ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΘΗΚΗ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ
Εσπευσμένα η κύρωση, ερήμην του λαού
  • Την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής αρχίζει η συζήτηση
  • Την ανάγκη της πραγματοποίησης δημοψηφίσματος, τόνισαν, για μια ακόμα φορά, οι βουλευτές του ΚΚΕ

Χωρίς να έχει ενημερωθεί ο λαός για τις συνέπειές της και χωρίς να πει τη γνώμη του με δημοψήφισμα, εισάγεται εσπευσμένα για πενθήμερη συζήτηση την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής, η Συνθήκη του Αμστερνταμ.

Χθες ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της σχετικής επιτροπής της Βουλής και οι βουλευτές του ΚΚΕ κατήγγειλαν την εσπευσμένη ψήφιση της συνθήκης, ζητώντας για μια ακόμα φορά να αποφασίσει ο ίδιος ο λαός με δημοψήφισμα και αφού προηγηθεί η ολόπλευρη και αντικειμενική του ενημέρωση.

Η Βουλή δεν έχει εξουσιοδότηση να επικυρώσει τη συνθήκη, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας στην παρέμβασή του, λέγοντας ότι το Κοινοβούλιο θα έπρεπε να είχε αποφασίσει την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος. Υπάρχει, είπε, μια αγωνία για να τελειώσουν όλα όσο γίνεται πιο γρήγορα και η Ελλάδα εμφανίζεται "βασιλικότερη του βασιλέως" αφού υπάρχουν ακόμα χώρες που δεν έχουν κυρώσει τη συνθήκη (Γαλλία) και ως εκ τούτου δεν μπορεί να ισχύσει.

Ο βουλευτής τόνισε ότι το Αμστερνταμ προωθεί παραπέρα τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και γι' αυτό το αριστερό ρεύμα στην Ευρώπη ήταν και είναι αντίθετο και στις δύο συνθήκες. Κρίνοντας τα όσα είπαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ, υπογράμμισε ότι τόσο σαφές ναι στο Μάαστριχτ μόνο ο ΣΥΝ είχε εκφράσει ο οποίος μάλιστα εμφανίζεται "βασιλικότερος του βασιλιά" ασκώντας κριτική επειδή δήθεν άργησε να κυρωθεί η συνθήκη. Τόνισε δε ότι το συγκεκριμένο κόμμα καλλιέργησε ψευδαισθήσεις περί δήθεν θετικής τροποποίησης του Μάαστριχτ κάτι που βέβαια δεν έγινε χωρίς όμως να κάνει την αυτοκριτική του.

Η αναγκαιότητα του δημοψηφίσματος, είπε, που και σε άλλες χώρες έγινε, πηγάζει από το ότι και με τη συνθήκη αυτή καταργείται η ανεξαρτησία και η κυριαρχία του λαού και κανένας δεν έδωσε τέτοια εξουσιοδότηση στη Βουλή. Τα βασικά αντιδραστικά στοιχεία της Συνθήκης του Μάαστριχτ παραμένουν και στη νέα συνθήκη και μάλιστα θεσπίζονται και νέα, είπε ο βουλευτής. Ετσι περιθωριοποιούνται περαιτέρω τα Εθνικά Κοινοβούλια, ενσωματώνεται η συνθήκη του Σένγκεν ενώ η "Κοινή Εξωτερική Πολιτική" θα ασκείται μόνο από την ΕΕ ερήμην των χωρών - μελών κάτι ιδιαίτερα επικίνδυνο αφού η άσκηση της εξωτερικής πολιτικής εναποτίθεται σε κέντρα από τα οποία τίποτα καλό δεν μπορεί να περιμένει η χώρα μας. Σχετικά δε με την πρόταση για ενσωμάτωση της ΔΕΕ στην ΕΕ, τόνισε ότι είναι αρκούντως βλαπτική για τη χώρα μας αφού θα δημιουργηθεί ένας στρατιωτικός μηχανισμός των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών για να αποσπάσουν και αυτοί ένα κομμάτι από τη λεία.

Τέλος απηύθυνε έκκληση προς όλους τους βουλευτές, να επιδείξουν δημοκρατική ευαισθησία και να ζητήσουν την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος, ανεξάρτητα από τη θέση που έχει ο καθένας τους, για την ουσία της συνθήκης. Στη δευτερολογία του ο εισηγητής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής, στηλίτευσε και αυτός τη βιασύνη για την κύρωση της συνθήκης, τόνισε ότι ο λαός δεν ενημερώθηκε ούτε καν από τα κρατικά κανάλια και ανακοίνωσε ότι μόλις χθες οι βουλευτές πήραν στα χέρια τους το κείμενο της συνθήκης.

Το Αμστερνταμ, υπογράμμισε, δε διορθώνει τα στραβά, αφού όχι μόνο παραμένει η ΟΝΕ αλλά καθιερώνεται και το σύμφωνο σταθερότητας για ισόβια λιτότητα ενώ με την ενσωμάτωση της Συνθήκης του Σένγκεν φτιάχνονται νέοι μηχανισμοί καταστολής. Οσο δε για την περιβόητη κοινή εξωτερική πολιτική, αυτήν κάθε άλλο διασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας όπως φάνηκε χαρακτηριστικά και στην περίπτωση της κρίσης των Ιμίων.

Τοποθετούμενος στη χθεσινή συνεδρίαση ο βουλευτής του ΣΥΝ Γ. Δραγασάκης, απολογούμενος για τη θετική ψήφο του ΣΥΝ στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, είπε ότι αυτό έγινε, επειδή λόγω "της διάσπασης του ΣΥΝ" έπρεπε να δηλωθεί "ξεκάθαρα ο ευρωπαϊκός του προσανατολισμός". Τόνισε δε ότι είναι ανάγκη το δημοψήφισμα "ως μία αναγκαία διαδικασία για την ενημέρωση των πολιτών και τη διατύπωση της θέσης τους".

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Καψής τόνισε ότι με τη συνθήκη δεν επιτεύχθηκε κανένας από τους στόχους που είχε η χώρα μας, ζήτησε να ενημερώνεται η Βουλή για τις σοβαρές αποφάσεις που παίρνονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση και είπε ότι η πραγματοποίηση δημοψηφίσματος δεν είναι αντισυνταγματική θέση.

Η αντίθεση του ΚΚΕ στην εσπευσμένη συζήτηση της Συνθήκης του Αμστερνταμ εκφράστηκε και στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, όπου ο Στρ. Κόρακας ζήτησε την αναβολή της συζήτησης αφού μεταξύ άλλων ούτε ο λαός έχει ενημερωθεί αλλά ούτε και οι βουλευτές, καθώς οι περισσότεροι μόλις χθες πήραν στα χέρια τους το κείμενο της συνθήκης.

Η τράπεζα των πολυεθνικών

Η εισαγωγή του ΕΥΡΩ στις διεθνείς αγορές του χρήματος έφερε στην επιφάνεια και πάλι το ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ενός οργάνου για την εμπέδωση και τη θωράκιση των συμφερόντων των πολυεθνικών επιχειρήσεων και των μεγαλοτραπεζιτών.

Για την κατανόηση του ρόλου που καλείται να παίξει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παραθέτουμε το άρθρο 107 της Συνθήκης του Μάαστριχτ: "Κατά την άσκηση των εξουσιών και την εκπλήρωση των αρμοδιοτήτων και των καθηκόντων που της ανατίθενται με την παρούσα συνθήκη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δε ζητά, ούτε δέχεται υποδείξεις από τα θεσμικά, ή μη θεσμικά όργανα της Κοινότητας, τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών ή οποιονδήποτε άλλον οργανισμό".

Πρόκειται δηλαδή για μια πρωτοφανή συγκέντρωση οικονομικής και πολιτικής ισχύος σε έναν τραπεζικό οργανισμό, ο οποίος θα αποφασίζει με τον παραπάνω τρόπο για τη νομισματική, πιστωτική και συναλλαγματική πολιτική τόσο σε γενικό κοινοτικό επίπεδο, όσο και στο επίπεδο του κάθε κράτους - μέλους χωριστά. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ ορίζει με σαφήνεια τις εξουσίες, τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο άρθρο 105, το οποίο αναφέρει ότι "τα βασικά καθήκοντα είναι: να χαράζει και να εφαρμόζει τη νομισματική πολιτική της Κοινότητας, να διενεργεί πράξεις συναλλάγματος, να κατέχει και να διαχειρίζεται τα επίσημα συναλλαγματικά διαθέσιμα των κρατών - μελών".Ακόμη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα "έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να επιτρέπει την έκδοση τραπεζογραμματίων εντός της Κοινότητας". Με λίγα λόγια όλο το χρήμα των κρατών - μελών περνά στα χέρια της ΕΚΤ και αυτή θα κανονίζει πόσο, πότε και πώς θα κυκλοφορεί, χωρίς μάλιστα να δίνει λογαριασμό σε κανέναν.

Η αλήθεια είναι ότι η Συνθήκη του Μάαστριχτ εξοπλίζει με τρομακτικές εξουσίες και αρμοδιότητες την ΕΚΤ σε σημείο που να δικαιολογείται απολύτως η εκτίμηση ότι εισερχόμαστε σε ένα καθεστώς "δικτατορίας των τραπεζιτών".

Η ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι απαραίτητο συστατικό στοιχείο της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, αφού η κυκλοφορία του κοινού νομίσματος απαιτεί έναν οργανισμό που θα είναι υπεύθυνος για την κοπή και την κυκλοφορία του. Εδώ όμως έχουμε μια υπερτράπεζα, η οποία δε θα είναι απλώς αρμόδια για την κυκλοφορία του ΕΥΡΩ, αλλά θα έχει το δικαίωμα να χαράσσει πολιτική στον κρίσιμο νομισματικό τομέα, αλλά και στον πιστωτικό και στο συναλλαγματικό. Πολιτική, η οποία θα πρέπει να εφαρμόζεται υποχρεωτικά από όλα τα κράτη - μέλη, έστω κι αν αυτή είναι εις βάρος των εθνικών τους συμφερόντων.

Φυσικά όλες αυτές τις εξουσίες και τις αρμοδιότητες τις αποκτά η ΕΚΤ εν ονόματι των συμφερόντων των πολυεθνικών επιχειρήσεων και με τη σύμφωνη γνώμη των κυβερνήσεων.Αν λάβουμε υπόψη ότι η χάραξη της νομισματικής πολιτικής εκχωρείται στην ΕΚΤ, ενώ η δημοσιονομική πολιτική προσδιορίζεται αυστηρά από το "Σύμφωνο της Σταθερότητας", τότε τι απομένει στις κυβερνήσεις για την άσκηση οικονομικής πολιτικής; Οι... μισθοί των εργαζομένων!

Από το 1999 και μετά, το μόνο εργαλείο οικονομικής πολιτικής για τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών θα είναι η εισοδηματική πολιτική σε συνδυασμό με τα λεγόμενα διαρθρωτικά μέτρα, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας για τη μείωση του κόστους εργασίας, η καταστροφή του ασφαλιστικού συστήματος για την απαλλαγή των εργοδοτών από τις ασφαλιστικές εισφορές...

Δ. Π.

ΣΗΜΙΤΗΣ - ΣΟΛΑΝΑ
"Στενές" σχέσεις

Η νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ, η κατάσταση στο Κόσσοβο και η εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ήταν τα τρία θέματα στα οποία επικεντρώθηκε χτες η συζήτηση μεταξύ του ΓΓ της Συμμαχίας Χ. Σολάνα και του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη. Ο Χ. Σολάνα, επισκέφτηκε την Αθήνα στο πλαίσιο της περιοδείας του στις πρωτεύουσες των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον τον προσεχή Απρίλη.

Μετά τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας, ο Χ. Σολάνα και ο Κ. Σημίτης στις δηλώσεις τους περιέγραψαν τη "στενή" συνεργασία της Ελλάδας με το ΝΑΤΟ. Ο Χ. Σολάνα, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τα ΜΟΕ δε δίστασε να παραδεχτεί "ότι η νέα δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ που θα εγκριθεί σύντομα είναι και αυτό ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης". Η φράση αυτή του ΓΓ του ΝΑΤΟ περιγράφει σαφέστατα το νέο καθεστώς που δημιουργείται στο Αιγαίο αφού, με δεδομένες τις τουρκικές αμφισβητήσεις των συνόρων της Ελλάδας, ολόκληρη η περιοχή "ενιαιοποιείται" κάτω από την ομπρέλα της Νέας Δομής της Συμμαχίας την οποία έχει ήδη αποδεχτεί η Αθήνα.

Σε ό,τι αφορά στο Κόσσοβο, αξίζει να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, δήλωσε ότι η Ελλάδα "θα συμμετάσχει" σε μια στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ αν υπάρξει συμφωνία των μερών στις συνομιλίες που ξεκινούν στη Γαλλία.

Να σταματήσει η κατασκοπία κοινωνικής και πολιτικής δράσης

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Θεωνά στην Επιτροπή της ΕΕ

Την κατάφωρη παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των πολιτών και τις τρομοκρατικές διαστάσεις της νομιμοποιημένης κατασκοπίας της κοινωνικής, πολιτικής και συνδικαλιστικής τους δράσης, καταγγέλλει με Ερώτηση που κατέθεσε στην Επιτροπή της ΕΕ ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς.

"Εντονες ανησυχίες έχουν προκαλέσει επανειλημμένα δημοσιεύματα του Τύπου, αλλά και επίσημες μελέτες οργανώσεων και επιτροπών σχετικά με την παρακολούθηση της ιδιωτικής ζωής των πολιτών, επισημαίνει ο Γ. Θεωνάς. Η παγίδευση τηλεφώνων, φαξ, συνομιλιών, αλλά και η ανταλλαγή πληροφοριών για την κοινωνική, συνδικαλιστική, πολιτική δραστηριότητα πολιτών έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, αφού, για παράδειγμα, στην Ιταλία δόθηκε πέρσι νόμιμα άδεια παρακολούθησης για 44.000 περιπτώσεις. Η Εθνική Επιτροπή για τις παγιδεύσεις και τον έλεγχο Ασφάλειας στη Γαλλία υπολογίζει ότι οι παράνομες επιχειρήσεις παρακολούθησης από ιδιωτικές εταιρίες ξεπερνούν τις 100.000, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η "ανάθεση του έργου" έγινε από το επίσημο κράτος".

Με δεδομένη την εμπιστευτική έκθεση του ΕΚ (9/98) σχετικά με το σύστημα "Echelon" και τα συνταρακτικά στοιχεία που αναφέρει για την οικονομική και πολιτική κατασκοπία, τις βάσιμες επιφυλάξεις για την αδιαφανή λειτουργία και τους στόχους του συστήματος Σένγκεν, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ καλεί την Επιτροπή να τοποθετηθεί σχετικά με το ποιες πληροφορίες διαθέτει για τα παραπάνω στοιχεία και ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να λάβει για να σταματήσει η κατάφωρη παραβίαση, ώστε να διασφαλιστεί το απαραβίαστο της ιδιωτικής ζωής του πολίτη, βασική αρχή κάθε κράτους δικαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ