Παρασκευή 5 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να σταματήσει η κατασκοπία κοινωνικής και πολιτικής δράσης

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Θεωνά στην Επιτροπή της ΕΕ

Την κατάφωρη παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των πολιτών και τις τρομοκρατικές διαστάσεις της νομιμοποιημένης κατασκοπίας της κοινωνικής, πολιτικής και συνδικαλιστικής τους δράσης, καταγγέλλει με Ερώτηση που κατέθεσε στην Επιτροπή της ΕΕ ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς.

"Εντονες ανησυχίες έχουν προκαλέσει επανειλημμένα δημοσιεύματα του Τύπου, αλλά και επίσημες μελέτες οργανώσεων και επιτροπών σχετικά με την παρακολούθηση της ιδιωτικής ζωής των πολιτών, επισημαίνει ο Γ. Θεωνάς. Η παγίδευση τηλεφώνων, φαξ, συνομιλιών, αλλά και η ανταλλαγή πληροφοριών για την κοινωνική, συνδικαλιστική, πολιτική δραστηριότητα πολιτών έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, αφού, για παράδειγμα, στην Ιταλία δόθηκε πέρσι νόμιμα άδεια παρακολούθησης για 44.000 περιπτώσεις. Η Εθνική Επιτροπή για τις παγιδεύσεις και τον έλεγχο Ασφάλειας στη Γαλλία υπολογίζει ότι οι παράνομες επιχειρήσεις παρακολούθησης από ιδιωτικές εταιρίες ξεπερνούν τις 100.000, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η "ανάθεση του έργου" έγινε από το επίσημο κράτος".

Με δεδομένη την εμπιστευτική έκθεση του ΕΚ (9/98) σχετικά με το σύστημα "Echelon" και τα συνταρακτικά στοιχεία που αναφέρει για την οικονομική και πολιτική κατασκοπία, τις βάσιμες επιφυλάξεις για την αδιαφανή λειτουργία και τους στόχους του συστήματος Σένγκεν, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ καλεί την Επιτροπή να τοποθετηθεί σχετικά με το ποιες πληροφορίες διαθέτει για τα παραπάνω στοιχεία και ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να λάβει για να σταματήσει η κατάφωρη παραβίαση, ώστε να διασφαλιστεί το απαραβίαστο της ιδιωτικής ζωής του πολίτη, βασική αρχή κάθε κράτους δικαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ