ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Συνεχίζουν ενωμένοι και αποφασισμένοι
  • Με ένα μεγάλο συλλαλητήριο χτες διατράνωσαν την απόφασή τους να μη σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι τη νίκη
  • Συνεδριάζει αύριο το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας για να συζητήσει την παραπέρα πορεία

Συνεχίζουν αποφασιστικά οι μαθητές που χτες για μια ακόμα φορά διαδήλωσαν ενάντια στη "μεταρρύθμιση" με το πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, αλλά και συγκεντρώσεις στην περιφέρεια. Απειλές και τρομοκρατία, που σε όλη τη διάρκεια αυτής της βδομάδας είχαν ενταθεί, αλλά και η προπαγάνδα που προδίκαζε τέλος των αγώνων για να "σβήσει" το μεγαλειώδες αυτό κίνημα των μαθητών, δεν έπιασαν τόπο και οι μαθητές βγήκαν και πάλι χτες στο δρόμο για να δώσουν για μια ακόμα φορά μαθήματα αγώνα.

Το χτεσινό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα ήταν συνέχεια του μεγαλειώδους αγώνα των μαθητών, που συνεχίζεται τρεις μήνες τώρα με τη συμπαράσταση εκπαιδευτικών, γονιών, εργαζομένων και με μία πρωτοφανή επιχείρηση τρομοκράτησής τους να εντείνεται διαρκώς. Και για όλο αυτό το διάστημα, οι νόμοι της κυβέρνησης "έμειναν στα χαρτιά", διαπιστώνουν οι ίδιοι οι μαθητές. Αλλωστε οι επουσιώδεις αλλαγές που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας δεν τους ικανοποιούν στο ελάχιστο και οι προσδοκίες της κυβέρνησης για τέλος των κινητοποιήσεων πρόκειται να διαψευστούν, καθώς η παραπαιδεία δε χτυπιέται από τις παραπάνω "ψευτοαλλαγές", το δικαίωμα στη μόρφωση δε διασφαλίζεται, η επαγγελματική εκπαίδευση συνεχίζει να κλείνεται στη μισοκατάρτιση των ΤΕΕ και στα επί πληρωμή ΙΕΚ που οδηγούν στην αγορά εργασίας τους νέους μισοεργαζόμενους - μισοάνεργους. Την ίδια στιγμή, χάρη στις μαθητικές κινητοποιήσεις, οι νόμοι 2525 και 2640 της "μεταρρύθμισης" είναι ήδη καταδικασμένοι στις συνειδήσεις των φορέων της εκπαίδευσης, των εργαζομένων, του ελληνικού λαού.

Τους τρόπους συνέχισης του αγώνα τους θα συζητήσουν σήμερα και αύριο οι μαθητές, μέσα από τα Συντονιστικά Αγώνα των Σχολείων τους. Αύριο Κυριακή, στις 11 το πρωί, θα συνεδριάσει στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας για μια ακόμα φορά το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας για να συζητήσει την παραπέρα πορεία των κινητοποιήσεων.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Παιδείας συνεχίζει να αγνοεί τα δίκαια αιτήματα των μαθητών, καθώς είναι "απασχολημένο" με το να αναζητεί τρόπους αναπλήρωσης των χαμένων ωρών. Με απόφασή του έχει ζητήσει μέχρι 10 Φλεβάρη τη γνώμη των Σχολικών Συμβουλίων για τον τρόπο κάλυψης των ωρών διδασκαλίας, που θα διαβιβαστεί στο υπουργείο Παιδείας μέσω των Προϊσταμένων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται στην αναπλήρωση με αλλαγή του ωρολόγιου προγράμματος, μαθήματα τα Σάββατα και άλλους τρόπους, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο παράτασης του σχολικού έτους.

Μήνυμα συνέχισης του αγώνα

Χιλιάδες ήταν και πάλι οι μαθητές στο χτεσινό πανελλαδικό συλλαλητήριο, που έγινε στο Σύνταγμα

Γιορτή αντίστασης και αγώνα στήθηκε χτες στο κέντρο της Αθήνας από χιλιάδες μαθητές, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους, με το μήνυμα της συνέχισης του αγώνα μέχρι τη νίκη να κυριαρχεί. Και δε θα μπορούσε να είναι αλλιώς, αφού "νίκη" για τους μαθητές είναι η κατάκτηση του δικαιώματος των νέων στη μόρφωση, σε ένα καλύτερο αύριο. Παρά τους επίδοξους νεκροθάφτες του μαθητικού κινήματος, χτες οι χιλιάδες νέοι - και όχι μόνο - έδειξαν ότι οι κινητοποιήσεις δε σταματούν και η χτεσινή μαζική συγκέντρωση έκανε σαφές ότι οι μαθητές δεν αποχαιρετούν τους αγώνες. "Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη", φώναζαν οι μαθητές που παράλληλα κατήγγειλαν την τρομοκρατία. Μαθητές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, που κάποιοι από αυτούς ταξίδεψαν όλη νύχτα για να είναι πιστοί στο ραντεβού τους, ένωσαν τη φωνή με τους συμμαθητές τους, καταδικάζοντας εκείνους που υπονομεύουν το μέλλον τους. Εκεί ήταν αντιπροσωπείες μαθητών από τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, την Κέρκυρα, τη Λάρισα, τη Χαλκίδα και άλλες περιοχές.

Στην πλατεία Συντάγματος, όπου συγκεντρώθηκαν στις 12 το μεσημέρι, τραγούδησαν, χόρεψαν και καταδίκασαν την κυβερνητική πολιτική, που, όχι μόνο πετά τους μαθητές έξω από το Λύκειο, αλλά και απαντά στις χιλιάδες φωνές διαμαρτυρίας με αδιαλλαξία και αλαζονεία. Παράλληλα, αρνούμενη ακόμα και να συζητήσει το αίτημα για διεύρυνση της δημόσιας δωρεάν παιδείας μέσα από ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο, η κυβέρνηση απέδειξε για μια ακόμα φορά το σκοπό της πολιτικής που υπηρετεί, μιας πολιτικής για τους "λίγους". Μαζί με τους μαθητές ήταν, για μια ακόμα φορά, οι καθηγητές στο πλαίσιο των στάσεων εργασίας τους, οι γονείς, αλλά και εργαζόμενοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Αθήνας.

Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα πανηγυρικό και από τα μεγάφωνα διαβάζονταν συνεχώς ψηφίσματα - μηνύματα αγώνα από τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων όλης της χώρας, των Μαθητών Νυχτερινών Σχολείων, των εκπαιδευτικών, των εργαζομένων. Ιδιαίτερα μαζική ήταν η παρουσία των φοιτητών από σχολές της Αθήνας και εργαζομένων, οι οποίοι δήλωναν τη συμπαράστασή τους στους μαθητές. Η συγκέντρωση είχε πλημμυρίσει όλη την πλατεία Συντάγματος, από τη Σταδίου μέχρι τη Φιλελλήνων και από τη Γεωργίου Α μέχρι τη Μητροπόλεως, που είχαν γεμίσει νεανικά χαμόγελα και φωνές.

Ιδιαίτερο χρώμα στη συγκέντρωση έδωσε το συγκρότημα του Μουσικού Λυκείου Παλλήνης, που με τη μουσική του μετέτρεψε το χώρο της πλατείας Συντάγματος σε συναυλία, με τους μαθητές να τραγουδούν και να χορεύουν στους ρυθμούς του, μέχρι τη στιγμή που ξεκίνησε η πορεία. Οι συγκεντρωμένοι με το πανό του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας που έγραφε "Ποτέ δε θα περάσουν οι νόμοι Σημίτη - Αρσένη, θα μείνουν στα χαρτιά" πορεύτηκαν μέσω των οδών Φιλελλήνων και Αμαλίας και με μία στάση στη συμβολή της με τη Βασ. Σοφίας κατευθύνθηκαν στα Προπύλαια, όπου και η πορεία διαλύθηκε. Τα συνθήματα "Κάτσε καλά Γεράσιμε", "Θέλουμε σχολεία δημοκρατικά, όχι θερμοκήπια για μαθητές φυτά", "Αγώνας διαρκείας είναι η απάντηση στον υπουργό Παιδείας", "Δώστε λεφτά για την Παιδεία, πουλήστε κάνα πύραυλο να πάρουμε βιβλία" κ.α. πάλι κυριάρχησαν. Ιδιαίτερα προκλητική και έντονη ήταν, για μια ακόμα φορά, η παρουσία της Αστυνομίας σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, αλλά και της πορείας, προκαλώντας το σύνθημα "Με ΜΑΤ και βία δε γίνεται Παιδεία".

Συλλαλητήρια και σε άλλες πόλεις

Το μήνυμα της συνέχισης του αγώνα έδωσαν χτες μέσα από κατά τόπους κινητοποιήσεις, οι μαθητές από τις περιοχές που δεν μπόρεσαν να κατέβουν στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο. Οι μαθητές διαδήλωσαν ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας δεν "ξεμπέρδεψαν" μαζί τους.

Λέσβος

Συλλαλητήριο στην πόλη της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι οι μαθητές του νησιού, στέλνοντας από εκεί το μήνυμα της συνέχισης του αγώνα. Μαθητές από τη Γέρα, τη Μόρια, το Μόλυβο και όλη τη Λέσβο, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Σαπφούς και παρόλο που τα σχολεία του νησιού έκαναν όλα μάθημα κανονικά, αψήφησαν τις απειλές για απουσίες και έδωσαν δυναμικό "παρών" και απάντηση σε όλους όσοι πιστεύουν ότι οι μαθητικοί αγώνες τελείωσαν.

Οι μαθητές με συνθήματα έκαναν πορεία προς τη νομαρχία, όπου πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση - παρωδία με το νομάρχη Λέσβου Λ. Βουνάτσο. Ο νομάρχης, αφού άκουσε τους μαθητές, δήλωσε ότι "είναι υποκινούμενοι και ότι δεν είναι αιτήματα αυτά που έχουν"! Επειτα, ο Λ. Βουνάτσος, αφού υπογράμμισε ότι είναι πολιτικά "ανεξάρτητος", δήλωσε ότι υποστηρίζει την "εκπαιδευτική μεταρρύθμιση". Στη συνέχεια, ο νομάρχης δίνοντας "μαθήματα" συμπεριφοράς και ακολουθώντας άκρως "δημοκρατικές" μεθόδους, πήγε να χτυπήσει μια μαθήτρια από το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Λέσβου, γιατί όπως είπε: "Ηξερε καλά το ποιόν της"!

Κρήτη

Παρά το κλίμα τρομοκρατίας που έχουν καλλιεργήσει εισαγγελείς, αστυνομία και "αγανακτισμένοι" γονείς, οι μαθητές διατράνωσαν για άλλη μια φορά ότι δεν τους τρομάζουν οι απειλές και οι εκβιασμοί. Απόδειξη, η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε χτες στο Ηράκλειο,με τη συμμετοχή μαθητών και από άλλους νομούς. Η πορεία ξεκίνησε, το μεσημέρι, από το Εργατικό Κέντρο και κατέληξε, μετά από μια ώρα περίπου, στη Νομαρχία. Μετά το τέλος της πορείας οι μαθητές διοργάνωσαν συναυλία στην πλατεία Ελευθερίας, στην οποία συμμετείχαν μαθητικά συγκροτήματα.

Ζάκυνθος

Με μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας απάντησαν χτες το πρωί, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί της Ζακύνθου,στο κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργείται από "τον κρατικό και παρακρατικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ". Οπως καταγγέλλουν οι μαθητές του 1ου, 2ου και 3ου Ενιαίου Λυκείου του νησιού, τον τελευταίο καιρό γίνονται προσπάθειες τρομοκράτησης στα σχολεία, με στόχο να κάμψουν το μαθητικό κίνημα. Οι μαθητές απέκλεισαν για μισή ώρα περίπου, την οδό Αλεξάνδρου Ρώμα.

Τρίκαλα

Οι μαθητές των Τρικάλων,έκαναν χτες αποχή από τα σχολεία τους και συμμετείχαν μαζικά στο συλλαλητήριο που διοργάνωσε το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων στις 10 π.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης. Διαδήλωσαν, για άλλη μια φορά, το αίτημά τους να καταργηθούν οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι. Η πορεία κατέληξε, μετά από μια ώρα περίπου, στη Νομαρχία.

Μια όμορφη μέρα

Ηταν μια όμορφη μέρα. Σ' αυτό συμφωνούσαν όλοι όσοι βρέθηκαν χτες στο συλλαλητήριο και το έλεγαν ο ένας στον άλλο σαν καλημέρα. Αθηναίοι, Κερκυραίοι, Θεσσαλοί, Πελοποννήσιοι. Και δεν ήταν μόνο λόγω του καιρού. Η πλατεία Συντάγματος μετατράπηκε από χωροταξικό "ενυδρείο" - όπως κατάντησε περικυκλωμένη από τα κάγκελα του Αβραμόπουλου - σε πραγματικό χώρο μαζικής συνάθροισης νέων ανθρώπων, που ήρθαν να διαδηλώσουν το δικαίωμά τους να έχουν το μέλλον που τους αξίζει.

Εμοιαζε με γιορτή. Και κατά μία έννοια ήταν. Η γιορτή της νεολαίας - η οποία πάντα ήταν, είναι και θα είναι στο προσκήνιο αντικειμενικά - που έκανε πιο λαμπρό το χειμωνιάτικο ήλιο με το χαμόγελό της. Αλλιώτικους τους ήχους της πόλης με τα συνθήματά της. Οι νέοι είχαν γυρίσει την πλάτη τους στο μέλλον των "Μακ Ντόναλντς" και της αποστειρωμένης Ερμού του πολυεθνικού καταναλωτισμού. Στο μέλλον του οικονομικού υπουργείου, που έκρυβαν με τα πανό τους. Των θλιβερών κατασταλτικών μηχανισμών, που φαίνονταν ακόμη πιο μαζεμένοι μπροστά στην ορμή αυτών των παιδιών.

***

Πίσω, κάτω, ακόμη και πάνω στα πανό, όταν αυτά μετατρέπονταν σε αυτοσχέδια "χαλιά" για την προφύλαξη από τη σκόνη της ασφάλτου, η έφηβη - και γι' αυτό υγιής - πρόκληση, η επίδειξη της διαφορετικότητας της ενδυματολογικής και γλωσσολογικής αντίληψής της, όλα, το αέναο "σκηνικό" της νιότης, διαχέονταν αυθόρμητα και συναντιόταν με τα όνειρα και τους πόθους των παλιότερων γενιών, που ήρθαν προς συμπαράστασή της. Συνάντηση σημαδιακή και με πολλαπλά νοήματα, όταν φρέσκα και ρυτιδιασμένα χείλη τραγουδούν παρέα το τραγούδι για τον Τσε του Λοϊζου, κάνοντάς σε - θες δε θες - να αναρωτηθείς πόσο εθελοτυφλούν όσοι βλέπουν το "τέλος της ιστορίας" στο τέλος της λειτουργίας κοινοβουλευτικών σχηματισμών.

***

Πλήθος Συντονιστικά από διάφορες μεριές της χώρας. Τύμπανα και κιθάρες. Πολυχρωμία. Πλήθος εντύπων και προκηρύξεων. Διάχυτη στην ατμόσφαιρα η αίσθηση της αλλαγής της σχολικής τάξης, σε σχολική παρέα. Στην εξέδρα, ένα νέο μουσικό συγκρότημα τραγουδά. Αγόρια και κορίτσια αγκαλιασμένα λικνίζονται στην αντικομφορμιστική, όμορφη υπερβολή, που διακρίνει κάθε αγώνα. Στην άλλη "όχθη" από τις προβλεπόμενες - συνεπώς προβλέψιμες - κινήσεις μιας εξουσίας, που οριοθετείται μέσω κινήσεων, όπως της αλλαγής φρουράς των τσολιάδων κάτω από τη "γοτθική" ψύχρα της Βουλής και του ελικοπτέρου της Αστυνομίας, που πετούσε συνέχεια και αδιάκοπα πάνω από το συλλαλητήριο, συγχρονισμένο πλήρως με τις διαθέσεις των τηλεοπτικών συνεργείων στις ταράτσες και τα μπαλκόνια.

Διαθέσεις δίχως αντίκρισμα. Αφού η γιορτή έγινε πορεία. "Αγώνας διαρκείας...", όπως λέει και το σύνθημα. Και, ως γνωστόν, οι αγώνες - όπως και οι αγωνίες - δεν "παίζουν" στα κανάλια.

Γ. Τ.

"Αγώνας μέχρι τη δικαίωση"

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ για τη χτεσινή παμμαθητική κινητοποίηση

Το χτεσινό πανελλαδικό συλλαλητήριο, που είναι συνέχεια του μεγαλειώδους αγώνα των μαθητών, χαιρετίζει με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, χαρακτηρίζοντάς το ως "απάντηση σε αυτούς που θέλουν το μαθητικό κίνημα άβουλο και υποταγμένο". Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

"Το ΚΣ της ΚΝΕ χαιρετίζει τους χιλιάδες μαθητές από όλη την Ελλάδα, που για άλλη μια φορά βγήκαν στους δρόμους, για να βροντοφωνάξουν τα αιτήματά τους ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης.

Το κλίμα τρομοκρατίας που επιβάλλει με όλο και πιο αυξανόμενη ένταση η κυβέρνηση δεν πτοεί τους μαθητές. Η σκληρή και αδιάλλακτη στάση της, που συνοδεύτηκε το τελευταίο διάστημα από μια μεγάλη προπαγάνδα για το σταμάτημα των αγώνων, δεν οδηγεί στην υποχώρηση του μαθητικού κινήματος, όπως θα έλπιζαν.

Το σημερινό συλλαλητήριο, που είναι συνέχεια του μεγαλειώδους αγώνα των μαθητών, είναι μια απάντηση σε όλους αυτούς που θέλουν το μαθητικό κίνημα άβουλο και υποταγμένο. Απέδειξε ότι ο αγώνας των μαθητών δε σταματά. Συνεχίζει αποφασιστικά - δυναμικά - μαχητικά με όλες τις μορφές έως την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων της κυβέρνησης, έως τη δικαίωση των δίκαιων αιτημάτων των μαθητών".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ