα τακτικά καλύπτουν ποσοστό 52.45% του συνόλου. Αυτό σημαίνει ότι τα περισσότερα έσοδα προέρχονται από τους δημότες, αν υπολογίσουμε ότι τα 2/3 των τακτικών εσόδων προέρχονται από φόρους και τέλη. Επιπροσθέτως σε 30.6 δισ. υπολογίζονται τα έσοδα του δήμου από τα λεγόμενα ανταποδοτικά τέλη.

Χαρακτηριστικό του επισφαλούς των στοιχείων του προϋπολογισμού είναι ότι προβλέπει να εισπραχθούν 9 δισ. από τα πρόστιμα για παράνομη ελεγχόμενη στάθμευση, όταν πέρσι προβλέπονταν 7 δισ. και εισπράχθηκαν μόνο 203 εκατομμύρια δραχμές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ