Πέμπτη 27 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Χρειάζεται και η δική σας αντίσταση

Την "Ολύμπικ Κέτερινγκ" επισκέφθηκε χτες η Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος

Τη συμβολή των εργαζομένων στη μάχη που δίνει το ΚΚΕ, μέσα και έξω από τη Βουλή, για να αποτραπούν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της "Ολύμπικ Κέτερινγκ", μέσω της εισαγωγής μετοχών στο Χρηματιστήριο, ζήτησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα,κατά την περιοδεία της στις εγκαταστάσεις της εταιρίας.

"Εμείς διαλέξαμε το δρόμο της αντίστασης και θα παλέψουμε ενάντια σ' αυτά τα σχέδια, αλλά δε φτάνουμε μόνοι μας. Χρειάζεται και η δική σας αντίσταση, τώρα που αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την ιδιωτικοποίηση του 49% των μετοχών της επιχείρησης", τόνισε η Αλ. Παπαρήγα και πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ θα ενημερώσει τους εργαζόμενους για την επίσημη απάντηση που θα δώσει αύριο η κυβέρνηση στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του Κόμματος Μήτσου Κωστόπουλου.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλ. Παπαρήγα,πριν από την περιοδεία στους χώρους δουλιάς, είχε ενημερωτική συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο του "Κέτερινγκ" Αντ. Τσιρίγο,ο οποίος χαρακτήρισε πρόωρη κάθε συζήτηση για μετοχοποίηση της εταιρίας, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι διαπραγματεύσεις για το Χρηματιστήριο ή συνεργασίες κάνει μια "ισχυρή επιχείρηση". Επισήμανε ότι υπάρχουν τεράστια περιθώρια για την ανάπτυξη του "Κέτερινγκ", ώστε να δώσει τη μάχη της επιβίωσης απέναντι στο σκληρό ανταγωνισμό των ιδιωτών, αρκεί να υπάρξει κοινό όραμα με τους εργαζόμενους και να μειωθεί δραστικά το κόστος λειτουργίας. Στο σημείο αυτό, μίλησε για πλεονάζον προσωπικό και για κίνητρα εθελουσίας συνταξιοδότησης, κάτι που προκάλεσε την παρέμβαση της Αλ. Παπαρήγα,η οποία επισήμανε ότι δεν μπορούν να συμβαδίζουν με την ανάπτυξη του "Κέτερινγκ" τα σχέδια μετοχοποίησης και η μείωση του προσωπικού.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας αποκάλυψε ότι σήμερα η εταιρία λειτουργεί χωρίς κοστολόγιο και ως παράδειγμα έφερε το ποσοστό κέρδους από την τροφοδοσία των αεροπλάνων, το οποίο το υπολογίζουν θεωρητικά στο 38%, αλλά στην πραγματικότητα κυμαίνεται στο 9%. Για τη μεταφορά του "Κέτερινγκ" στα Σπάτα, είπε ότι θα κοστίσει, περίπου, 2-3 δισ. δρχ., τα οποία θα εξασφαλιστούν από ίδιους πόρους, χωρίς να χρειαστεί δανεισμός. Τέλος, αναφερόμενος στη συμφωνία επαναφοράς του 49% των μετοχών του "Κέτερινγκ" στο δημόσιο, παραδέχτηκε ότι είχαν κέρδος οι Λιβανέζοι επιχειρηματίες, αλλά διευκρίνισε ότι από τα μέσα του 1993 και μετά δεν τους καταβλήθηκε δραχμή από τα κέρδη της εταιρίας.

Παλέψτε μαζί μας

Η Αλ. Παπαρήγα,μιλώντας σε συγκέντρωση των εργαζομένων, ανέπτυξε τις θέσεις του ΚΚΕ για το "Κέτερινγκ", ενώ αναφέρθηκε και στη 10ήμερη καμπάνια ενημέρωσης για τη Συμφωνία του Μάαστριχτ που κήρυξε το Κόμμα, για όλα τα προβλήματα των εργαζομένων, αλλά και για τα θέματα εθνικής ανεξαρτησίας, το Αιγαίο, το Κυπριακό, τα σύνορα και την ειρήνη στα Βαλκάνια. Για τη μετοχοποίηση του "Κέτερινγκ", τόνισε ότι και με ποσοστό 10-15% ο ιδιώτης μπορεί να ελέγχει την επιχείρηση, ενώ για την εκδοχή να δοθούν μετοχές στους εργαζόμενους, υπογράμμισε ότι, με μαθηματική ακρίβεια, όπου οι εργαζόμενοι πήραν μετοχές, είτε στη συνέχεια τις πήραν οι ιδιώτες, είτε οι εργαζόμενοι πλήρωσαν τις ζημιές της επιχείρησης. Για το μέλλον του "Κέτερινγκ", είπε ότι είναι αναπόσπαστο με το μέλλον της ΟΑ και τη μεταφορά στο υπό κατασκευή αεροδρόμιο Σπάτων, για να επισημάνει ότι, με τη σύμβαση που υπέγραψε η κυβέρνηση, το πάνω χέρι θα το έχουν οι Γερμανοί και μ' αυτή την έννοια, οι ξένες εταιρίες - και κυρίως αυτές που ελέγχουν οι Γερμανοί - θα βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση, ενώ η συνύπαρξη με τις ελληνικές θα είναι εχθρική. ΗΑλ. Παπαρήγα σημείωσε ότι πρώτο μέλημα της κυβέρνησης θα έπρεπε να είναι η ανάπτυξη του "Κέτερινγκ", ώστε να διευρυνθούν οι δραστηριότητές του και να καταστεί ο αποκλειστικός τροφοδότης, όχι μόνο στις αερομεταφορές, αλλά και στα νοσοκομεία, στο στρατό και άλλους τομείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Κάτι που εξασφαλίζει θέσεις απασχόλησης και επιπλέον βοηθά έναν κύκλο εργαζομένων γύρω από τον τομέα της τροφοδοσίας, αλλά και τους αγρότες. Για όλα αυτά και πολλά άλλα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους να παλέψουν μαζί με το Κόμμα, για να αποτρέψουν τη συρρίκνωση του "Κέτερινγκ", να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να στηρίξει την εταιρία ως αναπόσπαστο κομμάτι της ΟΑ και να εγκαταλείψει τα σχέδια ιδιωτικοποίησης.

Υπαναχώρησε η κυβέρνηση

Σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι η κυβέρνηση υπαναχώρησε και δεν τήρησε τις υποσχέσεις της να επιστραφεί στο δημόσιο το 49% των μετοχών της εταιρίας, που είχαν πουληθεί επί ΝΔ. Αντίθετα - πρόσθεσε - αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση της ιδιωτικοποίησης και συνέχισε: "Κατά τη γνώμη μας η "Ολύμπικ Κέτερινγκ", υπό πολύ δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, θα αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό πολυεθνικών εταιριών στον τομέα των τροφίμων και της εξυπηρέτησης των αερογραμμών, με τις συνθήκες που υπάρχουν σήμερα. Γι' αυτό και η ευθύνη της κυβέρνησης είναι ακέραιη. Εμείς πιστεύουμε ότι η εταιρία 100% στο δημόσιο, σαν θυγατρική της δημόσιας, επίσης, "Ολυμπιακής", μπορούσε από πολύ πλεονεκτική θέση και με τη δυναμική που έχει, να μείνει βασική τροφοδότρια εταιρία, όχι μόνο σε αερογραμμές, αλλά και σε άλλους τομείς του δημόσιου τομέα. Η κυβέρνηση, και εδώ, έδωσε δείγμα γραφής υποταγής στις πολυεθνικές".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ