Σάββατο 6 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πώς θα ψηφίσουν οι ετεροδημότες

Στον τόπο διαμονής τους μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι ετεροδημότες της χώρας, στις προσεχείς ευρωεκλογές, στις 13 Ιούνη. Με Προεδρικό Διάταγμα, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εσωτερικών, καθορίζονται μια σειρά διαδικαστικών ρυθμίσεων για το πώς θα ψηφίσουν οι ετεροδημότες.

Συγκεκριμένα, οι ετεροδημότες που επιθυμούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους θα πρέπει να καταθέσουν, από την 1η μέχρι και την 26η Μάρτη,στον δήμαρχο, πρόεδρο κοινότητας ή νομάρχη διαμονής, υπεύθυνη δήλωση, όπου θα αναγράφονται: Τα στοιχεία εγγραφής του εκλογέα στον εκλογικό κατάλογο δήμου ή κοινότητας, όπως αυτά προκύπτουν από το εκλογικό βιβλιάριο. Το όνομα της μητέρας, την ημερομηνία γέννησης και το γένος (μόνο για γυναίκες με εκλογικό βιβλιάριο στο επώνυμο συζύγου). Ακόμη, τη σημερινή μόνιμη ή προσωρινή διαμονή, δηλαδή, το νομό, δήμο ή κοινότητα και ενορία όπου επιθυμεί να ψηφίσει.

Η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης γίνεται είτε από τον ίδιο τον εκλογέα είτε από άλλο πρόσωπο της επιλογής του, που έχει νόμιμα εξουσιοδοτηθεί. Ταυτόχρονα, πρέπει να υποβληθεί φωτοαντίγραφο εκλογικού βιβλιαρίου.

Να σημειώσουμε ότι οι ετεροδημότες ψηφίζουν με βάση Ειδικούς Εκλογικούς Καταλόγους Ετεροδημοτών, οι οποίοι συντάσσονται κατά δήμο ή κοινότητα ή ενορία και αναρτώνται στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών και την οικεία νομαρχία, 38 και 32 μέρες αντίστοιχα, πριν τη μέρα ψηφοφορίας. Ενστάσεις

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, κάθε εκλογέας ή αντιπρόσωπος αναγνωρισμένου κόμματος έχει το δικαίωμα να ασκήσει ένσταση κατά των Ειδικών Εκλογικών Καταλόγων Ετεροδημοτών, για παράλειψη εγγραφής σε αυτούς εκλογέα, ο οποίος τηρούσε τις προϋποθέσεις και ήταν εμπρόθεσμος. Η για εγγραφή εκλογέα ο οποίος δεν τηρούσε τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Οι σχετικές ενστάσεις ασκούνται ενώπιον του Εφετείου Αθηνών, το αργότερο μέχρι την 28η μέρα πριν από τη μέρα ψηφοφορίας και εκδικάζονται το αργότερο πέντε μέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής τους, δηλαδή πέντε μέρες μετά την 28η μέρα πριν τις εκλογές. Οι ενστάσεις μπορούν να κατατεθούν και στις οικείες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.

Οι αποφάσεις του Εφετείου Αθηνών που διατάσσουν μεταβολές στους Ειδικούς Εκλογικούς Καταλόγους Ετεροδημοτών κοινοποιούνται στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία τις γνωστοποιεί στις οικείς Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις για να προβούν στις απαραίτητες διορθώσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χρήσιμες πληροφορίες για ψηφοφόρους και εκλογικούς αντιπροσώπους για τη μέρα των εκλογών (2024-06-08 00:00:00.0)
Πώς ψηφίζουμε (2009-05-06 00:00:00.0)
Στις 15 του Ιούλη οι αιτήσεις των ετεροδημοτών (2003-07-12 00:00:00.0)
Οι προθεσμίες για τους ετεροδημότες (1999-03-19 00:00:00.0)
Προθεσμίες για ετεροδημότες και εκλογικά βιβλιάρια (1999-03-11 00:00:00.0)
Προθεσμία για ετεροδημότες (1999-03-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ