Τετάρτη 17 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΣΑΚ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Μονόδρομος ο συντονισμένος αγώνας

Κάλεσμα για συντονισμένο αγώνα με όλους τους φορείς της Παιδείας, ενάντια στον κυβερνητικό αντιεκπαιδευτικό μονόδρομο και στους θεσμικούς "συνδικαλιστικούς" υποστηριχτές του, απευθύνει με ανακοίνωσή της η "Ενιαία Συνδικαλιστική Αγωνιστική Κίνηση" (ΕΣΑΚ) Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.Σημειώνει δε, ότι "οι μαθητές, που από 16άρηδες έγιναν 60άρηδες σε πείρα", με τον πολύμηνο αγώνα τους, όχι μόνο έκαναν πρώτο θέμα της επικαιρότητας την Παιδεία, όχι μόνο αποκάλυψαν το βάρβαρο μεσαίωνα της λεγόμενης κυβερνητικής εκπαιδευτικής "μεταρρύθμισης", αλλά "ανέδειξαν και αντέταξαν το Σύγχρονο Δημόσιο Δωρεάν Υποχρεωτικό 12χρονο Σχολείο για όλους. Την Παιδεία του άλλου αντι-ΟΝΕ δρόμου, που στο επίκεντρό του έχει τον εργαζόμενο και τις ανάγκες του".

Η ΕΣΑΚ τονίζει ότι σε αυτόν τον αγώνα των μαθητών για την υπόσταση της δημόσιας δωρεάν Παιδείας "κρίθηκαν όλοι". "Κρίθηκαν τα ταξικά εργατικά συνδικάτα, που συμπαρατάχτηκαν με τους μαθητές. Κρίθηκαν όμως και τα "συνδικάτα", η ΑΔΕΔΥ, η ΓΣΕΕ, η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ, που, με ευθύνη των πλειοψηφιών των διοικήσεών τους, διά της απραξίας ή διά της τυπικής γενικόλογης αλληλεγγύης ή, το χειρότερο, παίζοντας το ρόλο του προαγωγού των μαθητών, διαλεγόμενοι με τον υπουργό την καλύτερη εφαρμογή του νόμου (ΟΛΜΕ), αντιπαρατάχτηκαν στο μαθητικό κίνημα...".

Για την επέλαση που επιχειρεί η κυβέρνηση ενάντια στους εκπαιδευτικούς αλλά και όλους τους εργαζόμενους, η ΕΣΑΚ αναφέρει:

  • Σύμφωνα με πρόσφατες κυβερνητικές δηλώσεις, ενεργοποιείται ξανά ο διαβόητος "κοινωνικός διάλογος" των κοινωνικών εταίρων, κυβέρνησης - ΣΕΒ - ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ για το μεγάλο ασφαλιστικό, που θα καταλήξει σε νόμο, ο οποίος θα υπολογίζει την κύρια σύνταξη στο μέσο όρο των μισθών της τελευταίας 10ετίας και αργότερα της 35ετίας, για "σύνταξη" επαιτείας στα 65.
  • Ο υπουργός Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης, Αλ. Παπαδόπουλος, δήλωσε πως ετοιμάζει νομοσχέδιο που θα συνδέει το μισθό με την "αποδοτικότητα", η οποία θα μετριέται από τις εκθέσεις αξιολόγησης. Γι' αυτό ο υπουργός Παιδείας συστήνει επιτροπή που θα μελετήσει τον τρόπο "οικονομικής και υπηρεσιακής εξέλιξης" μέσω της αξιολόγησης.
  • Αν σ' αυτά προστεθεί και ο πρόσφατα ψηφισμένος "νέος" Υπαλληλικός Κώδικας, που προβλέπει απόλυση σε περίπτωση κατάργησης της οργανικής θέσης και "πρέπουσα συμπεριφορά του δημοσίου υπαλλήλου εντός και εκτός υπηρεσίας", αλλιώς πάλι απόλυσή του, τότε ο καθένας καταλαβαίνει ότι έχουμε ήδη μπει σ' ένα σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα του πειθαναγκασμού και της χειραγώγησης των εκπαιδευτικών, για να έχουμε δουλόφρονες εκπαιδευτικούς, που θα "διαπαιδαγωγούν" δουλόφρονες συνειδήσεις.

Για την απόκρουση αυτής της κατάστασης η ΕΣΑΚ Εκπαιδευτικών ΠΕ πρότεινε τη συγκρότηση Μετώπου αγώνων. Πρότεινε επανειλημμένα να αναπτύξει η ΔΟΕ, και μόνη της και με άλλους φορείς της Παιδείας, αγώνες αποφασιστικούς και παρατεταμένους. Ομως, όπως σημειώνει η ΕΣΑΚ, η πλειοψηφία στο ΔΣ της ΔΟΕ πάντα απέρριπτε αυτές τις προτάσεις και οι ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ (ΣΥΝ) "με τον ενιαίο τους προσανατολισμό στην ΟΝΕ, στήριζαν και στηρίζουν, με παραλλαγές βέβαια, την κυβερνητική επιλογή".

Η ΕΣΑΚ Εκπαιδευτικών ΠΕ σημειώνει ότι "δεν αρκεί μόνο ν' αγανακτούμε, αλλά πρέπει να μετατρέψουμε την αγανάκτησή μας σε δυναμική δράση", και είναι άμεση ανάγκη να "παραμερίσουμε όλους εκείνους που ανοιχτά ή καλυμμένα συμπράττουν με την κυβέρνηση στην αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή της πολιτική. Να συντονιστούμε στη βάση του κλάδου για τον ταξικό αναπροσανατολισμό και την αναγέννηση του συνδικαλιστικού κινήματος".

Τέλος, η ΕΣΑΚ Εκπαιδευτικών υπογραμμίζει ότι είναι άμεση ανάγκη η δυναμική παρέμβαση της βάσης και η αλλαγή συσχετισμών στους συλλόγους και τη ΔΟΕ. Καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς να συμβάλουν έτσι "στην αλλαγή ρότας του συνδικαλιστικού μας κινήματος, σε ταξική αγωνιστική διεκδικητική κατεύθυνση και να ανοίξουμε την προοπτική του αντι-ΟΝΕ δρόμου για την Παιδεία, για τον εκπαιδευτικό, για τον εργαζόμενο, για το μέλλον αυτού του τόπου, για να πάμε "λίγο ψηλότερα"".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ