Τετάρτη 22 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΕΝΓΚΕΝ
Πολιτική επιλογή του αυταρχισμού

Η κυβέρνηση, με πρόσχημα την προστασία από το ηλεκτρονικό φακέλωμα, το καθιερώνει με το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή

Το δρόμο για την επικύρωση της Συνθήκης Σένγκεν ανοίγει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με το νομοσχέδιο Γιαννόπουλου που έχει κατατεθεί στη Βουλή. Πρόκειται για μια συνθήκη - εφαλτήριο καταπάτησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, η οποία έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα της χώρας μας, το οποίο απαγορεύει τη συλλογή και την επεξεργασία πληροφοριών για τους Ελληνες πολίτες.

Αντίθετα, η Συνθήκη Σένγκεν επιτρέπει τις παρακολουθήσεις και το φακέλωμα των πολιτών, για τους οποίους ...κάποιοι έχουν ...κάποιες υπόνοιες ότι στο μέλλον μπορούν να παρανομήσουν. Ακόμα καταργεί το απόρρητο του ιδιωτικού βίου των πολιτών και εμποδίζει την ελεύθερη διακίνηση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φαίνεται αποφασισμένη να εκσυγχρονίσει το χαφιεδισμό με ένα νομοσχέδιο που φέρνει τον ψευδεπίγραφο τίτλο "προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα". Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νομοσχέδιο Γιαννόπουλου (στο 2ο άρθρο, όπου αναφέρονται οι ορισμοί εννοιών) γίνεται λόγος για τα "ευαίσθητα δεδομένα". Αυτά αφορούν τη φυλετική ή εθνική προέλευση, τα πολιτικά φρονήματα, τις θρησκευτικές ή φιλοσοφικές πεποιθήσεις, τη συμμετοχή σε ένωση, σωματείο και συνδικαλιστική οργάνωση, την υγεία, την κοινωνική πρόνοια και την ερωτική ζωή, καθώς και τα σχετικά με ποινικές διώξεις ή καταδίκες. Πρόκειται για το "σκληρό πυρήνα" του νομοσχεδίου, που αφορά πλευρές της ανθρώπινης προσωπικότητας, για τις οποίες θα έπρεπε να απαγορεύεται η δυνατότητα επεξεργασίας, πράγμα που δεν εξασφαλίζεται από το νομοσχέδιο.

"Η Συμφωνία Σένγκεν είναι πολιτική επιλογή αυταρχισμού", τόνισε ο Ν. Τσιούνης, πρόεδρος της επιτροπής για τη μη επικύρωση και εφαρμογή της συμφωνίας, μιλώντας σε προχτεσινή ημερίδα που διοργάνωσε η επιτροπή στο Πολυτεχνείο. "Με πρόσχημα την προστασία από το ηλεκτρονικό φακέλωμα, το νομοσχέδιο το καθιερώνει".

Το 3ο άρθρο, που αναφέρεται στο πεδίο εφαρμογής του νομοσχεδίου, νομιμοποιεί την επεξεργασία των προσωπικών πληροφοριών. Ανοίγει, μάλιστα, το δρόμο, ώστε τα δεδομένα να κυκλοφορούν στο εξωτερικό, χωρίς την παραμικρή προστασία του πολίτη.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεων. Αυδής είπε ότι υπάρχουν διευρωπαϊκά δίκτυα διωκτικών αρχών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που είναι δύσκολα ελέγξιμα από τις κυβερνήσεις. Τώρα χρησιμοποιούν τις ανεξάρτητες διοικητικές αρχές, που μια κυβέρνηση δε θα μπορεί να τις ελέγξει. "Το ότι ένας τομέας δημόσιας δράσης δεν ελέγχεται από την εκτελεστική εξουσία εμφανίζεται σαν πρόοδος", τόνισε.

Στο νομοσχέδιο Γιαννόπουλου, προβλέπεται η σύσταση της αρχής προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Ποιος, όμως, θα την ελέγχει, δεν προσδιορίζεται. Τα μέλη της, στην ουσία, θα διορίζονται από το κόμμα που θα διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Το 9ο άρθρο επιτρέπει την ελεύθερη διαβίβαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (είτε πρόκειται για απλά είτε για ευαίσθητα δεδομένα κι αυτό για να μπορέσει να λειτουργήσει το σύστημα ασφάλειας της Σένγκεν). "Ετσι, μιλάμε για διεθνές δίκτυο ηλεκτρονικού φακελώματος", υπογράμμισε ο Ν. Νικητόπουλος από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. "Αυτό θέτει σε κίνδυνο τα δικαιώματα των πολιτών, ιδιαίτερα εκείνων που με τη στάση τους και την ιδεολογία τους και τους αγώνες τους αντιστέκονται στην επιβολή της νέας τάξης πραγμάτων".

Ο ΓΓ της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος υπογράμμισε ότι στόχος είναι να χτυπηθούν οι αγώνες των εργαζομένων με το να ενισχυθούν και εκσυγχρονιστούν οι μορφές αυταρχισμού, ενώ ο Χ. Λογαράς τόνισε ότι η επιτροπή πρέπει να απευθυνθεί και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ