Πέμπτη 27 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Χειροπέδες" στην απεργία!

Την απόλυση όσων εργαζομένων "εξακολούθησαν να συμμετέχουν σε απεργία που κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική με δικαστική απόφαση", προέβλεπε ο ν.1915, τον οποίο ψήφισε το 1990 η κυβέρνηση της ΝΔ, αναβιώνοντας τον αλήστου μνήμης ν.330 του Κ. Λάσκαρη. Η πρόβλεψη απόλυσης για συμμετοχή σε "παράνομη και καταχρηστική" απεργία υπήρχε και σ' αυτόν ακόμα τον ν.1264/82 και συνεχίζει να υπάρχει και με τον ν.2224 που ψήφισε το 1994 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ισχυριζόμενη ότι δήθεν αποκατέστησε τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και το δικαίωμα της απεργίας που είχε κακοποιήσει η ΝΔ.

Να όμως που ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν "καλύπτεται" με όλα αυτά και άλλα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν γύρω από την άσκηση του απεργιακού δικαιώματος. Θέλει να του περάσει κυριολεκτικά "χειροπέδες"! Και αυτό επιχειρεί με το νομοσχέδιο που συζητείται στην επιτροπή της Βουλής, όπου, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η φυλάκιση όσων δεν εφαρμόζουν δικαστική απόφαση που ποινικοποιεί την απεργία, αλλά και κάθε άλλη κινητοποίηση!

Δεδομένου ότι ΟΛΕΣ οι απεργίες που προσβάλλονται στα δικαστήρια βγαίνουν"παράνομες και καταχρηστικές" - οι εξαιρέσεις δεν είναι πάνω από τα δάχτυλα του ενός χεριού και υπάρχουν μόνο για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα - ο Ε. Γιαννόπουλος και η κυβέρνηση Σημίτη θα πρέπει να φροντίσουν εγκαίρως να γεμίσουν τη χώρα φυλακές.

Ωστόσο, πριν προχωρήσουν, ας μπουν στον κόπο να κοιτάξουν σε ποιον σκουπιδοντενεκέ της ιστορίας έχουν πετάξει οι εργαζόμενοι τον 330, το άρθρο 4, τον 1915, τον 3239 κλπ κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ