Τετάρτη 17 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ"
Για τα συμφέροντα των μικρών και μεσαίων δικηγόρων

Με βασικό σύνθημα: "Σύλλογος της πλειοψηφίας των δικηγόρων και όχι λέσχη των μεγαλοδικηγόρων", η Παράταξη δίνει τη μάχη στις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, με επικεφαλής τον Βασ. Δημόπουλο

Τη στιγμή που οι υποψήφιοι πρόεδροι και σύμβουλοι για τις δικηγορικές εκλογές της 28ης Φεβρουαρίου δίνουν αφειδώς υποσχέσεις και εμφανίζονται σαν "σωτήρες" και "εγγυητές" για την επίλυση όλων των προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί εδώ και χρόνια στο δικηγορικό κόσμο της Αθήνας, η "Δικηγορική Αγωνιστική Κίνηση" (ΔΑΚ) ύψωσε μια άλλη φωνή και στη χτεσινή της συγκέντρωση, διά του επικεφαλής και υποψηφίου προέδρου του ΔΣΑ Βασίλη Δημόπουλου, έδωσε το στίγμα του συνδυασμού: Δεν εκφράζουμε και δε θέλουμε να εκφράσουμε τη μεγαλοδικηγορία. Δε θέλουμε να υποστηρίξουμε τα συμφέροντα των μεγαλογραφείων, που είναι οργανωμένα σαν επιχειρήσεις με έμμισθους υπαλληλοποιημένους συνεργάτες".Η ΔΑΚ στόχο έχει να εκφράσει τα συμφέροντα των δικηγόρων μικρών και μεσαίων εισοδημάτων και κυρίως των νέων δικηγόρων.Εξάλλου, το βασικό σύνθημα του συνδυασμού είναι: "Σύλλογος της πλειοψηφίας των δικηγόρων και όχι λέσχη των μεγαλοδικηγόρων".

Είναι η Παράταξη, που στην πλειοψηφία έχει υποψήφιους νέους δικηγόρους. Ο μέσος όρος ηλικίας των υποψηφίων του συνδυασμού είναι 38 χρόνια. Είναι η παράταξη που όλοι οι υποψήφιοι είναι μαχόμενοι δικηγόροι και όχι - όπως σε άλλες παρατάξεις - μεγαλοδικηγόροι, καθηγητές πανεπιστημίων κλπ.

Βασικό στοιχείο, που διαφοροποιεί το συνδυασμό σε σχέση με τους άλλους, είναι η προσπάθεια σύνδεσης των προβλημάτων του χώρου με τις γενικότερες εξελίξεις και κυρίως η αγωνιστική διεκδικητική πολιτική.

"Εμείς δεν παρουσιαζόμαστε ως δημιουργοί θαυμάτων, είπε ο Β. Δημόπουλος, δε θέλουμε να λειτουργεί ο ΔΣΑ σαν ένα Διευθυντήριο και το ΔΣ σαν ένα κογκλάβιο καρδιναλίων ή βαρόνων - ούτε βέβαια σαν θίασος με κατανεμημένους ρόλους σ' ένα χιλιοπαιγμένο έργο".

Για το πώς θα πρέπει να λειτουργεί ο ΔΣΑ ο επικεφαλής της ΔΑΚείπε: "Θέλουμε το σύλλογο να λειτουργεί με τις γενικές συνελεύσεις που θα είναι βουλευόμενα όργανα και τη διοίκηση εντολοδόχο των δικηγόρων. Δε νοείται λειτουργία διοίκησης χωρίς γενικές συνελεύσεις, χωρίς καν μια απολογιστική συνέλευση, δεν είναι δυνατόν να κάνουν συνέδρια οι διοικήσεις των συλλόγων χωρίς εκλεγμένους αντιπροσώπους".

Στο σημείο αυτό ο Β. Δημόπουλος κατηγόρησε την απερχόμενη διοίκηση του ΔΣΑ ότι φίμωσε το δικηγορικό Σώμα, υπονομεύοντας κάθε μαζική διαδικασία και δράσης και "πέτυχε" το θλιβερό - ρεκόρ της μη πραγματοποίησης ούτε μιας γενικής συνέλευσης, σ' ολόκληρη την τριετία, σπέρνοντας στους συναδέλφους την απογοήτευση και οδηγώντας τους σε αποστασιοποίηση από κάθε συλλογική διαδικασία και δράση.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ΔΑΚ κατηγόρησε το προεδρείο και την πλειοψηφία του ΔΣ του ΔΣΑ, αλλά και τη "συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση", ότι επέλεξαν "το δρόμο της ένοχης σιωπής" και προχώρησαν μεθοδικά "στην αλλοίωση του θεσμικού χαρακτήρα του ΔΣΑ και τον μετέβαλαν από επιστημονικό - συνδικαλιστικό όργανο αγωνιστικής διεκδίκησης και πάλης σε απλό γραφειοκρατικό - διαχειριστικό μηχανισμό".

Ο Β. Δημόπουλος υπενθύμισε και τις προσπάθειες που έκανε η ΔΑΚ για τη συγκρότηση κοινού ψηφοδελτίου με τη φιλοδοξία να εκφράσει τον πόλο αντίστασης και διεκδίκησης, ικανό να δημιουργήσει ένα δυναμικό ρεύμα ριζοσπαστικής αλλαγής στο ΔΣΑ με νικηφόρα προοπτική. "Δυστυχώς, συνέχισε ο Β. Δημόπουλος, η ανάγκη της συσπείρωσης, της κοινής δράσης και της ριζοσπαστικής δυναμικής, βρέθηκε αντιμέτωπη με προκαταλήψεις, μικροπαραταξιακούς υπολογισμούς, αυτόνομης παρουσίας και διατήρησης δυνάμεων, με το σύνδρομο της "δικής μας έδρας" στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Στη χτεσινή συνέντευξη μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν οι Λ. Αυδής,Γ. Γουσέτης,Σπ. Φυτράκης,Γ. Θεοδωρόπουλος,Γ. Καλός,Γ. Ζορμπαλάς,Χ. Κατριβάνος,Τ. Αρχιμανδρίτης κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ