Παρασκευή 30 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τους αγνόησαν πρωθυπουργός και 3 υπουργοί

"Κατεβάζουν ρολά" οι υγειονομικές υπηρεσίες της νομαρχίας Αθηνών

Ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, και τέσσερα υπουργεία αγνόησαν τη νομαρχία Αθηνών, η οποία είχε ζητήσει επειγόντως την κάλυψη των κενών στις υγειονομικές υπηρεσίες της, για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.

Προχτές, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ) κατάγγειλε ότι οι γιατροί που παρέχουν υπηρεσίες σε ασφαλισμένους του Δημοσίου κινδυνεύουν να μην πληρωθούν, καθώς πρόκειται να απολυθούν οι έκτακτοι υπάλληλοι των νομαρχιών της Αττικής, στους οποίους έχει ανατεθεί το έργο της μηχανογράφησης και εκκαθάρισης των λογαριασμών, που υποβάλλονται απ' τους γιατρούς. Σε χτεσινή ανακοίνωσή της η Νομαρχία Αθηνών αναφέρει ότι "παρά τις προσπάθειές της προς τα υπουργεία Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Υγείας - Πρόνοιας όσο και στον ίδιο τον πρωθυπουργό δεν εγκρίθηκε η πρόσληψη προσωπικού στα πλαίσια του νόμου 2190/94 για την αντιμετώπιση των λειτουργικών αναγκών", ενώ η εξυπηρέτηση που γινόταν με εκτάκτους λήγει στις 31.5.1997. "Το γεγονός αυτό εμπεριέχει τον κίνδυνο να καταγγελθούν οι συμβάσεις γιατρών, φαρμακοποιών και εργαστηρίων με το δημόσιο και τη νομαρχία, αφού θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στην εξόφληση των ενταλμάτων πληρωμής", αναγνωρίζει η ίδια η νομαρχία.

Οπως αποκάλυψε ο "Ρ" (15.5.1997) ο νομάρχης Αθηνών Δ. Ευσταθιάδης στις 14.4.1997 έστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, και τον υπουργό Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλο, ανέφερε τις τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού και μεταξύ των άλλων σημείωνε: "Για να γλιτώσουν 2-2,5 εκ. δραχμές σε κάποιον υπάλληλο πληρώνουν δισεκατομμύρια σε κάποιους επιτήδειους που λυμαίνονται το δημόσιο". Επίσης, σημείωνε ότι στις υπηρεσίες της νομαρχίας δεν υπηρετεί κανένας φαρμακοποιός για έλεγχο εντολών - όταν υπάρχουν 3.000 φαρμακεία - υπηρετούν μόνο 18 ελεγκτές γιατρούς, όταν, για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες, χρειάζονται 50 γιατροί και το συνολικό ύψος των δαπανών για τις χιλιάδες ασφαλισμένους του δημοσίου.

Η νομαρχία εκφράζει απλώς τη λύπη της και προσπερνά το γεγονός με την αποποίηση των ευθυνών της.

Καθηλωμένες αμοιβέςαπ' το 1991

Οι γιατροί που παρέχουν υπηρεσίες σε ασφαλισμένους του δημοσίου εισπράττουν απ' το 1991 για κάθε ιατρική πράξη 2.200 και 600 - 700 δραχμές για τις εργαστηριακές εξετάσεις.

Στις 4.6.1997, με πρωτοβουλία του ΙΣΑ οργανώνεται συγκέντρωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας για τις χαμηλές αμοιβές των ιατρικών πράξεων αλλά και των μεγάλων καθυστερήσεων καταβολής τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ