Τετάρτη 2 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ασκήσεις "νέας τάξης" στη Μαύρη Θάλασσα

Μπαράζ ασκήσεων στα πλαίσια της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας και με σενάρια που ανταποκρίνονται στα σχέδια επιβολής της "νέας τάξης", πραγματοποιείται τις μέρες αυτές στην περιοχή υπό την υψηλή εποπτεία των Αμερικανών και με τη συμμετοχή ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Ηδη στη θαλάσσια περιοχή της Βουλγαρίας βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 22Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι 5 Ιουλίου πολυεθνική άσκηση στα πλαίσια του ψευδεπίγραφου "Συνεταιρισμού για την Ειρήνη" (PFP). Στην άσκηση αυτή παίρνουν μέρος πλοία και στρατεύματα από Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Τουρκία, ΗΠΑ, Βουλγαρία, Γεωργία, Ρουμανία και Ουκρανία.Η Ελλάδα συμμετέχει με το αντιτορπιλικό "Θεμιστοκλής", τη φρεγάτα "Λήμνος" και τέσσερα μαχητικά τύπου F - 16.

Στο μεταξύ χτες Αμερικανοί, Ελληνες και Μολδαβοί στρατιώτες έφτασαν στο Ιαβορίβ, σε απόσταση 50χλμ. από το Λουίβ (δυτικό τμήμα της Ουκρανίας) όπου θα συμμετάσχουν σε άλλες στρατιωτικές ασκήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟικού προγράμματος. Οι ασκήσεις αυτές με την κωδική ονομασία "Cooperative Neighbours 97" θα αρχίσουν το Σάββατο και θα διαρκέσουν μέχρι τις 14 Ιούλη. Συνολικά 1.201 στρατιώτες θα συμμετάσχουν: 821 Ουκρανοί, 121 Αμερικανοί, 145 Ελληνες, 48 Ρουμάνοι, 39 Μολδαβοί, 13 Τσέχοι, 10 Σλοβάκοι και τέσσερις αντιπρόσωποι της διοίκησης Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Επίσης, θα είναι παρόντες παρατηρητές από την ΠΓΔΜ, την Ιταλία και τη Γεωργία.

Χαρακτηριστικό της άσκησης, που σηματοδοτεί και τους πραγματικούς στόχους του ΝΑΤΟ, είναι η απουσία της Ρωσίας και η διεξαγωγή της στην Ουκρανία, δηλαδή για πρώτη φορά στο έδαφος της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, πράγμα που θα μπορούσε να θεωρηθεί πρόκληση απέναντι στη Ρωσία. Επίσης, το ότι την ευθύνη διεξαγωγής της άσκησης έχει ο διοικητής της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα Δ. Δήμου σηματοδοτεί και την ενεργοποίηση του χερσαίου ΝΑΤΟικού στρατηγείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ