Πέμπτη 27 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο έλεος της κρατικής αδιαφορίας

Είναι εργαζόμενη μητέρα, με δύο παιδιά - τον 5χρονο Μαρίνο και τον 4χρονο Χρήστο - που πηγαίνουν στον 2o Κρατικό Παιδικό Σταθμό (ΚΠΣ) Νέας Φιλαδέλφειας. Η Βάσω Χατζή - Χαλκιαδάκη μας λέει ότι η πρώτη αγωνία της κάθε εργαζόμενης γυναίκας, και κατ' επέκταση της οικογένειας, είναι να "βρει μια θέση" σε ΚΠΣ για να πάει το παιδί της και να μπορέσει να εργαστεί.

"Ξέρετε ότι οι σταθμοί είναι λίγοι και δε φτάνουν να καλύψουν τις ανάγκες των εργαζόμενων γυναικών. Βέβαια δε μιλάμε για τους Κρατικούς Βρεφικούς Σταθμούς που είναι σχεδόν ανύπαρκτοι. Ομως δε μας ενδιαφέρει απλά να αφήσουμε κάπου το παιδί μας για να πάμε στη δουλιά. Θέλουμε εκτός από τη φύλαξη, τα παιδιά μας να 'χουν προστασία σε κατάλληλο περιβάλλον και να τους παρέχεται η ανάλογη, για την ηλικία τους, αγωγή και φροντίδα από επιστημονικό προσωπικό", λέει χαρακτηριστικά.

Ο Παιδικός Σταθμός, που πηγαίνουν τα παιδιά της Βάσως, στεγάζεται σ' ένα παλιό κτίριο - σωστή "παγίδα θανάτου" για μικρά παιδιά - που χρόνια τώρα έχει κριθεί ακατάλληλο από την Πολεοδομία. Σ' ένα κτίριο που είναι σχεδόν πάνω στο ρέμα με πολύ μικρή αυλή και δίπλα σε ερειπωμένα χτίσματα, τα οποία χρησιμοποιούν ως στέκι ναρκομανείς και άστεγοι!

Ο δήμος εδώ και χρόνια έχει υποσχεθεί τη μετεγκατάσταση του συγκεκριμένου ΚΠΣ, αλλά τώρα φημολογείται ότι αυτή θα γίνει σ' ένα διαμέρισμα. "Δηλαδή τα παιδιά μας θα φεύγουν από το ένα κλουβί και θα πηγαίνουν στο άλλο; Πού ακούστηκε παιδικός σταθμός να λειτουργεί σε διαμέρισμα;".

Σήμερα όλοι οι Κρατικοί Παιδικοί Σταθμοί της Ν. Φιλαδέλφειας έχουν περάσει στην αρμοδιότητα του δήμου και οι γονείς φοβούνται ότι η επιβολή τροφείων είναι "προ των πυλών". "Σε ένα ερωτηματολόγιο που μας μοίρασε ο πρόεδρος του ΔΣ του σταθμού και ο αντιδήμαρχος του δήμου Βασίλης Πιτταράς μας διαβεβαίωναν ότι θα συνεχίσουμε να μην πληρώνουμε για το φαγητό που παρέχεται από τους παιδικούς σταθμούς. Δηλαδή για τις άλλες υπηρεσίες του σταθμού θα πληρώνουμε;", αναρωτιέται η Βάσω Χατζή - Χαλκιαδάκη.

Και συνεχίζει: "Μήπως θα αυξήσει τη δημοτική φορολογία; Σ' όλα αυτά τα ερωτήματα ο δήμος δεν απαντάει. Εμείς οι γονείς ανησυχούμε γιατί ξέρουμε ότι άλλοι δήμοι, που έχουν πάρει στην αρμοδιότητά τους σταθμούς, έχουν επιβάλει τροφεία μέχρι και 45.000 δραχμές το μήνα. Αν συμβεί αυτό, δε θα μπορεί μια χαμηλόμισθη οικογένεια να πληρώσει τόσα χρήματα. Τότε θα πέσει το βάρος στη μάνα, η οποία θα αναγκαστεί να σταματήσει τη δουλιά για να φροντίσει τα παιδιά της".

Η μητέρα αναφέρεται σε κάτι που ακούγεται τελευταία, δηλαδή στο ότι εκπαιδεύουν μητέρες με ταχύρυθμα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να κρατάνε στο σπίτι τους μέχρι πέντε παιδιά. Οι γυναίκες αυτές λέγεται πως θα πληρώνονται από τους γονείς. "Στο τέλος εκεί θέλουν να μας οδηγήσουν; Ενα κοινό διαμέρισμα είναι κατάλληλος χώρος γι' αυτή την ηλικία; Τι διαπαιδαγώγηση μπορεί να δώσει στα παιδιά μια "επιμορφωμένη" μάνα; Εκτός αν πιστεύουμε ότι μόνο η ιδιότητα της μάνας αρκεί για να διαπαιδαγωγήσει τους πολίτες του 2000. Τι τα θέλουμε τότε τα Πανεπιστήμια και τις Ανώτερες Σχολές παιδαγωγών;", συνεχίζει να διερωτάται η Β. Χατζή - Χαλκιαδάκη.

Στο ερωτηματολόγιο που δόθηκε στους γονείς εκτός των άλλων υπάρχει και η εξής ερώτηση: "Θα επιθυμούσατε να προστεθεί κάποια επιπλέον δραστηριότητα στο ημερήσιο πρόγραμμα απασχόλησης του παιδιού σας;". Και οι ερωτήσεις έκπληξης από τη μητέρα συνεχίζονται: "Μα οι γονείς ή ο δήμος είναι ικανοί να φτιάξουν παιδαγωγικό πρόγραμμα που θα ασκείται από τους παιδαγωγούς των σταθμών ανάλογα με την ηλικία των παιδιών; Τι επιστημονικές γνώσεις έχουμε εμείς; Και τελικά πώς και από ποιους θα ελέγχεται αυτό το παιδαγωγικό έργο για την πληρότητά του; Σ' αυτά τα αναπάντητα ερωτήματα και στην αγωνία μας για το τι προσωπικότητες θα διαμορφώσουν τα παιδιά μας μέσα από την παρεχόμενη από τους σταθμούς αγωγή, δίνει απάντηση το αίτημα για "Ενιαία Δημόσια Δωρεάν Προσχολική Αγωγή για όλα τα παιδιά". Η υλοποίησή του θα είναι προς το συμφέρον όλων - παιδιών, γονιών και εργαζομένων στους ΚΠΣ - για όλη την κοινωνία", καταλήγει η Βάσω Χατζή - Χαλκιαδάκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ