Σάββατο 6 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μήνυμα συνέχισης του αγώνα

Χιλιάδες ήταν και πάλι οι μαθητές στο χτεσινό πανελλαδικό συλλαλητήριο, που έγινε στο Σύνταγμα

Γιορτή αντίστασης και αγώνα στήθηκε χτες στο κέντρο της Αθήνας από χιλιάδες μαθητές, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους, με το μήνυμα της συνέχισης του αγώνα μέχρι τη νίκη να κυριαρχεί. Και δε θα μπορούσε να είναι αλλιώς, αφού "νίκη" για τους μαθητές είναι η κατάκτηση του δικαιώματος των νέων στη μόρφωση, σε ένα καλύτερο αύριο. Παρά τους επίδοξους νεκροθάφτες του μαθητικού κινήματος, χτες οι χιλιάδες νέοι - και όχι μόνο - έδειξαν ότι οι κινητοποιήσεις δε σταματούν και η χτεσινή μαζική συγκέντρωση έκανε σαφές ότι οι μαθητές δεν αποχαιρετούν τους αγώνες. "Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη", φώναζαν οι μαθητές που παράλληλα κατήγγειλαν την τρομοκρατία. Μαθητές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, που κάποιοι από αυτούς ταξίδεψαν όλη νύχτα για να είναι πιστοί στο ραντεβού τους, ένωσαν τη φωνή με τους συμμαθητές τους, καταδικάζοντας εκείνους που υπονομεύουν το μέλλον τους. Εκεί ήταν αντιπροσωπείες μαθητών από τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, την Κέρκυρα, τη Λάρισα, τη Χαλκίδα και άλλες περιοχές.

Στην πλατεία Συντάγματος, όπου συγκεντρώθηκαν στις 12 το μεσημέρι, τραγούδησαν, χόρεψαν και καταδίκασαν την κυβερνητική πολιτική, που, όχι μόνο πετά τους μαθητές έξω από το Λύκειο, αλλά και απαντά στις χιλιάδες φωνές διαμαρτυρίας με αδιαλλαξία και αλαζονεία. Παράλληλα, αρνούμενη ακόμα και να συζητήσει το αίτημα για διεύρυνση της δημόσιας δωρεάν παιδείας μέσα από ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο, η κυβέρνηση απέδειξε για μια ακόμα φορά το σκοπό της πολιτικής που υπηρετεί, μιας πολιτικής για τους "λίγους". Μαζί με τους μαθητές ήταν, για μια ακόμα φορά, οι καθηγητές στο πλαίσιο των στάσεων εργασίας τους, οι γονείς, αλλά και εργαζόμενοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Αθήνας.

Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα πανηγυρικό και από τα μεγάφωνα διαβάζονταν συνεχώς ψηφίσματα - μηνύματα αγώνα από τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων όλης της χώρας, των Μαθητών Νυχτερινών Σχολείων, των εκπαιδευτικών, των εργαζομένων. Ιδιαίτερα μαζική ήταν η παρουσία των φοιτητών από σχολές της Αθήνας και εργαζομένων, οι οποίοι δήλωναν τη συμπαράστασή τους στους μαθητές. Η συγκέντρωση είχε πλημμυρίσει όλη την πλατεία Συντάγματος, από τη Σταδίου μέχρι τη Φιλελλήνων και από τη Γεωργίου Α μέχρι τη Μητροπόλεως, που είχαν γεμίσει νεανικά χαμόγελα και φωνές.

Ιδιαίτερο χρώμα στη συγκέντρωση έδωσε το συγκρότημα του Μουσικού Λυκείου Παλλήνης, που με τη μουσική του μετέτρεψε το χώρο της πλατείας Συντάγματος σε συναυλία, με τους μαθητές να τραγουδούν και να χορεύουν στους ρυθμούς του, μέχρι τη στιγμή που ξεκίνησε η πορεία. Οι συγκεντρωμένοι με το πανό του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας που έγραφε "Ποτέ δε θα περάσουν οι νόμοι Σημίτη - Αρσένη, θα μείνουν στα χαρτιά" πορεύτηκαν μέσω των οδών Φιλελλήνων και Αμαλίας και με μία στάση στη συμβολή της με τη Βασ. Σοφίας κατευθύνθηκαν στα Προπύλαια, όπου και η πορεία διαλύθηκε. Τα συνθήματα "Κάτσε καλά Γεράσιμε", "Θέλουμε σχολεία δημοκρατικά, όχι θερμοκήπια για μαθητές φυτά", "Αγώνας διαρκείας είναι η απάντηση στον υπουργό Παιδείας", "Δώστε λεφτά για την Παιδεία, πουλήστε κάνα πύραυλο να πάρουμε βιβλία" κ.α. πάλι κυριάρχησαν. Ιδιαίτερα προκλητική και έντονη ήταν, για μια ακόμα φορά, η παρουσία της Αστυνομίας σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, αλλά και της πορείας, προκαλώντας το σύνθημα "Με ΜΑΤ και βία δε γίνεται Παιδεία".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ