Παρασκευή 30 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Τυχόν απώλεια ζωής θα βαρύνει εσάς"

Κραυγή αγωνίας των γιατρών του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος ("Σωτηρία") για την έλλειψη αξονικού τομογράφου. Εστειλαν εξώδικο (!) στον υπουργού Υγείας, Κ. Γείτονα

Η δραματική κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος (ΝΝΘΑ) - "Σωτηρία" - ανάγκασε την Πενταμελή Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ του Νοσοκομείου να στείλει εξώδικη πρόσκληση στον υπουργό Υγείας, Κ. Γείτονα, του προέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΝΘΑ "προς γνώση τους και για τις νόμιμες συνέπειες".

Η εξώδικη πρόσκληση - διαμαρτυρία, με ημερομηνία 18.11.1996, παραλήφθηκε απ' την προϊσταμένη της Γραμματείας του γραφείου του υπουργού Κ. Γείτονα στις 19.11.1996. Επίσης, το εξώδικο κοινοποιήθηκε και προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθήνας και προς το διευθυντή του Ακτινολογικού Τμήματος, Χρ. Αρτινόπουλο.

Η εξώδικη πρόσκληση είναι μια κραυγή αγωνίας: "Το ΝΝΘΑ, αναφέρει το εξώδικο, διαθέτει 700 περίπου κλίνες και είναι το μεγαλύτερο πνευμονολογικό νοσοκομείο της χώρας. Εφημερεύει σχεδόν καθημερινά και δέχεται ασθενείς από όλη την Ελλάδα, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν σοβαρά και οξέα προβλήματα υγείας. Πολλοί από αυτούς έχουν ανάγκη συνεχούς χορήγησης οξυγόνου και εντατικής ιατρικής παρακολούθησης. Η άμεση διενέργεια ιατρικών εξετάσεων και ιδιαίτερα αυτής της αξονικής τομογραφίας, κρίνεται σε πολλές περιπτώσεις αναγκαία και επείγουσα για την άμεση διάγνωση και σωστή ιατρική αντιμετώπιση. Το ΝΝΘΑ δε διαθέτει αξονικό τομογράφο, παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις, διαβήματα και διαμαρτυρίες μας. Κάθε μήνα γίνονται 800 - 1.000 αξονικές τομογραφίες, απ' τις οποίες οι 100 έχουν χαρακτήρα εξαιρετικά επείγοντος ".

Η Πενταμελής των γιατρών της ΕΙΝΑΠ ζητά να γίνουν οι απαραίτητες διευθετήσεις ώστε, μέχρι την οριστική εγκατάσταση αξονικού τομογράφου στο ΝΝΘΑ οι επείγουσες εξετάσεις να γίνονται στους αξονικούς τομογράφους του Γενικού Κρατικού,του "401" Στρατιωτικού Νοσοκομείου και του "251" Νοσοκομείου της Αεροπορίας.Η εγκατάσταση του αξονικού τομογράφου επιβάλλεται να γίνει σύντομα για την άμεση αντιμετώπιση των οξέων περιστατικών, υπογραμμίζει η Πενταμελής των γιατρών του ΝΝΘΑ, η οποία κάνει την εξής δραματική προειδοποίηση: "Η μεταφορά των ασθενών με οξύ και επείγον πρόβλημα σε αξονικούς τομογράφους διαφόρων δημόσιων ή ιδιωτικών νοσοκομείων που βρίσκονται μακριά απ' το ΝΝΘΑ - όπως συνηθίζεται μέχρι σήμερα - καθυστερεί τη διάγνωση και εκθέτει τη ζωή του ασθενούς σε άμεσο κίνδυνο".

Και το εξώδικο καταλήγει: "Αν δεν εφαρμοστεί άμεσα το πιο παραπάνω προτεινόμενο μέτρο, η ευθύνη για τυχόν απώλεια ζωής λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας που εφαρμόζεται μέχρι τώρα, θα βαρύνει αποκλειστικά εσάς".

Επιστολή προς τα κόμματα Την παραπάνω κατάσταση περιγράφει αναλυτικά η Πενταμελής Επιτροπή των γιατρών του ΝΝΘΑ και σε επιστολή της προς τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων και τους ζητά να πάρουν κάποιες πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση του Νοσοκομείου.

Στην επιστολή, μεταξύ των άλλων, η Πενταμελής Επιτροπή σημειώνει και τα εξής:

  • Τα Νοσοκομεία Κρατικό Αθήνας, "401" και "251" "εξυπηρετούν σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις και μετά από παρακλήσεις των γιατρών του ΝΝΘΑ, χωρίς να είναι υποχρεωμένα και τούτο χάρη στην ευσυνειδησία και τον ανθρωπισμό των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού τους".
  • Εκφράζει τη λύπη για τη στάση του υπουργού Υγείας, ενώ επισημαίνει ότι υπάρχει αδιαφορία απ' τον πρόεδρο του ΔΣ του Νοσοκομείου και του εκπροσώπου σ' αυτό των γιατρών. "Ο εισαγγελέας, υπογραμμίζει, φαίνεται ότι πρέπει να έχει μπροστά του ένα θύμα για να ενεργήσει, παρά να δράσει άμεσα για να προλάβει μια επικίνδυνη κατάσταση πριν είναι αργά".
  • Η έλλειψη του αξονικού τομογράφου προκαλεί μεγάλη οικονομική αιμορραγία, ενώ οι γιατροί δεν είναι ικανοποιημένοι απ' τα αποτελέσματα των εξετάσεων, κυρίως στα ιδιωτικά κέντρα.
  • Το ΝΝΘΑ δεν έχει μονάδα νοσηλείας για ασθενείς απ' τον ιό του ΕΪΤΖ - αν και νοσηλεύει τέτοιους ασθενείς "και τους προσφέρει πλήρη υγειονομική κάλυψη". Αντίθετα, σημειώνει η Πενταμελής, ευνοείται η ανάπτυξη τέτοιων μονάδων σε άλλα νοσοκομεία, παρότι οι παραπάνω ασθενείς, κάποια στιγμή, θα ασθενήσουν από κάποιο πνευμονολογικό νόσημα.
  • Δε διαθέτει ειδικό τμήμα νοσηλείας ασθενών που πάσχουν από ανθεκτική στα τρέχοντα αντιφυματικά φάρμακα πνευμονική φυματίωση, κάτι το οποίο εκθέτει σε κίνδυνο τον πληθυσμό.

Γ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ