Τετάρτη 17 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΪΚΟ
Αγώνας για ασφαλέστερη νοσηλεία

Εκπρόσωποι των κομμάτων - πλην του ΠΑΣΟΚ - παραβρέθηκαν σε εκδήλωση των γιατρών

Βήμα για τη διατύπωση των θέσεων των κομμάτων για την Υγεία, αποτέλεσε η πρωτοβουλία των επιστημονικών συνδικαλιστικών φορέων των γιατρών του Λαϊκού νοσοκομείου για πρόσκληση των αρχηγών των κομμάτων στο νοσοκομείο. Η πρόσκληση απευθυνόταν και στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη αλλά στη χτεσινή ενημέρωση δεν προσήλθε ούτε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού αλλά ούτε και εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

Οι γιατροί του Λαϊκού συνεχίζουν σήμερα για 13η μέρα τις κινητοποιήσεις τους για ασφαλή προγράμματα εφημεριών καθώς και για βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής του νοσοκομείου με πρώτο την εγκατάσταση αξονικού τομογράφου και τη βελτίωση των χειρουργείων. Χτες έφτασε και επίσημα στο νοσοκομείο, η κοινή υπουργική απόφαση της 11.2.1999 με τα κονδύλια για τις εφημερίες. Η απόφαση προβλέπει για το Λαϊκό το ποσό των 1,4 δισ. δραχμών αλλά οι γιατροί δεν ήταν σε θέση να αποφανθούν αν αυτά τα κονδύλια επαρκούν για ασφαλή προγράμματα εφημεριών.

Οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων ενημερώθηκαν απ' την επιστημονική επιτροπή και στη συνέχεια μίλησαν σε συγκέντρωση των γιατρών.

Ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Λαϊκού νοσοκομείου, καθηγητής Αλκης Κωστάκης, τόνισε ότι ο αγώνας των γιατρών είναι για ασφαλέστερη νοσηλεία των ασθενών. Στη συνέχεια πήραν το λόγο οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων. Παραβρέθηκαν ο Σπ. Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ηΜ. Γιαννάκου της ΝΔ, ο Μ. Μουσταφά του ΣΥΝ, ο Θ. Καραμπέτσος του ΔΗΚΚΙ και ο Στ. Μάνος.Ολοι τάχτηκαν υπέρ της διαμόρφωσης προγραμμάτων εφημεριών απ' τα επιστημονικά όργανα των νοσοκομείων.

Επίσης παραβρέθηκαν και μίλησαν ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Κ. Οικονόμου και ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Γ. Πιερρουτσάκος.

Ενημέρωση του Εισαγγελέααπ' την ΕΙΝΑΠ

Χτες στη συγκέντρωση ο Αλκης Κωστάκης διάβασε το έγγραφο που έστειλε προχτές προς τον πρόεδρο του ΔΣ του Λαϊκού, ο Εισαγγελέας Εφετών Αθήνας Λ. Καράμπελας και ζητούσε πληροφορίες αν συντάχτηκαν τα προγράμματα των εφημεριών του Φλεβάρη του 1999 και σε αρνητική περίπτωση ποιοι παρέλειψαν το καθήκον τους και αν προέκυψε κίνδυνος για τη ζωή των ασθενών. Ο Αλκης Κωστάκης είπε ότι θα απαντήσει σήμερα στο έγγραφο του Εισαγγελέα.

Χτες αντιπροσωπεία της ΕΙΝΑΠ επισκέφθηκε τον Εισαγγελέα Λ. Καράμπελα και τον ενημέρωσε για τα προβλήματα των νοσοκομείων μετά την απόφαση της κυβέρνησης για τα κονδύλια των εφημεριών. Μάλιστα παρέδωσαν στον Εισαγγελέα έγγραφο - το υπογράφουν ο πρόεδρος Χ. Ζαχαρόγιαννης και ο Γραμματέας Στ. Τσούκαλος - στο οποίο μεταξύ των άλλων επισημαίνουν τα εξής: "Το ΔΣ του Λαϊκού Νοσοκομείου συνεδρίασε και διατύπωσε, εμπρόθεσμα, πρόταση προς τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας για την έγκριση προγράμματος απασχόλησης των υπηρετούντων σ' αυτό γιατρών σ' εφημερίες (ενεργείς - ετοιμότητας) έτους 1999. Οι αρμόδιοι από το νόμο (άρθρ. 7 παρ. 7 του Ν. 2606/1998) υπουργοί (Οικονομικών και Υγείας - Πρόνοιας), παραβιάζοντας το καθήκον τους, δεν εξέδωσαν την απόφασή τους, έγκρισης του προγράμματος εφημεριών κάθε νοσοκομείου".

Η ΕΙΝΑΠ σημειώνει ότι οι γιατροί ΕΣΥ εργάζονται πέντε (5) μέρες την εβδομάδα επί οκτώ (8) ώρες την ημέρα. Παρ' όλα αυτά, πιστοί στον όρκο τους, παρέμειναν στο Νοσοκομείο Λαϊκό, το οποίο λειτούργησε από την κοινωνική προσφορά τους και μόνο. Επίσης επαναλαμβάνει ότι η κοινή απόφαση κείται έξω από εξουσιοδοτική διάταξη του νόμου 2606/1998 και καταλήγει: "Οι εφημερίες των γιατρών ΕΣΥ επιβάλλονται από τις ανάγκες των νοσοκομείων, πράγμα που συνεπάγεται και την εξασφάλιση του αναγκαίου χρηματικού ποσού. Καμία διάταξη δεν επιβάλλει την προσαρμογή των αναγκών για εφημερίες στα όποια χρηματικά ποσά".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ