Πέμπτη 27 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απαντούν στην πρόκληση Γιαννόπουλου

Γενικεύεται η κατακραυγή ενάντια στις ενέργειες του Ε. Γιαννόπουλου με αφορμή το εξώδικο που έστειλε σε βάρος του "Ρ" και τις απειλές που καθημερινά εκτοξεύει, αλλά και τη γενικότερη προσπάθεια περιστολής της ελευθερίας του Τύπου. Από όλο το πολιτικό φάσμα άνθρωποι του Τύπου, των Γραμμάτων, των Τεχνών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνδικαλιστές και μαζικοί φορείς εκφράζουν με δηλώσεις τους προς το "Ρ" την αντίθεσή τους στις μεθοδεύσεις Γιαννόπουλου, εκδηλώνουν την ανησυχία τους και επισημαίνουν τις ευθύνες της κυβέρνησης συνολικά.

Συνεχίζουμε και σήμερα την παρουσίαση ενός μέρους των δηλώσεων που έγιναν στο "Ρ":

Γιάννης Μανουσογιαννάκης

ΓΓ του ΕΚ Πειραιά και πρόεδρος της ΠΕΚΠΜΕΝ "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ":

"Ο κ. Γιαννόπουλος αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση αυτού που κρύβεται πίσω από τη νομική ασυλία που του παρέχει η βουλευτική του ιδιότητα.

Καλυπτόμενος από αυτή την ασυλία, προσπαθεί να οικοδομήσει ένα υποτιθέμενο "ιδιόμορφο ύφος" για να αποκτήσει και "ιδιόμορφη κοινωνική ασυλία".

Αν δεν ήταν βουλευτής και υπουργός της κυβέρνησης, θα μέναμε στο χαρακτηρισμό που ο λαός μας αποδίδει σ' όλους αυτούς που καλυπτόμενοι πίσω από νομικές ασυλίας παριστάνουν τους "παλικαράδες".

Το γεγονός όμως ότι ο εν λόγω κ. Γιαννόπουλος είναι υπουργός, και μάλιστα Δικαιοσύνης της κυβέρνησης, επιβάλλει την έντονη καταδίκη για τα λεγόμενα και τις ενέργειές του, δεδομένου ότι αποτελούν υπαρκτό και σοβαρό κίνδυνο για την περιστολή ελευθεριών που ο λαός μας με αγώνες κατάκτησε.

Ας προσέξουν αυτοί που σήμερα γελούν με τα καμώματα και την υποτιθέμενη "ιδιομορφία" του κ. Γιαννόπουλου, γιατί μοιραία θα έρθει και η σειρά τους. Ο κ. Γιαννόπουλος βάλθηκε να καταστήσει συμπαθή και αυτόν ακόμα τον Γεωργαλά, για όσους ακόμα τον θυμούνται.

Τεράστιες ευθύνες έχει η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης που τον καλύπτει".

Μανώλης Μαθιουδάκης

Οργανωτικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών: "Η γενίκευση της επίθεσης του υπουργού Δικαιοσύνης εναντίον του δημοσιογραφικού κόσμου της χώρας δημιουργεί τεράστιες ευθύνες για την κυβέρνηση Σημίτη, η οποία εξακολουθεί να τον καλύπτει.

Ο κ. Γιαννόπουλος δε δικαιούται να παριστάνει τον "υπερασπιστή" και "προστάτη" των δημοσιογράφων, όταν έχει στο ενεργητικό του τη γνωστή νυχτερινή επιδρομή αστυνομικών στα γραφεία του ΣΚΑΪ και όταν ως υπουργός Δικαιοσύνης δεν αντέδρασε στη βάναυση κακοποίηση δημοσιογράφων, παρουσία δικαστικού εκπροσώπου, κατά την τελευταία κινητοποίηση των αγροτών της Θεσσαλίας.

Η επιστολή του κ. Γιαννόπουλου προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αποτελεί προσβολή για όλους τους δημοσιογράφους.

Ο κ. Γιαννόπουλος οφείλει να γνωρίζει ότι η ΕΣΗΕΑ έχει στο ενεργητικό της αγώνες για την Ελευθεροτυπία και τη Δημοκρατία.

Οσο για τους "ελεγχόμενους" ή "περιφερόμενους" δημοσιογράφους που αναφέρει στην επιστολή του προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, ας τους αναζητήσει αλλού: Στους χώρους που καταρτίζουν λίστες προγραφών κυβερνητικών και μη δημοσιογράφων και σε υπηρεσίες διαχείρισης μυστικών κονδυλίων.

Και οι δύο περιπτώσεις έχουν καταγγελθεί από την ΕΣΗΕΑ.

Με τις τελευταίες ενέργειες του υπουργού Δικαιοσύνης παρεμβαίνει προκλητικά στην άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος και στο δικαίωμα που έχει ο πολίτης στην πληροφόρηση.

Η ΠΟΕΣΥ και οι άλλες δημοσιογραφικές οργανώσεις τηρούν τις δημοσιογραφικές αρχές και παραδόσεις και θα τις υπερασπίζονται από οπουδήποτε και αν πλήττονται".

Δημήτρης Αλεξόπουλος

Διευθυντής της εφημερίδας "Αυγή":

"Κάθε απόπειρα να περιοριστεί η ελευθερία του Τύπου, από οπουδήποτε κι αν προέρχεται, είναι απαράδεκτη. Αυτή είναι θέση αρχής και δεν μπορεί να είναι διαπραγματεύσιμη, γιατί έχει άμεση σχέση με την ουσία και το περιεχόμενο της δημοκρατίας. Η ελευθερία αυτή μάλιστα δεν αφορά μόνο τη δημοσίευση ανακοινώσεων φορέων (όπως συνέβη εν προκειμένω με το "Ριζοσπάστη") αλλά επεκτείνεται σε κάθε είδους εκτιμήσεις και απόψεις που δεν είναι δυνατόν να τίθενται υπό την έγκριση της πολιτικής εξουσίας. Οι δημοσιογράφοι είναι υποχρεωμένοι να περιφρουρούν την ελευθερία της έκφρασης όχι σαν απλό επαγγελματικό προνόμιο, αλλά ως συστατική συμβολή στη λειτουργία της δημοκρατίας".

Βασίλης Διαμαντόπουλος

Ηθοποιός και σκηνοθέτης:

"Θεωρώ επαχθές και απαράδεκτο στις μέρες μας να φιμώνεται ο Τύπος και γενικά τα ΜΜΕ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ