Σάββατο 6 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΡΟΥΣΙ
Διακοσμητικό το Δημοτικό Συμβούλιο

Οι δημότες θα πληρώσουν ακριβά τις υπηρεσίες που δικαιούνται δωρεάν

Ο προϋπολογισμός του Δήμου Αμαρουσίου κινείται στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ οι περισσότερες δραστηριότητές του περνάνε πια έξω από τον έλεγχο του Δημοτικού Συμβουλίου. Παράλληλα η σημερινή του διοίκηση δε διεκδικεί τίποτα από το κράτος, τη στιγμή που η κρατική επιχορήγηση αποτελεί μόνο το 15% του προϋπολογισμού του. Αυτά τονίστηκαν προχτές από τους εκπροσώπους τη "Δημοτικής Ενότητας Αμαρουσίου" στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου με θέμα τον προϋπολογισμό.

"Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό", τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος Χρ. Μέντζος, "γιατί "βάζει πλάτη" στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης". "Ο δήμαρχος Π. Τζανίκος στην ομιλία του υπογράμμισε τη "σκληρή πραγματικότητα" για να καταδείξει την πολιτική που θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια".

"Μια πρώτη διαπίστωση είναι ότι τα περισσότερα έσοδα του Δήμου Αμαρουσίου περνάνε πια έξω από τον έλεγχο του Δημοτικού Συμβουλίου, μέσα στις ήδη υπάρχουσες ή υπό σύσταση δημοτικές επιχειρήσεις", υπογράμμισε ο Χρ. Μέντζος. Για το πρόβλημα αυτό ο δημοτικός σύμβουλος Μπ. Ζιώγας πρόσθεσε ότι "ο δήμος έχει εκχωρήσει το ουσιαστικότερο αντικείμενο των δραστηριοτήτων του (πρόνοια, πολιτισμός, καθαριότητα κλπ.) στις δημοτικές επιχειρήσεις, οι οποίες διαχειρίζονται κονδύλια ύψους αρκετών δισ., έξω από την πολιτική ευθύνη και τον έλεγχο του Δημοτικού Συμβουλίου". Αναφέρθηκε, μάλιστα, στον τομέα της καθαριότητας. Ο δήμος εισπράττει από τα τέλη 4,7 δισ. περίπου και διαθέτει 1,15 δισ. μέσω της δημοτικής του επιχείρησης (ΔΕΑΝΑ), που μισθώνει, όμως, μηχανήματα από επιχειρηματία. Η σύμβαση με τη ΔΕΑΝΑ έχει λήξει και χρειάζεται το Δημοτικό Συμβούλιο να συνεδριάσει για την κατάρτιση νέας σύμβασης ή την παράταση της παλιάς.

"Η διοίκηση χρησιμοποιεί χρήματα από την τοπική φορολόγηση σε τομείς που το κράτος είναι υποχρεωμένο να χρηματοδοτεί", υπογράμμισε ο Χρ. Μέντζος. "Προσαρμοζόμενη ταχύτατα στην πολιτική της κυβέρνησης αναλαμβάνει το κόστος μιας πολιτικής που ξεθεμελιώνει συνταγματικά δικαιώματα του ελληνικού λαού. Στο φετινό προϋπολογισμό, δαπάνες που αφορούν την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την πρόνοια, τις συγκοινωνίες, την αστυνόμευση ξεπερνούν τα 2 δισ.! Τεράστιο ποσόν αν σκεφτούμε ότι αυτές οι αρμοδιότητες αφορούσαν την κεντρική εξουσία, η οποία δεν έχει καν μειώσει τη φορολογία των πολιτών για να μπορεί να ισχυριστεί ότι οι δήμοι θα αντλούν από εκεί κεφάλαια. Αντίθετα την αυξάνει. Μειώνει όμως τις κρατικές επιχορηγήσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση".

Στην εκπαίδευση διατίθενται 722 εκατομμύρια δραχμές ενώ ο δήμος εισπράττει 219 εκατομμύρια. Στον τομέα της πρόνοιας περικόπτονται οι κρατικές δαπάνες και μεταφέρονται αρμοδιότητες στην ΤΑ μέσω... προγραμμάτων εθελοντών. Ετσι μειώνεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και ανοίγεται ο δρόμος στο ιδιωτικό κεφάλαιο που έρχεται να καλύψει αυτό το κενό.

Ο Μπ. Ζιώγας είπε ότι η πολιτική της δημοτικής αρχής είναι στην κατεύθυνση της προσέλκυσης περισσότερων υπηρεσιών (κυρίως γραφεία πολυεθνικών εταιριών), της μείωσης των ελεύθερων χώρων και της επιβάρυνσης του κυκλοφοριακού φόρτου. "Είναι σε βάρος της βιώσιμης ανάπτυξης. Ενόψει της Ολυμπιάδας του 2004 πρόθεση του δημάρχου είναι να χρησιμοποιηθεί ο δήμος ως μέσο υλοποίησης και επίσπευσης απαλλοτριώσεων σημαντικών εκτάσεων, προκειμένου να εκμεταλλευτούν από το μεγάλο κεφάλαιο, κάτι που θα επιβαρύνει τις συνθήκες ζωής των κατοίκων της πόλης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ