Τετάρτη 2 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΛΟΓΙΣΤΕΣ - ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥΣ
Ευνοεί την "αριστοκρατία" του κλάδου
  • Πλήθος οι τροπολογίες για αλλότρια θέματα
  • Καταψηφίζει το ΚΚΕ
  • Αντιδρούν οι λογιστές

Με το νομοσχέδιο για την "Ασκηση επαγγέλματος Λογιστή - Φοροτεχνικού" ξεκίνησε χτες την πρώτη ημέρα νομοθετικής εργασίας του το Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής. Με ένα νομοθέτημα που, αν και υποστηρίζεται από την κυβέρνηση ότι θεσπίζει επαγγελματικά κριτήρια, όπως καταγγέλθηκε από την πλευρά του ΚΚΕ, κάθε άλλο παρά διασφαλίζει τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας του κλάδου. Σχολιάζοντας τα άρθρα που αφορούν την "επαγγελματική κατοχύρωση" του λογιστή - φοροτεχνικού ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής,σημείωσε πως "πλήττονται δικαιώματα και κατακτήσεις τους", ενώ γίνονται έρμαια της "αριστοκρατίας του κλάδου". Επισήμανε χαρακτηριστικά πως "το Οικονομικό Επιμελητήριο το οποίο έχει μέλη μόνο πτυχιούχους των ανωτάτων ιδρυμάτων, διαφόρων επαγγελμάτων, βιομηχάνους, εμπόρους, δημόσιους υπάλληλους, τραπεζικούς αναγορεύεται σε μοναδικό οργανωτή και διαχειριστή του λογιστικού επαγγέλματος. Ετσι, με τις ευλογίες του νόμου που εισάγει η κυβέρνηση μετατρέπεται από σύμβουλος της πολιτείας σε ένα ιδιόμορφο συντεχνιακό όργανο". Ο Ν. Γκατζής αποσαφήνισε πως το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο, ο κυβερνητικός εισηγητής Μ. Σταυρακάκης, υποστήριξε πως πρόκειται για μια "οριοθέτηση κριτηρίων" του επαγγέλματος του λογιστή - φοροτεχνικού που είναι "η βάση του φορολογικού μας συστήματος".

Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, έγινε λόγος για "προχειρότητα" του νομοσχεδίου. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Γ. Δραγασάκης τόνισε πως το νομοσχέδιο, όσον αφορά την κατοχύρωση του επαγγέλματος του λογιστή - φοροτεχνικού, "ήταν κάτι που επιβαλλόταν". Εκ μέρους του ΔΗΚΚΙ, ο βουλευτής του κόμματος Ι. Αράπης άσκησε κριτική στο ότι το νομοσχέδιο ήρθε στη Βουλή χωρίς να έχει προηγηθεί "καμία ουσιαστική συζήτηση".

Τροπολογία - δώρο στους εφοπλιστές

Απαλλάσσονται - με τροπολογία στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την άσκηση επαγγέλματος λογιστή - από το φόρο εισοδήματος οι αλλοδαποί ναυτεργάτες που απασχολούνται σε ελληνικά εμπορικά πλοία ως κατώτερο πλήρωμα. Στην ουσία πρόκειται για μια ακόμα παροχή στους εφοπλιστές,μιας και ουσιαστικά αυτό το ποσό θα το επιβαρύνονταν οι εφοπλιστές.

Συγκεκριμένα, στην εισηγητική έκθεση αναφέρεται ότι "απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος, με αναλογικό συντελεστή, που επιβλήθηκε με το νόμο 2459/1997 οι αμοιβές που αποκτούν οι αλλοδαποί ναυτικοί από παροχή υπηρεσιών σε ελληνικά εμπορικά πλοία ως κατώτερο πλήρωμα". Με τη διάταξη αυτή, όπως σαφώς αναφέρεται, "επιδιώκεται η μείωση του λειτουργικού κόστους άμεσα ή έμμεσα στα ελληνικά πλοία, την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού που επικρατεί διεθνώς στο ναυτικό χώρο, καθώς και τη μη διαγραφή πλοίων από το Ελληνικό Νηολόγιο".

Και αυτό, όταν στην Ειδική Εκθεση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας σημειώνεται ότι "επέρχεται ακαθόριστη απώλεια εσόδων του Δημοσίου, η οποία θα καλυφθεί από την αναμενόμενη αύξηση εσόδων από άλλες πηγές"!

Στόχος αυτών των ρυθμίσεων είναι η ακόμα μεγαλύτερη μείωση του "κόστους εργασίας" των αλλοδαπών ναυτεργατών και η υπερεκμετάλλευση της "μαύρης εργασίας". Πρόκειται, επίσης, για μία ενέργεια που κινείται στα πλαίσια της πολιτικής που ακολουθείται για το διωγμό των Ελλήνων ναυτεργατών από τα καράβια και του αφελληνισμού της ναυτιλίας.

Τα οικογενειακά επιδόματα

Συμπληρωματική τροπολογία σχετικά με τον τρόπο χορήγησης του οικογενειακού επιδόματος στις περιπτώσεις συζύγων που εργάζονται ο ένας στο δημόσιο και ο άλλος στον ιδιωτικό τομέα, προστέθηκε στο νομοσχέδιο για τους λογιστές - φοροτεχνικούς. Σύμφωνα με την τροπολογία, στην περίπτωση που ο ένας από τους δύο συζύγους λαμβάνει οικογενειακό επίδομα και επίδομα τέκνων, από οποιαδήποτε πηγή του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα, τότε στον έτερο σύζυγο υπάλληλο του δημοσίου, των ΝΠΔΔ ή ΟΤΑ δε δίνονται τα επιδόματα αυτά. Μπορεί να δοθεί όμως ξεχωριστά οικογενειακό επίδομα ή επίδομα τέκνων, αν κάποιο από αυτά δε δίνονται στον άλλο σύζυγο. Με δυο λόγια ο ένας σύζυγος μπορεί να παίρνει από τον ιδιωτικό τομέα οικογενειακό επίδομα και ο άλλος από το δημόσιο επίδομα τέκνων ή αντίστροφα, ανάλογα με το τι προβλέπεται από τη συλλογική σύμβαση των ενδιαφερομένων.

  • Να σημειώσουμε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο... "διανθίστηκε" με 18 άλλου θέματος τροπολογίες του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, που στο σύνολό τους ήταν τριπλάσιες του υποτιθέμενου αντικειμένου του νομοθετήματος! Στην τελευταία που κατατέθηκε χτες το απόγευμα, προβλέπεται η υποχρεωτική θέσπιση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) σε όλα τα φυσικά πρόσωπα, ανεξάρτητα αν υποβάλουν ή όχι φορολογική δήλωση.Οι τροπολογίες θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες.
ΠΟΛ: να αποσυρθεί το νομοσχέδιο

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που φέρει τον τίτλο "Για την άσκηση του επαγγέλματος του λογιστή - φοροτεχνικού, λειτουργία του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών και άλλες διατάξεις", απαιτεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ) και σημειώνει, σε ανακοίνωσή της: "Το συζητούμενο σχέδιο νόμου, δεν εκφράζει τους χιλιάδες επαγγελματίες λογιστές, γιατί δεν αναβαθμίζει το λογιστικό επάγγελμα, αλλά ούτε συμβάλλει στην προαγωγή και διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος".

Η ΠΟΛ εκτιμά ότι αν το νομοσχέδιο αυτό γίνει τελικά νόμος του κράτους, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στο λογιστικό κλάδο. Με αυτή την εκτίμηση,καλεί τους λογιστές και λογίστριες αύριο, Πέμπτη, 3 Ιούλη, στις 8μμ σε σύσκεψη στα γραφεία της ΕΕΛΠ (Κάνιγγος 27).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ