Παρασκευή 30 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τίτλος τιμής

Ιδού η Δημοκρατία τους! Ιδού η Δικαιοσύνη τους! Ιδού ο εκσυγχρονισμός τους! Ιδού ο κοινωνικός διάλογός τους!

"Δημοκρατία" της φυλακής. "Δικαιοσύνη" της αδικίας. "Εκσυγχρονισμός" της δεκαετίας του '50. "Κοινωνικός διάλογος" με συνομιλητές καθισμένους στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Πάνω από 6.000 αγρότες δικάζονται και καταδικάζονται σε βαριές ποινές, επειδή συμμετείχαν στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Η χώρα έχει μετατραπεί σ' ένα απέραντο αγροτοδικείο. Μόλις προχτές το δικαστήριο της Λάρισας επέβαλε βαριές ποινές και στα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, που πρωταγωνίστησαν στον αγροτικό ξεσηκωμό, ο οποίος συγκλόνισε ολόκληρη τη χώρα.

Γιατί; Ποιο το έγκλημά τους; Θέλησαν - λέει - ν' αγωνιστούν για το δίκιο τους. Πάλεψαν για να μείνουν στη γη που κληρονόμησαν από τους πατεράδες τους και θέλουν να κληροδοτήσουν στα παιδιά τους.

Εναντιώθηκαν στον ξεριζωμό απ' τα χωριά τους.

Σήκωσαν κεφάλι στους νέους αγάδες, στ' αφεντικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στους ντόπιους μπιστικούς τους - που κάθισαν στο σβέρκο της Ελλάδας.

Διεκδίκησαν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ταξική δικαίωσή τους.

Τόλμησαν - δηλαδή - αυτοί οι "καθυστερημένοι", οι αγροίκοι, οι φτωχοί κι απελπισμένοι να εναντιωθούν στ' αφεντικά. Ν' αμφισβητήσουν μια πολιτική που καθορίζεται και εκπέμπεται από το κέντρο της καπιταλιστικής φωλιάς των Βρυξελλών.

Τόλμησαν να σηκώσουν τον τόνο της φωνής τους στον πρωθυπουργό του "εκσυγχρονισμού", σε υπουργούς του διαμετρήματος ενός Γιαννόπουλου κι ενός Τζουμάκα, σε κομματικούς ιμπρεσάριους τύπου Τσουκάτου. Εγκλημα καθοσιώσεως, λένε, οι εξουσιαστές. Απειλείται η καθεστηκυία τάξη πραγμάτων. Η Μεγάλη Ιδέα της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης. Το Εθνος. Η Πατρίς. Πρέπει άμεσα να επιληφθούν τα όργανα. Να εφαρμοστεί ο νόμος τους.

Κι αμέσως κινήθηκαν οι μηχανισμοί της κυβέρνησης και του κράτους τους. Τα ΜΑΤ και η τρομοκρατία, ίδιον της Δημοκρατίας τους. Οι καταδικαστικές αποφάσεις των δικαστηρίων, ίδιον της Δικαιοσύνης τους.

Στόχος; Να τρομοκρατήσουν την αγροτιά και να την υποτάξουν στην αντιαγροτική πολιτική τους.

Ανιστόρητοι αιθεροβάμονες, αυταπατώνται.

Δεν τρομοκρατείται εύκολα όποιος "βάζει το κεφάλι του στον ντορβά" και παλεύει για το δίκιο του.

Δε φυλακίζεται η αξιοπρέπεια, η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Δεν υποτάσσεται το αγωνιστικό φρόνημα του αδικημένου.

Δεν ξεριζώνεται ο αγρότης από τη γη με την οποία δέθηκε απ' τα μικρά του χρόνια.

Πολύ γρήγορα τα "τρακτέρ της οργής" θα ξαναβγούν στους δρόμους του αγώνα. Ετσι θα γίνει, γιατί έτσι πρέπει, έτσι προστάζει η ιστορία.

Οσο για τις φυλακίσεις;

Η ποινή στο ποινικό τους μητρώο, αποτελεί τίτλο τιμής για τους αγωνιστές της αγροτιάς.

Απόδειξη μιας αξιοπρεπούς, αγωνιστικής στάσης ζωής, που θα μείνει ως παρακαταθήκη για τα παιδιά τους, τις νέες γενιές της Ελλάδας.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ