Τετάρτη 17 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΠ. ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Υπόθεση όλων η αναβάθμιση της δημόσιας υγείας

Με ερωτήματα για το έγγραφο του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Λ. Καράμπελα άρχισε την ομιλία του προς τους γιατρούς του "Λαϊκού" ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

"Με την απαξίωση και την αθλιότητα των δημόσιου συστήματος υγείας, καθώς και με τη μετατροπή της υγείας από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα θα ασχοληθεί κανένας εισαγγελέας; Θα ευαισθητοποιηθεί κανείς λειτουργός της Δικαιοσύνης, όταν οι ασθενείς στοιβάζονται "σαν πράγματα"; Με το χρηματισμό, τη διαφθορά, τα φακελάκια θα ασχοληθεί κανένας εισαγγελέας; Η μήπως όταν υπάρχουν κινητοποιήσεις και αγώνες και στέλνονται φιρμάνια απ' τις διοικήσεις, τότε εκδηλώνεται, δήθεν, ευαισθησία με την υγεία των ασθενών;", αναρωτήθηκε ο Σπ. Χαλβατζής για να συμπληρώσει: "Εμείς, ως ΚΚΕ, είμαστε σίγουροι ότι σε όλες τις κινητοποιήσεις των γιατρών και των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία λαμβάνονται όλα εκείνα τα μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των ασθενών. Το ίδιο γίνεται και τώρα. Σε κάθε περίπτωση η αυτοθυσία του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού συμβάλλει στη διατήρηση του δημόσιου συστήματος υγείας".

Αυτές τις μέρες, συνέχισε ο Σπ. Χαλβατζής, ήρθαν στην επιφάνεια τρία βασικά ζητήματα της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων: Τα ασφαλή προγράμματα εφημεριών, η υλικοτεχνική υποδομή - με ό,τι αυτή συνεπάγεται - και οι τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού. "Ποιος, είπε ο Σπ. Χαλβατζής, είναι ο καθ' ύλην αρμόδιος να διαμορφώσει τα προγράμματα εφημεριών, εκτός απ' τα επιστημονικά όργανα των νοσοκομείων; Δεν είναι οι γιατροί οι οποίοι βιώνουν αυτή την κατάσταση στα νοσοκομεία; Η μήπως είναι αρμόδιοι για τη διαμόρφωση των εφημεριών οι διάφοροι μάνατζερς ή οι κρατικοί και κυβερνητικοί υπάλληλοι που βρίσκονται μακριά απ' τα προβλήματα; Με αυτή την έννοια λέμε ότι το πόρισμα, στο οποίο κατέληξε η Επιτροπή Ορισμού Προτύπων των εφημεριών του υπουργείου Υγείας θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την κατάρτιση ασφαλών προγραμμάτων εφημεριών στα νοσοκομεία".

Στη συνέχεια ο Σπ. Χαλβατζής υπογράμμισε την ανάγκη να αναβαθμιστείπριν απ' όλα η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). "Δεν μπορεί, συνέχισε, τα νοσοκομεία, δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια, να λειτουργούν στα εξωτερικά τους ιατρεία ως κέντρα Υγείας αστικού τύπου. Δεν είναι δυνατόν, να συσσωρεύεται ένα πλήθος ασθενών, οι οποίοι θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στο Κέντρο Υγείας. Αυτά όμως είναι ζητήματα πολιτικής βούλησης και διάθεσης κονδυλίων".

Αναφερόμενος στην εισαγωγή υψηλής τεχνολογίας στα δημόσια νοσοκομεία ο Σπ. Χαλβατζής υπογράμμισε. "Εδώ δεν είναι απλά θέμα πολιτικής βούλησης. Εδώ διοχετεύονται, μέσω των δημόσιων νοσοκομείων, εκατοντάδες δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων στον επιχειρηματικό τομέα της υγείας. Η εγκατάσταση ενός αξονικού τομογράφου στο "Λαϊκό" θα μπορούσε να αποσβεστεί σε λιγότερο από δυο μήνες. Κι όμως δε γίνεται".

"Εμείς, είπε σε άλλο σημείο ο Σπ. Χαλβατζής, υποστηρίζουμε ότι το πρόβλημα της αναβάθμισης της υγείας είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα υγείας. Επίσης, είναι υπόθεση του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος και του ευρύτερου μαζικού λαϊκού κινήματος. Γιατί, σήμερα που απαξιώνεται το δημόσιο σύστημα υγείας παρακολουθούμε να αναπτύσσεται γοργά ο επιχειρηματικός τομέας της υγείας".

Ο Σπ. Χαλβατζής ζήτησε να μπει φραγμός στην ιδιωτικοποίηση τομέων των δημόσιων νοσοκομείων - όπως η καθαριότητα και η φύλαξη - και εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ στη λογική των σφαιρικών προϋπολογισμών. "Ο ελληνικός λαός, τόνισε, πληρώνει πολλούς φόρους, ενώ το μεγάλο κεφάλαιο φοροδιαφεύγει νόμιμα και παράνομα. Τελικά, αυτός ο λαός θα πληρώνει πάντα στην υγεία, στην παιδεία και στην πρόνοια; Εμείς λέμε ότι οι προϋπολογισμοί πρέπει να γίνονται στη βάση των αναγκών. Βεβαίως, χρειάζεται νοικοκύρεμα, αλλά και για αυτό χρειάζεται πολιτική βούληση. Με αυτή την έννοια λέμε ότι πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες στο προσωπικό, ειδικά στο νοσηλευτικό και βεβαίως να γίνει μια ορθολογική κατανομή του ιατρικού και του άλλου προσωπικού".

Και ο Σπ. Χαλβατζής κατέληξε: "Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στις πλασματικές εφημερίες. Εχουμε ανοιχτό μέτωπο στο χρηματισμό, με όποια μορφή και αν γίνεται. Θεωρούμε ότι οι γιατροί είναι οι πρώτοι στους οποίους μπορεί και πρέπει να στηριχτεί η αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας. Και αν εσείς οι γιατροί δε βάλετε πλάτη, θα δίνετε πάντα τη δυνατότητα στις δυνάμεις που θέλουν να σας συκοφαντούν και να υπονομεύουν το δημόσιο σύστημα υγείας να το πετυχαίνουν".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκέντρωση - απάντηση στην ολοήμερη εμπορευματοποίηση (2010-07-20 00:00:00.0)
Μισθώνουν ιδιωτικά κρατώντας «κλειστά» 130 του δημοσίου! (2005-03-18 00:00:00.0)
Ως πότε θα δουλεύουν εθελοντικά οι γιατροί; (2002-08-23 00:00:00.0)
"Ανθυγιεινό" σχέδιο αποδιάρθρωσης (1997-07-11 00:00:00.0)
Σχέδιο αντι-ΕΣΥ (1997-05-30 00:00:00.0)
Χρόνια η πάθηση (1997-05-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ