Πέμπτη 27 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Προκλητικός εμπαιγμός χωρίς όρια

Ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Κατά τη χτεσινή συζήτηση συνεχίστηκε από την κυβέρνηση ο προκλητικός εμπαιγμός των εργαζομένων από την κυβέρνηση, αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ συνέχισαν την άσφαιρη κριτική τους, συμφωνώντας επί της ουσίας με την κυβέρνηση.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης στην αρχή της συζήτησης έκανε ορισμένες ασήμαντες τροποποιήσεις που βάφτισε μεν "βελτιώσεις" του νομοσχεδίου, αλλά στην πραγματικότητα ήταν μια ακόμα κοροϊδία των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, για τους εκπαιδευτικούς είπε ότι η κλιμάκωση εξωδιδακτικής απασχόλησης των εκπαιδευτικών μέσης εκπαίδευσης θα αρχίσει από 1/3/97 και αντίστοιχα αυτό θα γίνει για τους δασκάλους. Ακόμα είπε ότι αυξάνεται το επίδομα απασχόλησης στις παραμεθόριες περιοχές. Δίδεται επίδομα ραδιενέργειας στους εργαζόμενους στον Δημόκριτο, που όμως είναι κατά πολύ κατώτερο από αυτό που έπαιρναν μέχρι τώρα. Τέλος, το κίνητρο απασχόλησης δε θα εκπίπτει σε περιόδους μακράς ασθένειας ή νοσηλείας εργαζόμενου.

Ο Μήτσος Κωστόπουλος

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Μήτσος Κωστόπουλος, αφού σημείωσε το ότι στο συζητούμενο νομοσχέδιο δεν περιέχεται διάταξη για τις συντάξεις που θα έπρεπε να είναι στο 80% των αποδοχών των εν ενεργεία εργαζομένων, γεννά σοβαρούς φόβους για τις προθέσεις της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα, αναφέρθηκε στο ζήτημα των επιδομάτων.

Τόνισε ότι τα βασικά επιδόματα έπρεπε να είναι μισθός και κακώς λέγονται επιδόματα χωριστά από το βασικό μισθό. Σημείωσε στη συνέχεια ότι όλα τα επιδόματα είναι δραχμικά, κάτι που σε συνδυασμό με τη μη θεσμοθέτηση της ΑΤΑ σημαίνει ότι σε λίγα χρόνια θα έχουν εξαφανιστεί.

Για το επίδομα στους εργαζόμενους σε προβληματικές περιοχές ζήτησε να ισχύει για όλους όσοι εργάζονται εκεί και να είναι μια κλίμακα πάνω από αυτό που προτείνεται στο νομοσχέδιο. "Στις περιοχές αυτές χτυπά συχνά πιο δυνατά η καρδιά της Ελλάδας", τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ο Μήτσος Κωστόπουλος ζήτησε επίδομα πληροφορικής να παίρνουν όλοι οι εργαζόμενοι με ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Συνολικά για τα επιδόματα ο Μήτσος Κωστόπουλος, αφού υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ ήδη από τη δεκαετία του 1980 είχε επισημάνει ότι η επιδοματική πολιτική οδηγεί στη διάσπαση των εργαζομένων και προειδοποιούσε ότι ανά πάσα στιγμή μπορούν να καταργηθούν, όπως δηλαδή γίνεται τώρα με το συζητούμενο νομοσχέδιο, υπογράμμισε ότι, αφού η κυβέρνηση δεν ενσωματώνει τα επιδόματα στο βασικό μισθό, θα ήταν ανοησία σήμερα να καταργηθούν. "Πρέπει να διατηρηθούν, να αυξηθούν και να δοθούν σε άλλες κατηγορίες εργαζόμενων. Επίσης, να υπολογίζονται στις συντάξιμες αποδοχές", τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ειδικότερα για το επίδομα των δικαστικών υπαλλήλων, ο Μήτσος Κωστόπουλος, αφού σημείωσε ότι για να δοθεί χρειάζεται βεβαίωση του προϊστάμενου δικαστή, είπε χαρακτηριστικά: "Αμα δουν επίδομα οι περισσότεροι, ας μου τρυπήσουν τη μύτη".

Τέλος, για τα κριτήρια κρίσης των εργαζομένων ο βουλευτής του ΚΚΕ, σημείωσε ότι το γεγονός μη προσδιορισμού σαφών και αντικειμενικών κριτηρίων αξιολόγησης, σημαίνει ότι αυτοί που συνέταξαν το νομοσχέδιο, διακρίνονται ή για τη φαυλότητά τους, ή για ανοχή σε φαυλότητα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συζήτηση για την ανεργία (1999-12-17 00:00:00.0)
Προπομπός υλοποίησης της έκθεσης Σπράου! (1997-12-04 00:00:00.0)
Ζητούν την κατάργηση του καθεστώτος είσπραξης! (1997-10-21 00:00:00.0)
Ευνοεί την "αριστοκρατία" του κλάδου (1997-07-02 00:00:00.0)
Προσβολή στην κοινή λογική (1997-02-20 00:00:00.0)
Τίμησαν στη Βουλή την επέτειο (1996-07-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ