Παρασκευή 30 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σχέδιο αντι-ΕΣΥ

Ανησυχία για την τύχη του δημόσιου συστήματος υγείας εκφράστηκε στη χτεσινή συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών

Την ανησυχία του για το μέλλον του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αν δεν τροποποιηθούν βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου για την υγεία, εξέφρασε το προεδρείο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) σε συνάντηση που είχε χτες με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος.

Στη συνάντηση πήραν μέρος ο Σπ. Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Β. Σγουραμάνης και η Μ. Αλειφεροπούλου,υπεύθυνος και μέλος αντίστοιχα του Τμήματος Υγείας. Από το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ πήραν μέρος ο πρόεδρος Β. Λαοπόδης,ο αντιπρόεδρος Χ. Ζαχαρόγιαννης και ο γενικός γραμματέας Π. Κοντολέων.Ο Σπ. Χαλβατζής εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα των γιατρών. Τους προειδοποίησε, όμως, ότι αν δεν αντιδράσουν τώρα, πριν δηλαδή ψηφιστεί το νομοσχέδιο, αργότερα θα χρειαστεί υπερδιπλάσια προσπάθεια, για να διακοπεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να εισάγει τους κανόνες της αγοράς σ' αυτόν τον ευαίσθητο τομέα.

Η συνάντηση κρίθηκε και από τις δύο πλευρές ικανοποιητική και χρήσιμη. Θίχτηκε το θέμα της χρηματοδότησης των δημόσιων Ννσοκομείων, η εισαγωγή των "μάνατζερς" για τη διαχείριση των προϋπολογισμών, η μονιμότητα των νέων γιατρών, η οποία με το νομοσχέδιο τίθεται υπό αμφισβήτηση, η βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη των γιατρών, αλλά και η εκπαίδευσή τους, την οποία τα τελευταία χρόνια έχουν ουσιαστικά αναλάβει φαρμακευτικές εταιρίες.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Β. Λαοπόδης,αναφερόμενος στη χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, μετέφερε στον Σπ. Χαλβατζή την καχυποψία των νοσοκομειακών γιατρών για τους "κλειστούς" προϋπολογισμούς. Για την εισαγωγή του θεσμού του "μάνατζερ", σημείωσε ότι σε όσα κράτη εφαρμόστηκε απέτυχε, καθώς ο τρόπος διαχείρισης των οικονομικών των Ιδρυμάτων που ακολουθεί δεν έχει σχέση με την υγεία και πρόβλεψε ότι "η αυθαιρεσία του ενός, θα κάνει αυταρχικό το σύστημα".

Από το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ επισημάνθηκε η ανάγκη υποστήριξης του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος. Ο Β. Λαοπόδης πρόσθεσε ότι την τελευταία δεκαετία υπονομεύεται το ΕΣΥ - ανεξαρτήτως των περικοπών που γίνονται - καθώς το ισχύον σύστημα βοηθάει τη διαρροή κονδυλίων από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα. Ο Χ. Ζαχαρόγιαννης υπογράμμισε ότι οι φήμες για αλλαγή του νομικού καθεστώτος των Δημοσίων Νοσοκομείων βρίσκουν κατηγορηματικά αντίθετη την ΟΕΝΓΕ.

Ο Σπ. Χαλβατζής άκουσε με προσοχή τους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών και σημείωσε ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε αποσπασματικά το νομοσχέδιο. Εντάσσεται, υπογράμμισε ο Σπ. Χαλβατζής, στη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης για περικοπή των κρατικών δαπανών, ενώ σε άλλο σημείο επισήμανε: "Κάνετε κριτική στο νομοσχέδιο, αλλά δεν επιμένετε μέχρι το τέλος. Το ζητούμενο είναι να γίνει ανθρώπινο το σύστημα υγείας". Τόνισε ότι οι εργαζόμενοι στην υγεία πρέπει να αμείβονται καλά, να υπάρχει δημοκρατία και βαθμολογική εξέλιξη των γιατρών, καθώς και μονιμότητα, πλήρης και αποκλειστική απασχόληση. Υπενθύμισε, όμως, και τη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ενωσης που είναι άρση της μονιμότητας.

Ο Σπ. Χαλβατζής κάλεσε τους γιατρούς να έχουν στην κατεύθυνσή τους την ενωμένη πάλη, το συντονισμό του αγώνα τους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, αλλά και για να μπει ένας φραγμός απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, η οποία επιμένει να προωθήσει τους νόμους της αγοράς στον τομέα της υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ