Παρασκευή 5 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΛΙΜΑΝΙΩΝ
Ο,τι πουν οι εφοπλιστές!

Αποκαλυπτική η χτεσινή συζήτηση στη Βουλή

Αποκαλυπτικότατη, σε σχέση με τους πραγματικούς λόγους που σήμερα η κυβέρνηση προχωρά στην ιδιωτικοποίηση (μέσω χρηματιστηρίου και δημιουργίας θυγατρικών εταιριών) των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, ήταν η χτεσινή συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Στ. Σουμάκης,επιχειρώντας να δικαιολογήσει τις κυβερνητικές επιλογές, ομολόγησε ότι η ιδιωτικοποίηση γίνεται εξαιτίας της εσκεμμένης τακτικής της κυβέρνησης να μην εκσυγχρονίζει τις λειτουργίες των λιμανιών! Από την πλευρά του ΚΚΕ, τονίστηκε επανειλημμένα ότι απροκάλυπτα προωθείται το περίφημο "ιταλικό μοντέλο" ανάπτυξης των λιμανιών, ό,τι ακριβώς δηλαδή ζητούν οι εφοπλιστές και συνολικά το ιδιωτικό κεφάλαιο!

Ομολογία!

Χαρακτηριστικές ήταν οι φράσεις του Στ. Σουμάκη, που στις παρεμβάσεις του σημείωσε ότι "αν κάποιος σήμερα καπελώνει τον ΟΛΠ είναι το σύστημα που επικρατεί", λέγοντας ότι οι διοικήσεις των λιμανιών είναι θεσμικοί παράγοντες με... υπουργική εξάρτηση! Πρόσθεσε δε ότι "δεν έχουμε την πολυτέλεια, όταν οι ανταγωνιστές παίρνουν μέσα σε δύο μέρες αποφάσεις, να χρειαζόμαστε ένα χρόνο για να κλείσουμε σύμβαση με μία εταιρία", σημειώνοντας ότι η ίδρυση θυγατρικών εταιριών θα προσδώσει ευελιξία στους οργανισμούς ΟΛΠ και ΟΛΘ! Επίσης, ο υπουργός σημείωσε ότι "καμία υποδομή δε δίνεται στους ιδιώτες", προσθέτοντας ότι για να προχωρήσει ο νόμος χρειάζεται τη συναίνεση των εργαζομένων. Αναφορικά δε με την κριτική που άσκησε το ΚΚΕ, υποστήριξε ότι είναι θέμα διαφορετικής φιλοσοφίας.

Από πίσω τα συμφέροντα

Εντονα καταγγελτική ήταν όμως στην απάντησή της η βουλευτής του ΚΚΕ, Μαρία Μπόσκου,που τόνισε ότι "με το υπάρχον πλαίσιο έχει μπει στον ανταγωνισμό το λιμάνι του Πειραιά", επεξηγώντας ότι όλα αυτά που υποτίθεται πως επιδιώκει η κυβέρνηση δεν έχουν εμπόδιο στην υλοποίησή τους το νομικό καθεστώς του λιμανιού. Ομως - όπως σημείωσε - ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι να εξυπηρετήσει "τους στόχους της ΕΕ και των εφοπλιστών για φτηνά λιμάνια", σχολιάζοντας ότι "τους ονομάσατε εθνικό στόχο", αποσιωπώντας ότι η μετατροπή των λιμανιών σε διαμετακομιστικά κέντρα θα αποτελέσει πλήγμα για την εθνική οικονομία και την ανάπτυξη των ελληνικών νησιών.

Προκειμένου να αναδείξει τη βιασύνη της κυβέρνησης για την ψήφιση του νομοσχεδίου, η Μαρία Μπόσκου κατήγγειλε ότι πριν ακόμα και την έγκριση του νόμου από τη Βουλή έχει ήδη οριστεί ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος των θυγατρικών που θα δημιουργηθούν! Ειδικά δε γι' αυτές τις εταιρίες, που ονομάζονται ΑΕ... Κοινής Ωφέλειας από την κυβέρνηση, τόνισε πως "υποκριτικά μπαίνει η θέση ότι αυτές οι εταιρίες μπορούν να εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον". Αναφερόμενη δε σε μια άλλη πλευρά της υπόθεσης, είπε ότι οι δυνατότητες που δίνονται στις θυγατρικές εταιρίες για ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (ξενοδοχεία, πολιτισμός) συνιστούν προετοιμασία για εμπλοκή ιδιωτικών συμφερόντων στην Ολυμπιάδα του 2004! Τέλος, ιδιαίτερα στάθηκε στο θέμα των εργαζομένων στον ΟΛΠ και στον ΟΛΘ, λέγοντας ότι επί της ουσίας αίρεται η μονιμότητά τους αφού κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τι θα γίνει υπό το καθεστώς της ιδιωτικοποίησης.

ΝΑΙ στους διαγωνισμούς ξεπουλήματος

Κριτική για "μπερδεμένο" νόμο άσκησε η Ντόρα Μπακογιάννη εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας ότι η κυβέρνηση οφείλει να ακολουθήσει το δρόμο που προτείνει η ΕΕ, προχωρώντας στην ιδιωτικοποίηση των δράσεων των λιμανιών μέσω διαγωνισμών και όχι μέσω του χρηματιστηρίου. Χαρακτήρισε δε τις ΑΕ Κοινής Ωφέλειας "παγκόσμια πρωτοτυπία", ενώ άλλοι ομιλητές της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξαν ότι αυτή η μορφή είναι νομικά ανύπαρκτη και ανυπόστατη, εστιάζοντας στο σημείο αυτό τις παρεμβάσεις τους.Εντονη κόντρα υπήρξε επίσης χτες ανάμεσα στον Στ. Σουμάκη και στη βουλευτή του ΣΥΝ Στ. Αλφιέρη,όταν ο πρώτος ζήτησε από τον ΣΥΝ να έχει επιτέλους μια σταθερή θέση και να αποσαφηνίσει αν θέλει τους οργανισμούς με καθεστώς Ιδιωτικού ή Δημοσίου Δικαίου! Τέλος, το ΔΗΚΚΙ δήλωσε ότι θα καταψηφίσει την αρχή και τα άρθρα του νομοσχεδίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ