ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι "επιτυχίες" της εξάρτησης και της εθελοδουλίας

"Για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία μας, παρουσιάζεται μια στροφή των συμμάχων και εταίρων μας, από τη στάση της τήρησης ίσων αποστάσεων ανάμεσα σε μας και την Τουρκία, στην υιοθέτηση των θέσεών μας"! Την παραπάνω δήλωση είχε κάνει προεκλογικά ο Κ. Σημίτης, βαφτίζοντας την υποτέλεια, όχι μόνο ως "ανεξάρτητη", αλλά και ως "επιτυχή" διπλωματική τακτική. Τη δήλωση επανέλαβε προχτές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, και μάλιστα την επανέλαβε, ερωτώμενος για τις εξελίξεις στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, όπου οι "εταίροι" κατέστησαν προνομιακό συνομιλητή τους για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, τον Ραούφ Ντενκτάς και την Αγκυρα! Σκόπιμο είναι, λοιπόν, να γίνει αναφορά στο ημερολόγιο καταγραφής των "υπέρ της Ελλάδας" θέσεων των "συμμάχων" και "εταίρων", για τις οποίες αυτοεπαινείται η κυβέρνηση:

  • Τέλη Φλεβάρη του '96, ένα μήνα μετά την κρίση στα Ιμια, η προεδρία της ΕΕ εκδίδει ανακοίνωση, όπου Αγκυρα και Αθήνα τίθενται στην ίδια μοίρα και καλούνται να επιδείξουν σύνεση, ωσάν να μην υπήρχε επιτιθέμενος στην υπόθεση των βραχονησίδων.
  • Στις 24 Μάρτη, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών καλωσορίζουν ως "θετικές" τις δηλώσεις Γιλμάζ και ζητούν από την Ελλάδα να προχωρήσει σε διάλογο με την Τουρκία, όπως επιδιώκει ο Τούρκος πρωθυπουργός.
  • Στις 26 Μάρτη, οι "εταίροι" της ΕΕ αρνούνται να προχωρήσουν στην έκδοση καταδικαστικής απόφασης για τη στάση της Τουρκίας και ζητούν από την Ελλάδα να αποδεσμεύσει τη στάση της για την "ευρω - ενωσιακή" χρηματοδότηση της Τουρκίας από την υπόθεση των Ιμια.
  • Αρχές Απρίλη, ο Τσέσι Χελμς, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, δηλώνει: "Η Τουρκία είναι ένας πολύ σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ, αφού στρατηγικά μάς ενδιαφέρει, λόγω του "ρόλου - κλειδί", που διαθέτει στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ... ενώ αποτελεί και παράγοντα σταθερότητας".
  • Τις ίδιες μέρες, ο Γ. Πέρι, υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, καθιστά σαφές, από την Αλβανία όπου βρίσκεται, ότι η Τουρκία είναι το προπύργιο της αμερικανικής επικυριαρχίας στη Νότια Βαλκανική, που περνά μέσα από τον άξονα Τίρανα - Σκόπια - Αγκυρα.
  • Μέσα στον Απρίλη, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς, εμφανίζει την επεκτατική τακτική της Αγκυρας ως "συνοριακές και εδαφικές διενέξεις" (! ) μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας.
  • Τέλη Απρίλη, ο Κλίντον, με επιστολή του προς την ελληνική ομογένεια, θέτει σε αμφισβήτηση ολόκληρο το καθεστώς του Αιγαίου, κάνοντας αποδεκτές τις τουρκικές αιτιάσεις και υποστηρίζοντας ότι "αμφισβητείται η εγκυρότητα" (! ) των διεθνών συμβάσεων που διέπουν το στάτους κβο στην περιοχή.
  • Λίγα 24ωρα αργότερα, το αμερικανικό Κογκρέσο, μετά από παρέμβαση του τουρκικού λόμπι, "ευαισθητοποιείται" και αποφασίζει να στήσει ενημερωτική "δίκη" για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Θράκη.
  • Στα τέλη Μάη, στα πλαίσια της έναρξης της Διακυβερνητικής, οι ηγέτες της ΕΕ αρνούνται επιδεικτικά να εκδώσουν την ανακοίνωση που ζητούσε ο Κ. Σημίτης, σύμφωνα με την οποία τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της ΕΕ.
  • Στις 15 Ιούνη, ο Κ. Σημίτης εισπράττει για μια ακόμα φορά το "όχι" των "εταίρων" που αρνούνται, και πάλι, να συμπεριλάβουν στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του Τορίνο αναφορά για το ταυτόσημο των ελληνικών συνόρων με τα σύνορα της ΕΕ.
  • Στις 30 Ιούνη, ο Κλίντον θέτει σε ευθεία αμφισβήτηση την ελληνική κυριαρχία σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, αναφέροντας σε επιστολή προς τον Σημίτη ότι "στην περίπτωση των νησιών του Αιγαίου (σ. σ.: δηλαδή όλων των νησιών) επαναλαμβάνω την πρότασή μου ότι θα πρέπει να παραπεμφθεί η υπόθεση στο Διεθνές Δικαστήριο ή άλλο διαιτητικό όργανο".
  • Το μήνυμα γίνεται σαφές στην Αγκυρα και η εφημερίδα "Τζουμχουριέτ" δημοσιεύει κατάλογο με 100 νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου, τις οποίες διεκδικεί η Αγκυρα. Από ΗΠΑ και ΕΕ δεν ακούγεται τσιμουδιά.
  • Στις αρχές Αυγούστου και ενώ έχει, ήδη, γίνει η πρώτη δολοφονία στην Κύπρο, οι Αμερικανοί... περιμένουν να γίνει πρώτα και η δεύτερη δολοφονία και να ξεσηκωθεί σάλος, για να πουν ότι... αυτοί δε θα σκότωναν τους Ελληνοκύπριους.
  • Στις 3 Σεπτέμβρη, ο Κλίντον - με αφορμή την επιδρομή στο Ιράκ - στέλνει επιστολή στον Σημίτη και του ζητάει τη "συνεισφορά" της Ελλάδας για τη διασφάλιση των συμφερόντων της Τουρκίας, που παίζει "ρόλο - κλειδί" στην περιοχή.
  • Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, τον Δεκέμβρη στο Δουβλίνο, ο Κ. Σημίτης εισπράττει νέο "όχι" από τους εταίρους του για διασφάλιση των ελληνικών συνόρων από την επιβουλή της Τουρκίας.
  • Σε απάντηση της τεράστιας αγωνίας με την οποία οι Ελληνες κυβερνώντες αναμένουν την εκδήλωση της αμερικανικής πρωτοβουλίας για το Κυπριακό, ο Κλίντον τους προσφέρει στην ομιλία του προς το Κογκρέσο ένα τεράστιο... τίποτα.
  • Μέσα στο Γενάρη του 1997 ξεδιπλώνεται μια άνευ προηγουμένου επίθεση κατά της Κύπρου με αφορμή την παραγγελία από το νησί των αμυντικών πυραύλων S - 300. Αποθρασυμένη η Αγκυρα από τη στάση ΗΠΑ - Γερμανίας, απειλεί με κατάληψη όλου του νησιού!
  • Από την αρχή του νέου έτους οι πιέσεις εκ μέρους των συμμάχων για αποδοχή από την Ελλάδα του λεγόμενου μορατόριουμ παίρνουν χαρακτήρα πολεμικής κινδυνολογίας. Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Μ. Βρετανίας, εναλλάσσονται διαδοχικά σε δηλώσεις του τύπου "έρχεται πόλεμος στο Αιγαίο".
  • Μόλις προχτές, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, οι "14" της ΕΕ βροντοφώναξαν ότι κριτήριο για τις "αρχές" τους, είναι τα συμφέροντά τους. "Η θα "λυθεί" το Κυπριακό κατά τις προτιμήσεις μας ή... " ήταν το μήνυμα. Ακολούθησε μέχρι και η αμφισβήτηση της ελληνικότητας της Κρήτης από τους στρατηγούς της Αγκυρας!

Αυτές είναι οι "επιτυχίες" της κυβέρνησης Σημίτη. Αυτή είναι η "υπέρ" Ελλάδας θέσεις των "συμμάχων". Αυτό είναι το ημερολόγιο της κυβερνητικής εθελοδουλίας και οι συνέπειες της εξάρτησης στα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Συγκάλυπταν τα σχέδια διχοτόμησης

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εξελίξεις σε Κυπριακό, Αιγαίο

Τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία, αν και γνώριζε από καιρό το αμερικανικό σχέδιο διχοτόμησης του Αιγαίου και της Κύπρου, πρόσφερε συγκάλυψη και ταυτόχρονα αναγόρευσε το ΝΑΤΟ και την ΕΕ σε εγγυητές για την εθνική κυριαρχία και τη δίκαιη λύση του Κυπριακού, επισημαίνει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε χτεσινή του ανακοίνωση για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό και το Αιγαίο.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου έχει ως εξής:

"Με τις καταγγελίες του αποκλειστικά κατά της τουρκικής ηγεσίας, ο Θ. Πάγκαλος άφησε στο απυρόβλητο τις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για τις αρνητικές εξελίξεις στην περιοχή του Αιγαίου και της Κύπρου. Είναι αυτοί που ενθαρρύνουν και στηρίζουν τον τουρκικό σοβινισμό.

Η ελληνική κυβέρνηση και ο υπουργός Εξωτερικών γνώριζαν προ πολλού το αμερικανικό σχέδιο διχοτόμησης του Αιγαίου και της Κύπρου. Παρ' όλα αυτά, το συγκάλυπταν, ενώ ταυτόχρονα αναγόρευσαν το ΝΑΤΟ και την ΕΕ σε εγγυητές για την εθνική κυριαρχία της χώρας και για τη δίκαιη λύση του Κυπριακού.

Το θέμα δεν είναι κυρίως η παραδοχή των ευθυνών των "ισχυρών της ΕΕ", πολύ περισσότερο όταν αυτή ομολογείται καθυστερημένα. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει στάση αντιπαράθεσης με την ΕΕ, που όμως δε βρίσκεται στις κυβερνητικές προθέσεις. Το λόγο έχουν οι εργαζόμενοι, που πρέπει και μπορούν να ορθώσουν τη δύναμή τους στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Οσα κόμματα έχουν στηρίξει στην ΕΕ τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού και καλλιεργούν στο λαό αυταπάτες για το ρόλο και το χαρακτήρα της, δίνουν άλλοθι στην κυβερνητική πολιτική, ανεξάρτητα από τις αντιπολιτευτικές τους κορόνες".

Εντονες αντιδράσεις στην Κύπρο

Οι πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου καταδίκασαν, με δηλώσεις και ανακοινώσεις, την απαράδεκτη στάση των Γερμανών, Βρετανών και Γάλλων στην ΕΕ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (Του ανταποκριτή μας).-

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε σ' όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και στη συγκυβέρνηση, η απόφαση του Συμβουλίου Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να αναλάβει την Υπουργική Σύνοδο του διαρθρωμένου διαλόγου Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και η εμμονή των 14 από τις 15 χώρες της ΕΕ για ένταξη και των Τουρκοκυπρίων στο διάλογο που σχετίζεται με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Δυσμενή σχόλια για τις αρνητικές αυτές εξελίξεις δημοσίευσαν και ελληνοκυπριακές εφημερίδες ακόμη και δεξιές.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημ. Χριστόφιας χαρακτήρισε σαν καινούριο δεδομένο τη στάση της ΕΕ και κάλεσε την κυβέρνηση να μελετήσει τις εξελίξεις αυτές και να τοποθετηθεί χωρίς περιστροφές.

Ο πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών πρώην Πρόεδρος της Κύπρου Σπ. Κυπριανού δήλωσε ότι η στάση της ΕΕ και κυρίως των Γερμανίας, Βρετανίας και Γαλλίας εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα της Τουρκίας. Η στάση των χωρών αυτών, είπε, είναι εντελώς απαράδεκτη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης περιορίστηκε να καταδικάσει τη στάση της ΕΕ σε ήπιους τόνους και ανέφερε ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα ικανοποιηθεί μόνον όταν εκδοθεί κοινή δήλωση των "15". Την κυβέρνηση, είπε, την ανησυχεί οποιαδήποτε προσπάθεια που θα ήθελε να θεωρήσει τη λύση του Κυπριακού ως προϋπόθεση για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Ανέφερε, επίσης, ότι η επίσκεψη του πολιτικού Επιτρόπου Βαν ντεν Μπρουκ στην Κύπρο, όπου έφτασε χτες, είναι μια καλή ευκαιρία να συζητηθεί μαζί του το θέμα που προέκυψε στις Βρυξέλλες.

Στο μεταξύ, οι "γκρίζοι λύκοι" συνεχίζουν τις προετοιμασίες τους για το συλλαλητήριο που θα οργανώσουν την ερχόμενη Κυριακή στην πόλη της Αμμοχώστου. Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε σε πολλές πρωτεύουσες η απειλή τους ότι θα εποικίσουν το Βαρώσι, ο αρχηγός των "γκρίζων λύκων" Μεχμέτ Ασλάν, σε συνέντευξη Τύπου στην κατεχόμενη Λευκωσία, προσπάθησε να διασκεδάσει τα όσα δήλωσε το περασμένο Σάββατο για σπρέι και καταλήψεις σπιτιών. Δήλωσε ότι το "αστείο" που είπε για σπρέι κάποιοι το είχαν εκλάβει σαν σοβαρή δήλωση και ότι η λανθασμένη ερμηνεία του "αστείου τον στεναχώρησε"!

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει λάβει μια σειρά από συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα και μελετά όλα τα ενδεχόμενα και όλους τους τρόπους αντιμετώπισης του θέματος.

Σύμφωνα, εξάλλου, με έγκυρες πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Σεργκέι Λαυρόφ, κατά τη διάρκεια των προχτεσινών κλειστών άτυπων διαβουλεύσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας ήγειρε το θέμα των δηλώσεων του αρχηγού των "γκρίζων λύκων" Μεχμέτ Ασλάν και των τουρκικών απειλών για εποικισμό της πόλης της Αμμοχώστου και ζήτησε όπως η Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ ενημερώσει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα.

Η Γενική Γραμματεία υποσχέθηκε να προβεί σε ενημέρωση του Συμβουλίου μέσα στις επόμενες μέρες.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Γυμνή και υπόλογη η ελληνική κυβέρνηση

Η ελληνική κυβέρνηση, δύο μόλις χρόνια μετά τους πανηγυρισμούς της για την "εξασφάλιση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου στην ΕΕ", εμφανίζεται γυμνή και υπόλογη, καθώς αποκαλύπτεται πως η άρση του "βέτο" για την προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων έγινε δίχως το παραμικρό αντάλλαγμα, μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ισχυρών εταίρων και της Ουάσιγκτον.

Για "Συνειδητή απόκρυψη κυβερνητικών επιλογών που κινούνται στην ντε φάκτο διχοτόμηση της Κύπρου", έκανε λόγο ο "Ρ" στις 8 Μάρτη του 1995, σχολιάζοντας τη διασύνδεση του Κυπριακού με την άρση του ελληνικού "βέτο" και την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη. Σήμερα, δύο χρόνια μετά, οι ισχυροί Ευρωπαίοι εταίροι, απροκάλυπτα πια δηλώνουν πως δε νοείται ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ πριν την επίλυση του προβλήματος. Για τον τρόπο που εννοούν οι Ευρωπαίοι τη λύση, δεν πρέπει να υπάρχουν αμφιβολίες ή παρερμηνείες, καθώς την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλλες οι εταίροι απαίτησαν την παρουσία της τουρκοκυπριακής διοίκησης ως τρίτο και ισότιμο με την κυπριακή κυβέρνηση μέρος, στις συνομιλίες για την ένταξη. Αν αυτό δεν περιγράφει τη λύση που έχουν κατά νου οι εταίροι, αν αυτό δε σημαίνει την προσπάθεια για νομιμοποίηση της διχοτόμησης, τότε τι σημαίνει;

Τότε, δύο χρόνια πριν, το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του είχε υπογραμμίσει πως "η ελληνική κυβέρνηση συνειδητά κρύβει από τον ελληνικό λαό ότι κινείται στην αποδοχή της ντε φάκτο διχοτόμησης της Κύπρου στο όνομα της ελληνοαμερικανικής φιλίας και της δήθεν κοινής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ".

Σήμερα, δύο χρόνια μετά, καθώς αποκαλύπτονται τα σχέδια των ισχυρών για το Κυπριακό, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να εμφανίζεται ως αιφνιδιασμένη από τις εξελίξεις και οργισμένη για την αθέτηση, υποτίθεται, των συμφωνηθέντων στις 6 Μάρτη του 1995.

Ομως οι οργίλες φωνές και οι "απειλές" του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου δεν είναι δυνατό να αποκρύψουν την πραγματικότητα, ούτε καν να δημιουργήσουν σύγχυση. Η ελληνική κυβέρνηση στις 6 Μάρτη του 1995 πραγματοποίησε με πλήρη συνείδηση μια μεγάλη στροφή απέναντι στην Τουρκία, κάτω από το βάρος των απαιτήσεων της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών, υποθηκεύοντας ελληνικά συμφέροντα στην Κύπρο με την ελπίδα εξασφάλισης κάποιων κερδών στην εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Οι ελπίδες αποδείχτηκαν φρούδες καθώς η συνειδητή υποθήκευση της κυπριακής υπόθεσης όχι μόνο δεν πρόσφερε κέρδη, αλλά αντίθετα σηματοδότησε την κλιμάκωση των απαιτήσεων της Αγκυρας, με την αμέριστη αμερικανική συμπαράσταση, σε βάρος της Ελλάδας.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
"Οργή" για τα μάτια του κόσμου

Με οργίλες δηλώσεις, του "ειδικού" γι' αυτές τις περιπτώσεις υπουργού Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλου, η ελληνική κυβέρνηση επιχείρησε χτες να αποσείσει τις μεγάλες ευθύνες της για την πορεία που ακολουθεί το Κυπριακό, μετά την ωμή απαίτηση των Ευρωπαίων εταίρων να αναγορεύσουν την τουρκοκυπριακή διοίκηση ως τρίτο και ισότιμο μέρος των συζητήσεων για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Η ελληνική κυβέρνηση, με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, κατηγόρησε χτες τους εταίρους για "καταπάτηση των συμφωνηθέντων στις 6 Μαρτίου του 1995" και απείλησε πως θα εμποδίσει τη διεύρυνση της Κοινότητας αν οι Ευρωπαίοι επιμείνουν στην παράκαμψη της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Θ. Πάγκαλος στη χτεσινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου, πρώτον, η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρακαθήσει σε ένα τραπέζι ελληνοτουρκικού διαλόγου δίχως όρους και δεύτερον, η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιτρέψει τη διεύρυνση της Ενωσης.

Από αυτές τις δύο τοποθετήσεις του υπουργού, περιγράφονται ως ένα βαθμό οι πιεστικές απαιτήσεις του διεθνούς παράγοντα προς την ελληνική κυβέρνηση. Κατ' αρχήν, όπως επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, Ουάσιγκτον και ισχυροί εταίροι εκβιάζουν για την αλλαγή των όρων και του πλαισίου αναζήτησης λύσης του Κυπριακού. Αυτό είναι το νόημα της πρόσκλησης των Τουρκοκυπρίων, ως ισότιμο μέρος με τη νόμιμη κυπριακή κυβέρνηση, στις συζητήσεις ένταξης, αυτό ακριβώς υποδηλώνει η σαφέστατη δήλωση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών σύμφωνα με την οποία δε νοείται ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ πριν την επίλυση του προβλήματος.

Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς την αποθράσυνση της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας, η οποία επιχειρεί πτήσεις και αεροφωτογραφίσεις της Κρήτης με μαζικές παραβιάσεις, χτες, του ελληνικού εναέριου χώρου, αντιλαμβάνεται το παιχνίδι των ασκούμενων πιέσεων το οποίο υποχρέωσε τον υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο να δηλώσει πως αυτή η τουρκική συμπεριφορά δεν επιτρέπει την εξέλιξη ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου και μάλιστα δίχως όρους, όπως ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση στο εξωτερικό και το εσωτερικό.

Εκδηλώσεις των ΚΟ του ΚΚΕ
  • Η ΚΟ Μενιδίου, στα πλαίσια της σύσφιξης των δεσμών των μελών και οπαδών της, σας καλεί στη συνεστίαση που θα γίνει το Σάββατο 1 Μάρτη και ώρα 9 μ.μ. στη "ΓΙΑΝΝΙΩΤΙΚΗ ΚΑΛΥΒΑ" (19ο χιλ. Λεωφόρου Πάρνηθος).
  • Η ΚΟ Πατησίων διοργανώνει χορό το Σάββατο 8 Μάρτη στις 9 μ.μ. με την ευκαιρία της 8ης Μάρτη, Διεθνούς Μέρας της Γυναίκας, στην οικογενειακή ταβέρνα "Ο Θύμιος από τα Τρίκαλα".
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδήλωση - συνεστίαση

Η Εργατοϋπαλληλική Αχτίδα της ΚΟΘ του ΚΚΕ οργανώνει εκδήλωση - συνεστίαση για τα 50 χρόνια του Δημοκρατικού Στρατού αύριο Παρασκευή στο κέντρο "ΔΡΟΣΙΑ" στις Συκιές (Μεσολογγίου 42, στάση Βρυσάκι).

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μουσική νεανική βραδιά

Νεανική βραδιά μουσικής διοργανώνει το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ και η Οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ, το Σάββατο 1 Μάρτη στις 7.00 μ.μ στην Αίθουσα Συνεδρείων του Περισσού.

Θα ακουστούν για πρώτη φορά από τους ίδιους τους δημιουργούς, τραγούδια που αναζητούν τον τρόπο να περάσουν στο κοινό.

Συμμετέχουν η Κατερίνα Παπακωνσταντίνου και ο Δημήτρης Τσεκούρας με τους συνεργάτες τους, καθώς και ομάδα μαθητών απο το Μουσικό Λύκειο Ν. Λιοσίων.

Είσοδος 1.000 δρχ.

Περιοδεία του ΚΚΕ στη ΣΟΦΤΕΞ

Περιοδεία στα εργοστάσια της ΣΟΦΤΕΞ πραγματοποιεί ο Κώστας Παρασκευάς,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σήμερα Πέμπτη, στο Μεγάλο Πεύκο και αύριο Παρασκευή στην Ιερά Οδό στις 9.00 π.μ.

Εφυγε η Χαρούλα Χωραφάκη - Κεπέση

Υπέκυψε χτες στις 6.45 μ.μ. στον νοσοκομείο "Ερυθρός Σταυρός", ύστερα από σκληρή πάλη με ανίατη νόσο, η Χαρούλα Χωραφάκη - Κεπέση,σύντροφος του Νίκανδρου Κεπέση. Ολες οι φιλότιμες προσπάθειες από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου απέβησαν άκαρπες. Η κηδεία της θα γίνει στο νεκροταφείο Ζωγράφου την ερχόμενη Δευτέρα 3 Μάρτη. Τα θερμά τους συλλυπητήρια στον σύντροφο Ν. Κεπέση εξέφρασαν η ΚΕ του ΚΚΕ, ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χ. Φλωράκης και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα.

Η Χαρούλα Χωραφάκη γεννήθηκε στα Χανιά. Το 1953 κατατάχτηκε στο Σώμα Εθελοντών Αδελφών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, δίνοντας διέξοδο στο φλογερό της πόθο να γίνει γιατρός και να έχει κοινωνική προσφορά. Το 1956 ζήτησε και στάλθηκε από τον ΕΕΣ στους σεισμούς της Σαντορίνης. Για αυτές και άλλες υπηρεσίες της σε στρατιωτικά, κρατικά νοσοκομεία, σταθμούς πρώτων βοηθειών, νοσοκομεία του ΕΕΣ κλπ. τιμήθηκε με όλες τις βαθμολογικές διακρίσεις (πλην της επιθεωρήτριας για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας) και παράσημα του ΕΕΣ. Το 1957 έγινε υπάλληλος του ΕΕΣ. Το 1961 στάλθηκε επιλεκτικά με μερικές άλλες αδελφές από τον ΕΕΣ στο Νοσοκομείο κρατουμένων στις Φυλακές "Αβέρωφ". Εκεί γνώρισε τον τότε πολιτικό κρατούμενο Νίκανδρο Κεπέση με τον οποίο και παντρεύτηκε το 1965.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ