Σάββατο 6 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤάγματα στις περικοπές!
  • Οι γιατροί του ΚΑΤ αναστέλλουν επ' αόριστον τη λειτουργία του νοσοκομείου
  • Απόφαση για συνέχεια στο "Λαϊκό"

Ενα ακόμα νοσοκομείο πρώτης γραμμής - το ΚΑΤ - θέτει εκτός μάχης η λογική των περικοπών των εφημεριών της κυβέρνησης, καθώς οι γιατροί αναγκάζονται να αναστείλουν απ' τη Δευτέρα επ' αόριστον τη λειτουργία του, καθώς το νοσοκομείο μένει ακάλυπτο με βάση τα εγκεκριμένα κονδύλια. Ετσι από τη Δευτέρα και μετά δε θα γίνονται εισαγωγές ασθενών από το ΕΚΑΒ.

Ηδη από χτες άρχισαν επίσχεση εργασίας και ταυτόχρονα ανακοίνωσαν το πρόγραμμα των κινητοποιήσεών τους. Οι γιατροί αποφάσισαν να μην καταθέσουν προγράμματα εφημερευόντων για το Φλεβάρη του 1999. Στους ήδη νοσηλευόμενους ασθενείς οι γιατροί θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους άμισθα.

Αντί η κυβέρνηση να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια για τις εφημερίες του 1999 ο υπουργός Υγείας Λ. Παπαδήμας έστειλε εγκύκλιο (28.12.1998) να καταρτίζονται προγράμματα εφημεριών με βάση τα κονδύλια που είχαν εγκριθεί για το 1998. Η Διοίκηση του ΚΑΤ, υλοποιώντας την παραπάνω οδηγία κατάρτισε προγράμματα εφημεριών, που αφήνουν ακάλυπτους βασικούς τομείς του νοσοκομείου και για πολλές μέρες.

Για παράδειγμα στην Πλαστική Χειρουργική Κλινική εξασφαλίστηκαν 12 ενεργείς εφημερίες των ειδικευμένων, 9 εφημερίες ετοιμότητας των ειδικευμένων και 42 ενεργών των ειδικευομένων.Δηλαδή, το νοσοκομείο μένει ακάλυπτο από ειδικευμένους σε δέκα εφημερίες. Επίσης, σε καθεμιά απ' τις δύοΜονάδες Εντατικής Θεραπείας εξασφαλίστηκαν 18 ενεργείς και 14 ετοιμότητας και 27 ενεργείς για τους ειδικευομένους.

"Ο χρόνος στην ιατρική σημαίνει θάνατο, τόνισαν οι γιατροί και εμείς δε θα δουλεύαμε 12 μήνες χωρίς να πληρωνόμαστε". Οι γιατροί διεκδικούν τη χορήγηση κονδυλίων για ασφαλή προγράμματα εφημεριών, την πληρωμή των μέχρι τώρα εφημεριών με βάση τα εγκεκριμένα προγράμματα και τη διασφάλιση για όλους τους γιατρούς των συνολικών αποδοχών τους - τακτικών και εφημεριών - με εκείνες της 31.12.1997.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του νοσοκομείου Τ. Βίγλας που παρέστη στη συνέλευση περιορίστηκε στην έκφραση της ελπίδας πως θα βρεθεί λύση και πως το υπουργείο θα δώσει, σύμφωνα με υποσχέσεις που έχει, κάποια κονδύλια.

Στη συνέλευση των γιατρών παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Χ. Ζαχαρόγιαννης που δήλωσε τη συμπαράσταση της Ενωσης, τονίζοντας τις επιπτώσεις που θα έχει στους ασθενείς η περικοπή των εφημεριών.

Απαντώντας οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα σε ερώτηση αν τη Δευτέρα μετά την άρνησή τους να δεχτούν περιστατικά, επέμβει εισαγγελέας δήλωσαν πως "ο εισαγγελέας θα πρέπει να παρέμβει προς την πλευρά της Διοίκησης. Παράνομοι δεν είναι οι γιατροί αλλά η διοίκηση που δεν εφαρμόζει το πρόγραμμα των εφημεριών των αρμόδιων επιστημονικών και διοικητικών οργάνων και θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές".

Στο πλευρό των γιατρών βρίσκεται και το σωματείο των εργαζομένων.

Στο "Λαϊκό"

Τελικά, ο πρόεδρος του "Λαϊκού" Νοσοκομείου Γ. Παπαδόπουλος κατάρτισε μόνος του προγράμματα εφημεριών και χτες τα κοινοποίησε στους διευθυντές των Κλινικών, Τμημάτων και Εργαστηρίων.

Ωστόσο, οι γιατροί στη χτεσινή γενική συνέλευση αποφάσισαν να μην ακολουθήσουν τα προγράμματα και να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους επ' αόριστον. Ετσι, αύριο, που το Νοσοκομείο έχει γενική εφημερία, οι γιατροί θα δέχονται μόνο τα υπερεπείγοντα περιστατικά.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν: "Επειδή, μετά από πέντε μέρες κινητοποίησης των γιατρών του "Λαϊκού", καμία πληρωμή δεδουλευμένων δεν έχει καταβληθεί, το ανίκανο διορισμένο Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου δεν έχει απομακρυνθεί από τον υπουργό Υγείας και δεν έχει δοθεί από τον υπουργό Υγείας, έστω και μια φραστική εξαγγελία βελτίωσης των άθλιων συνθηκών του Νοσοκομείου και της αναβάθμισης του εξοπλισμού, οι γιατροί συνεχίζουν επ' αόριστον τις κινητοποιήσεις τους και καλούν τους ασθενείς την Κυριακή(σ. σ. αύριο) να μην προσέλθουν στο "Λαϊκό"".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εξοντωτικά και επικίνδυνα προγράμματα εφημεριών για τους γιατρούς (2018-05-10 00:00:00.0)
Επικίνδυνες περικοπές εφημεριών (2001-10-30 00:00:00.0)
Οικονομικός βρόχος στις εφημερίες (2000-06-22 00:00:00.0)
Αγώνας για ασφαλέστερη νοσηλεία (1999-02-17 00:00:00.0)
Σε οριακή κατάσταση τα νοσοκομεία (1999-02-02 00:00:00.0)
Καταργήσεις και λειτουργία με "πολιτική ευθύνη" (1999-01-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ