Πέμπτη 27 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
"Οργή" για τα μάτια του κόσμου

Με οργίλες δηλώσεις, του "ειδικού" γι' αυτές τις περιπτώσεις υπουργού Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλου, η ελληνική κυβέρνηση επιχείρησε χτες να αποσείσει τις μεγάλες ευθύνες της για την πορεία που ακολουθεί το Κυπριακό, μετά την ωμή απαίτηση των Ευρωπαίων εταίρων να αναγορεύσουν την τουρκοκυπριακή διοίκηση ως τρίτο και ισότιμο μέρος των συζητήσεων για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Η ελληνική κυβέρνηση, με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, κατηγόρησε χτες τους εταίρους για "καταπάτηση των συμφωνηθέντων στις 6 Μαρτίου του 1995" και απείλησε πως θα εμποδίσει τη διεύρυνση της Κοινότητας αν οι Ευρωπαίοι επιμείνουν στην παράκαμψη της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Θ. Πάγκαλος στη χτεσινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου, πρώτον, η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρακαθήσει σε ένα τραπέζι ελληνοτουρκικού διαλόγου δίχως όρους και δεύτερον, η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιτρέψει τη διεύρυνση της Ενωσης.

Από αυτές τις δύο τοποθετήσεις του υπουργού, περιγράφονται ως ένα βαθμό οι πιεστικές απαιτήσεις του διεθνούς παράγοντα προς την ελληνική κυβέρνηση. Κατ' αρχήν, όπως επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, Ουάσιγκτον και ισχυροί εταίροι εκβιάζουν για την αλλαγή των όρων και του πλαισίου αναζήτησης λύσης του Κυπριακού. Αυτό είναι το νόημα της πρόσκλησης των Τουρκοκυπρίων, ως ισότιμο μέρος με τη νόμιμη κυπριακή κυβέρνηση, στις συζητήσεις ένταξης, αυτό ακριβώς υποδηλώνει η σαφέστατη δήλωση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών σύμφωνα με την οποία δε νοείται ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ πριν την επίλυση του προβλήματος.

Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς την αποθράσυνση της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας, η οποία επιχειρεί πτήσεις και αεροφωτογραφίσεις της Κρήτης με μαζικές παραβιάσεις, χτες, του ελληνικού εναέριου χώρου, αντιλαμβάνεται το παιχνίδι των ασκούμενων πιέσεων το οποίο υποχρέωσε τον υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο να δηλώσει πως αυτή η τουρκική συμπεριφορά δεν επιτρέπει την εξέλιξη ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου και μάλιστα δίχως όρους, όπως ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση στο εξωτερικό και το εσωτερικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ