Σάββατο 6 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΥΚΑΔΑ
"ΔΗΜΟΣ ΑΕ" με πελάτες τους δημότες!

Σε επιχείρηση που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και θα φορολογεί επιπρόσθετα τους δημότες, θέλει να μετατρέψει το Δήμο Λευκάδας η Δημοτική Αρχή της πόλης. Ετσι, ιδρύει δημοτική επιχείρηση που θα αντλεί έσοδα μέσω δημοτικών τελών και θα παρέχει υπηρεσίες μετά αντιτίμου. Και στην προσπάθειά της, βρίσκει συμμάχους, τους κυβερνητικούς εκπροσώπους σε επίπεδο Περιφέρειας. Στις προθέσεις τους αντιτάσσεται η "Δημοτική Προοδευτική Συσπείρωση Λευκάδας",που καταγγέλλει και το γεγονός ότι για την ίδρυση της εταιρίας, η πλειοψηφία παραβιάζει ακόμα και το νόμο.

Οπως τονίζει η "Συσπείρωση", σε ενημερωτικό δελτίο που εκδίδει, στην πρώτη κιόλας συνεδρίαση του νέου δημοτικού συμβουλίου, η δημοτική πλειοψηφία- με τη διαδικασία του κατεπείγοντος - εισηγήθηκε την ίδρυση δημοτικής επιχείρησης ευρύτατου φάσματος δραστηριοτήτων (πολιτιστικής, οικονομικής, τουριστικής και κοινωνικής ανάπτυξης, όπως "προσδιόρισε" η δημοτική πλειοψηφία). Κάτι με το οποίο διαφώνησε η αντιπολίτευση.

Η εταιρία, όπως υπογραμμίζει η "Συσπείρωση", θα στηρίζει τη λειτουργία της στο κέρδος. Οπως αναγράφεται στα πρακτικά της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, η δημοτική αρχή αποφάσισε η εταιρία να έχει έσοδα από την άσκηση της δραστηριότητάς της. Προσόδους από την περιουσία της. Και έσοδα από δάνεια, κληρονομιές, εισφορές, δωρεές και λοιπές επιχορηγήσεις.

Αρα η επιχείρηση δε θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και το σύνολο των εξόδων της θα επωμιστούν οι δημότες. Οι τελευταίοι θα καταβάλλουν τέλη για να αγοράσουν υπηρεσίες. Δηλαδή, θα φορολογούνται επιπρόσθετα για την παροχή υπηρεσιών, τις οποίες έχουν προπληρώσει μέσω της άμεσης φορολογίας στην κεντρική διοίκηση. Η τελευταία, ενώ θα έπρεπε τα χρήματα των φορολογουμένων να τα αποδώσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου αυτή να κάνει τα έργα για τα οποία έχουν πληρώσει οι δημότες, τα παρακρατά.

Ούτε μελέτη

Στη συνεδρίαση του ΔΣ η Γ. Λιβιτσάνου,επικεφαλής της "Δημοτικής Προοδευτικής Συσπείρωσης", επεσήμανε και την αναγκαιότητα να εκπονηθεί μελέτη, που να αποδεικνύει την ανάγκη ύπαρξης και τη βιωσιμότητα της εταιρίας. Η δημοτική αρχή παρέκαμψε την επισήμανση.

Στη συνέχεια, από την πλευρά της παράταξης, ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Σταματέλος, προσέφυγε κατά της απόφασης της δημοτικής αρχής στην Επιτροπή του άρθρου 177 του ΠΔ 410/95 (επιτροπή που λειτουργεί υπό την εποπτεία της Περιφέρειας και όπου ελέγχεται η νομιμότητα πράξεων των αιρετών).

Ο δημοτικός σύμβουλος τόνιζε στην προσφυγή, πως για τη σύσταση της επιχείρησης δεν προηγήθηκε κατάρτιση της απαραίτητης οικονομοτεχνικής μελέτης, όπως ορίζεται από το θεσμικό πλαίσιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οπως έγινε γνωστό, η προσφυγή απορρίφθηκε χθες, αλλά θα καθαρογραφεί και θα ανακοινωθεί επίσημα τις ερχόμενες μέρες. Τότε θα γνωστοποιηθεί και το σκεπτικό της απόρριψης. Πληροφορίες αναφέρουν πως στην τριμελή Επιτροπή, κατά της προσφυγής τάχθηκαν ο Περιφερειακός Διευθυντής και ο προϊστάμενος ΤΑ της Περιφερειακής Διοίκησης. Δηλαδή, δύο διορισμένοι κυβερνητικοί υπάλληλοι, σε επίπεδο περιφέρειας. Μειοψήφησε η πρόεδρος της Επιτροπής, πρωτοδίκης.

Μιλώντας στο "Ρ" ο Γ. Σταματέλος τονίζει πως η απόφαση της Επιτροπής δημιουργεί σοβαρά προβλήματα για το θεσμό της ΤΑ. Και συνεχίζει: "Οταν οι εκπρόσωποι της Περιφερειακής Διοίκησης του νομού που είναι υπεύθυνοι για τη νομιμότητα των πράξεων των ΟΤΑ, νομιμοποιούν την κατάφωρη παραβίαση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, τότε ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου για κάθε παρανομία. Η παράταξή μας θα ενημερώσει και θα καταγγείλει στους δημότες τις προθέσεις της δημοτικής αρχής να καταστήσει το δήμο, μία ανώνυμη εταιρία, υποβαθμίζοντας και καταργώντας στην πράξη το ΔΣ. Θα μας βρουν μπροστά τους μαζί με όλους τους δημότες που δε θέλουν ένα δήμο επιχειρηματία και φορομπήχτη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ