Παρασκευή 5 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΘΗΚΗ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ
Εσπευσμένα η κύρωση, ερήμην του λαού
  • Την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής αρχίζει η συζήτηση
  • Την ανάγκη της πραγματοποίησης δημοψηφίσματος, τόνισαν, για μια ακόμα φορά, οι βουλευτές του ΚΚΕ

Χωρίς να έχει ενημερωθεί ο λαός για τις συνέπειές της και χωρίς να πει τη γνώμη του με δημοψήφισμα, εισάγεται εσπευσμένα για πενθήμερη συζήτηση την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής, η Συνθήκη του Αμστερνταμ.

Χθες ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της σχετικής επιτροπής της Βουλής και οι βουλευτές του ΚΚΕ κατήγγειλαν την εσπευσμένη ψήφιση της συνθήκης, ζητώντας για μια ακόμα φορά να αποφασίσει ο ίδιος ο λαός με δημοψήφισμα και αφού προηγηθεί η ολόπλευρη και αντικειμενική του ενημέρωση.

Η Βουλή δεν έχει εξουσιοδότηση να επικυρώσει τη συνθήκη, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας στην παρέμβασή του, λέγοντας ότι το Κοινοβούλιο θα έπρεπε να είχε αποφασίσει την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος. Υπάρχει, είπε, μια αγωνία για να τελειώσουν όλα όσο γίνεται πιο γρήγορα και η Ελλάδα εμφανίζεται "βασιλικότερη του βασιλέως" αφού υπάρχουν ακόμα χώρες που δεν έχουν κυρώσει τη συνθήκη (Γαλλία) και ως εκ τούτου δεν μπορεί να ισχύσει.

Ο βουλευτής τόνισε ότι το Αμστερνταμ προωθεί παραπέρα τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και γι' αυτό το αριστερό ρεύμα στην Ευρώπη ήταν και είναι αντίθετο και στις δύο συνθήκες. Κρίνοντας τα όσα είπαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ, υπογράμμισε ότι τόσο σαφές ναι στο Μάαστριχτ μόνο ο ΣΥΝ είχε εκφράσει ο οποίος μάλιστα εμφανίζεται "βασιλικότερος του βασιλιά" ασκώντας κριτική επειδή δήθεν άργησε να κυρωθεί η συνθήκη. Τόνισε δε ότι το συγκεκριμένο κόμμα καλλιέργησε ψευδαισθήσεις περί δήθεν θετικής τροποποίησης του Μάαστριχτ κάτι που βέβαια δεν έγινε χωρίς όμως να κάνει την αυτοκριτική του.

Η αναγκαιότητα του δημοψηφίσματος, είπε, που και σε άλλες χώρες έγινε, πηγάζει από το ότι και με τη συνθήκη αυτή καταργείται η ανεξαρτησία και η κυριαρχία του λαού και κανένας δεν έδωσε τέτοια εξουσιοδότηση στη Βουλή. Τα βασικά αντιδραστικά στοιχεία της Συνθήκης του Μάαστριχτ παραμένουν και στη νέα συνθήκη και μάλιστα θεσπίζονται και νέα, είπε ο βουλευτής. Ετσι περιθωριοποιούνται περαιτέρω τα Εθνικά Κοινοβούλια, ενσωματώνεται η συνθήκη του Σένγκεν ενώ η "Κοινή Εξωτερική Πολιτική" θα ασκείται μόνο από την ΕΕ ερήμην των χωρών - μελών κάτι ιδιαίτερα επικίνδυνο αφού η άσκηση της εξωτερικής πολιτικής εναποτίθεται σε κέντρα από τα οποία τίποτα καλό δεν μπορεί να περιμένει η χώρα μας. Σχετικά δε με την πρόταση για ενσωμάτωση της ΔΕΕ στην ΕΕ, τόνισε ότι είναι αρκούντως βλαπτική για τη χώρα μας αφού θα δημιουργηθεί ένας στρατιωτικός μηχανισμός των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών για να αποσπάσουν και αυτοί ένα κομμάτι από τη λεία.

Τέλος απηύθυνε έκκληση προς όλους τους βουλευτές, να επιδείξουν δημοκρατική ευαισθησία και να ζητήσουν την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος, ανεξάρτητα από τη θέση που έχει ο καθένας τους, για την ουσία της συνθήκης. Στη δευτερολογία του ο εισηγητής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής, στηλίτευσε και αυτός τη βιασύνη για την κύρωση της συνθήκης, τόνισε ότι ο λαός δεν ενημερώθηκε ούτε καν από τα κρατικά κανάλια και ανακοίνωσε ότι μόλις χθες οι βουλευτές πήραν στα χέρια τους το κείμενο της συνθήκης.

Το Αμστερνταμ, υπογράμμισε, δε διορθώνει τα στραβά, αφού όχι μόνο παραμένει η ΟΝΕ αλλά καθιερώνεται και το σύμφωνο σταθερότητας για ισόβια λιτότητα ενώ με την ενσωμάτωση της Συνθήκης του Σένγκεν φτιάχνονται νέοι μηχανισμοί καταστολής. Οσο δε για την περιβόητη κοινή εξωτερική πολιτική, αυτήν κάθε άλλο διασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας όπως φάνηκε χαρακτηριστικά και στην περίπτωση της κρίσης των Ιμίων.

Τοποθετούμενος στη χθεσινή συνεδρίαση ο βουλευτής του ΣΥΝ Γ. Δραγασάκης, απολογούμενος για τη θετική ψήφο του ΣΥΝ στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, είπε ότι αυτό έγινε, επειδή λόγω "της διάσπασης του ΣΥΝ" έπρεπε να δηλωθεί "ξεκάθαρα ο ευρωπαϊκός του προσανατολισμός". Τόνισε δε ότι είναι ανάγκη το δημοψήφισμα "ως μία αναγκαία διαδικασία για την ενημέρωση των πολιτών και τη διατύπωση της θέσης τους".

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Καψής τόνισε ότι με τη συνθήκη δεν επιτεύχθηκε κανένας από τους στόχους που είχε η χώρα μας, ζήτησε να ενημερώνεται η Βουλή για τις σοβαρές αποφάσεις που παίρνονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση και είπε ότι η πραγματοποίηση δημοψηφίσματος δεν είναι αντισυνταγματική θέση.

Η αντίθεση του ΚΚΕ στην εσπευσμένη συζήτηση της Συνθήκης του Αμστερνταμ εκφράστηκε και στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, όπου ο Στρ. Κόρακας ζήτησε την αναβολή της συζήτησης αφού μεταξύ άλλων ούτε ο λαός έχει ενημερωθεί αλλά ούτε και οι βουλευτές, καθώς οι περισσότεροι μόλις χθες πήραν στα χέρια τους το κείμενο της συνθήκης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
1992: Το 49% των Γάλλων λέει «Οχι στο Μάαστριχτ» (2001-09-20 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1999-02-10 00:00:00.0)
Το αίτημα για Δημοψήφισμα (1999-01-28 00:00:00.0)
Αναγκαίο το δημοψήφισμα (1997-10-14 00:00:00.0)
Συνθήκη Αμστερνταμ (1997-10-07 00:00:00.0)
"Οχι" στη Συνθήκη του Αμστερνταμ (1997-10-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ