Παρασκευή 30 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
28Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΕ - ΟΤΑ
Πάντως, κατέγραψαν τα προβλήματα...

Η πλειοψηφία των συνέδρων (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ) αρνήθηκαν αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης, που πρότεινε η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα", και αρκέστηκαν σε ψήφισμα απαρίθμησης των προβλημάτων

Στην καταγραφή των προβλημάτων των εργαζομένων, με τη λογική της διαχείρισης και όχι της διεκδίκησης, αρκέστηκε η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο πρόγραμμα δράσης που πρότεινε να ψηφίσει το 28ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας, που έληξε χτες. Από την ψηφοφορία, πάντως, για την ανάδειξη του νέου προεδρείου της Ομοσπονδίας, ενισχυμένες βγήκαν οι ταξικές, αγωνιστικές δυνάμεις. Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" (ΔΕ) αναδείχτηκε σε δεύτερη δύναμη και η μοναδική που ενισχύθηκε τόσο σε ψήφους, όσο και σε έδρες.

Με το πρόγραμμα δράσης που κατατέθηκε από την ΠΑΣΚΕ ταυτίστηκαν - με μικροδιαφορές - και όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις πλην της ΔΕ, η οποία το καταψήφισε, προτείνοντας το δικό της. Η φιλοκυβερνητική παράταξη ζήτησε από τους συνέδρους να εγκρίνουν ένα πρόγραμμα δράσης για τα επόμενα χρόνια, που δεν αναφέρεται στις αιτίες των προβλημάτων των εργαζομένων και δε λέει ούτε λέξη για την ανάγκη αγώνων για την επίλυσή τους.

Συνένοχους στην τακτική υποταγής στα κυβερνητικά σχέδια βρήκε κυρίως την παράταξη του ΣΥΝ, αλλά και τη ΔΑΚΕ (ΝΔ). Η ΔΕ, από την πλευρά της, αρνήθηκε να συμμετάσχει στο παιχνίδι κοροϊδίας που παίζουν στις πλάτες των εργαζομένων οι άλλες παρατάξεις και πρότεινε δικό της πρόγραμμα δράσης, με άξονα τον αγώνα και τη σύγκρουση με την κυβερνητική αντεργατική πολιτική.

"Αποφασίζουμε, στο δικό τους μονόδρομο, να απαντήσουμε με το δικό μας, που δεν είναι άλλος από τη συσπείρωση και την πάλη, όχι μόνο για να υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις μας, αλλά και να τις διευρύνουμε",επισημαίνει στο πρόγραμμά της η παράταξη. Καταγγέλλει ακόμα την κυβέρνηση ότι έχει την κύρια ευθύνη για την όξυνση των προβλημάτων των εργαζομένων. "Ακολουθεί μια ταξικά προσανατολισμένη αντιλαϊκή πολιτική, εφαρμόζοντας πιστά τις κατευθύνσεις της ΕΕ, όπως αυτές εκφράζονται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη "Λευκή Βίβλο", στο όνομα της "σύγκλισης", συνεχίζει. Είναι μια πολιτική, που προωθεί την άρση της μονιμότητας, ελαστικές μορφές απασχόλησης, ωρομίσθιο, μερική απασχόληση, χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, και με τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης επιχειρεί να γκρεμίσει το ασφαλιστικό, να ιδιωτικοποιήσει παιδεία και υγεία".

Ευθύνες επιρρίπτει, στο πρόγραμμά της, η ΔΕ, για τις αρνητικές εξελίξεις, στην πλειοψηφία της ΠΟΕ - ΟΤΑ και της ΑΔΕΔΥ, καταγγέλλοντάς τους γιατί αρνήθηκαν να οργανώσουν την πάλη των εργαζομένων. Τέλος, η παράταξη σημειώνει ότι "πρέπει να παλέψουμε για την υπεράσπιση του διεκδικητικού χαρακτήρα της ΤΑ προς όφελος των εργαζομένων - δημοτών".

Η ψηφοφορία

Μεγάλη επιτυχία παρουσίασε η ΔΕ στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου προεδρείου της Ομοσπονδίας, που φέτος αποτελείται από 25 έδρες από 21 που ήταν. Σε σύνολο 533 ψηφισάντων (πέρσι ψήφισαν 509) έλαβαν: ΠΑΣΚΕ 219 ψήφους και 11 έδρες. ΔΕ 144 ψήφους και 7 έδρες (πέρσι 126 και 5).ΔΑΚΕ 80 ψήφους και 4 έδρες, όσες και πέρσι. Παράταξη του ΣΥΝ 47 ψήφους και 2 έδρες, όσες και πέρσι. Ανεξάρτητοι 17 ψήφους και 1 έδρα. Με ανακοίνωσή της η ΔΕ χαιρετίζει τους συνέδρους, που της εμπιστεύτηκαν την ψήφο τους, την οποία χαρακτηρίζει παρακαταθήκη στην ενίσχυση της πάλης των εργαζομένων, για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ