Τετάρτη 17 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Τα προβλήματα γονατίζουν τα νοσοκομεία
  • Τρίτη μέρα στάσης εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών (8π.μ. - 2μ.μ.)
  • Σήμερα η Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΑΠ στο Λαϊκό νοσοκομείο, ώρα 1μ.μ.

"Τα προβλήματα στα δημόσια νοσοκομεία είναι τρομακτικά και οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό τόσο μεγάλες που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση, τόνισαν στη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου οι εκπρόσωποι της ΕΙΝΑΠ, αλλά το υπουργείο υγείας δε φαίνεται διατεθειμένο να τα επιλύσει".

Τα παραπάνω τονίστηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). Οι γιατροί του Λεκανοπεδίου διανύουν σήμερα την τρίτη μέρα στάσης εργασίας (8 π.μ.- 2μ.μ.). Σήμερα το μεσημέρι, ώρα 1μ.μ., θα γίνει η έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΙΝΑΠ στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Μέχρι αργά χτες το βράδυ συνεδρίαζε το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ για τη διαμόρφωση της πρότασης προς τη Γενική Συνέλευση. Η πρόταση του προέδρου ήταν για συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Οι γιατροί διεκδικούν την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου σε κάθε νοσοκομείο νοσηλευτικού προσωπικού, τον αναγκαίο τεχνολογικό του εξοπλισμό, την αναβάθμιση της ξενοδοχειακής τους υποδομής και την εφαρμογή των ασφαλών προγραμμάτων εφημεριών που έχουν καταρτίσει τα επιστημονικά όργανα του κάθε νοσοκομείου. Ζητούν επιπλέον την εξόφληση των εφημεριών του 1998 ανά γιατρό και ανά μήνα και τη διασφάλιση των συνολικών αποδοχών που είχαν τον Δεκέμβρη του 1997.

Αναφερόμενοι στην εξαγγελία του υπουργού Υγείας για αύξηση των κονδυλίων για τις εφημερίες, επισήμαναν πως μόνο "η παροχή κονδυλίων δε λύνει το πρόβλημα. Η εξαγγελία αυτή μάλιστα πέρα από το γεγονός ότι έρχεται σε αντίθεση με τις διατάξεις του νόμου, μπορεί να οδηγήσει και σε φαινόμενα πλασματικών εφημεριών".

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ έδωσε χτες στη δημοσιότητα τη γνωμάτευση του νομικού συμβούλου της Ενωσης Ιορδάνη Προυσανίδη σχετικά με την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης του υφυπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και του υπουργού Υγείας Λ. Παπαδήμα για τις "εφημερίες των γιατρών" της 11.2.1999. Σύμφωνα με το νομικό σύμβουλο της ΕΙΝΑΠ η κοινή υπουργική απόφαση δεν είναι σύμφωνη με την εξουσιοδοτική διάταξη του άρθρου 7, παρ. 7 του νόμου 2606/98 και κείται έξω από αυτήν για τους εξής λόγους:

  • Με το άρθρο 7, παρ. 7 του νόμου 2606/98 εξουσιοδοτήθηκαν οι δύο υπουργοί να εγκρίνουν με κοινή απόφασή τους το "τελικό πόρισμα εφημεριών των γιατρών κάθε νοσοκομείου... " και όχι χρηματικά ποσά. Αυτά τα χρηματικά ποσά για την αποζημίωση των εφημεριών, αντλούνται από τις οικείες πιστώσεις του προϋπολογισμού.
  • Αντί για πρόγραμμα εφημεριών εγκρίθηκαν κονδύλια, τα οποία αντλούνται από τον προϋπολογισμό και δε χρειαζόταν η κοινή απόφασή τους.
  • Εκχωρούν την αρμοδιότητά τους να εγκρίνουν το πρόγραμμά εφημεριών στα Διοικητικά Συμβούλια των νοσοκομείων, παρ' όλο που δεν παρέχεται τέτοια δυνατότητα απ' το νόμο.
Προτεραιότητα σε νοσηλευτές και εξοπλισμό

"Αυτή τη στιγμή, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Χ. Ζαχαρόγιαννης,απαιτείται η πρόσληψη 20.000 νοσηλευτών σε όλη την Ελλάδα εκ των οποίων τουλάχιστον 2.000 χρειάζονται στην Αθήνα. Το πρόβλημα μάλιστα θα γίνει πιο έντονο στα τέλη του χρόνου, αφού με τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νόμου ένας μεγάλος αριθμός του υπάρχοντος νοσηλευτικού προσωπικού θα συνταξιοδοτηθεί. Μόνο στον "Ευαγγελισμό" απαιτείται η πρόσληψη 500 νοσηλευτών και η έλλειψή τους έχει σαν αποτέλεσμα να μη λειτουργούν 8 κρεβάτια στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και 8 κρεβάτια στη Μονάδα Εμφραγμάτων. Οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό φτάνουν τις 2.000 και σημειώνονται κυρίως στην επαρχία. Επιπλέον, χρειάζεται ο εξοπλισμός των νοσοκομείων της Αττικής με 5 αξονικούς τομογράφους, 2 μαγνητικούς και 2 αγγειογράφους. Το κόστος για τον εξοπλισμό αυτό φτάνει τα 1,5 δισ. αλλά θα αποσβεστεί πολύ γρήγορα από τις δαπάνες που τώρα γίνονται σε ιδιωτικές κλινικές".

Οι εκπρόσωποι της ΕΙΝΑΠ επανέλαβαν τη σταθερή θέση της Ενωσης όλοι οι νοσοκομειακοί γιατροί μεταξύ των οποίων και οι πανεπιστημιακοί και οι στρατιωτικοί, να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Αναφερόμενοι στις δηλώσεις του πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών τόνισαν πως "το πανεπιστήμιο παρεμβαίνει ως μη όφειλε στην αντιπαράθεση των γιατρών με την κυβέρνηση".

"Η στελέχωση των μεγαλύτερων ιδιωτικών κλινικών γίνεται από καθηγητές πανεπιστημίου", είπε ο Γραμματέας της ΕΙΝΑΠ Στ. Τσούκαλος και έθεσε το ερώτημα: "Πότε τους μένει χρόνος για μαθήματα στις πανεπιστημιακές κλινικές του ΕΣΥ;".

Ως ικανοποιητικές χαρακτήρισε τις εξαγγελίες του υπουργού Υγείας και την κατάρτιση των εφημεριών με βάση τα κονδύλια του υπουργείου ο Θ. Νησιώτης,εκλεγμένοςστο ΔΣ της ΕΙΝΑΠ με την ΠΑΣΚΕ.

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της ΕΙΝΑΠ παραβρέθηκε και η επιστημονική υπεύθυνη της Θεραπευτικής Κοινότητας "18 Ανω" Κ. Μάτσα,η οποία χαρακτήρισε εμπαιγμό την υπόσχεση του υπουργού Υγείας στους εκπροσώπους της ΕΙΝΑΠ πως διευθέτησε το θέμα της ανανέωσης των συμβάσεων των 14 θεραπευτών της μονάδας. Αναφερόμενη στην κυβερνητική πολιτική που ασκείται στον τομέα της ψυχικής υγείας τη χαρακτήρισε ως μια "βαρβαρότητα", που έχει αφήσει στη μοίρα τους 4.600 έγκλειστους σε όλη την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή στο Δαφνί για τους 1.800 έγκλειστους υπάρχουν 160 διπλωματούχοι νοσηλευτές. Το απόγευμα και τη νύχτα για 80 αρρώστους στις κλινικές υπάρχουν 1-2 νοσοκόμες, ενώ 1 γιατρός καλείται να καλύψει τις ανάγκες 50 αρρώστων και 1 ψυχολόγος 200 ασθενείς. "Η Λέρος είναι έτοιμη να ξαναγίνει Λέρος", δήλωσε αναφερόμενη στην περίφημη ψυχιατρική μεταρρύθμιση που επιχειρήθηκε στα πλαίσια του κανονισμού 815 της Κοινότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ