Σάββατο 6 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Κατά παραγγελία της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Ακόμα περισσότερο στο περιθώριο η παραγωγική βάση της χώρας

Μακριά από τις πραγματικές ανάγκες της χώρας και των εργαζομένων βρίσκεται το περιεχόμενο του Σχεδίου Περιφερειακής Ανάπτυξης 2000-2006 (ΣΠΑ), κατευθύνσεις του οποίου δόθηκαν σε χτεσινή ημερίδα της Περιφέρειας Αττικής, με τη συμμετοχή αιρετών του Λεκανοπεδίου. Οπως έγινε σαφές, τα έργα που θα ενταχθούν στο ΣΠΑ και συνακόλουθα θα διεκδικήσουν τη χρηματοδότησή τους από το Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, σε ό,τι αφορά την Αττική, αφορούν παρεμβάσεις που στόχο έχουν "τη μετατροπή της Αθήνας σε κέντρο επιχειρηματικών και χρηματιστηριακών πρωτοβουλιών, σε τουριστικό και πολιτιστικό υποδοχέα" - όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας Περιφέρειας Αττικής, Π. Χαμακιώτης.

Μπροστά στο στόχο αυτό, όχι μόνο προσπερνιούνται, αλλά αποδυναμώνονται σημαντικά, κλάδοι και τομείς της χώρας που μπορούν να σηματοδοτήσουν μια αναπτυξιακή τροχιά με την παράλληλη δημιουργία θέσεων εργασίας. Προσπερνιούνται οι πραγματικές τοπικές ανάγκες σε έργα και αντίθετα αναδεικνύονται ως "χρηματοδοτούμενα" μόνο μεγάλα έργα στα οποία δραστηριοποιείται το πολυεθνικό και ντόπιο κεφάλαιο, όπως το αεροδρόμιο των Σπάτων, η κατασκευή της Λεωφόρου Ελευσίνας - Σπάτων ή το μετρό. Κάτι, που εκφράστηκε ως ανησυχία από τους αιρετούς που παραβρέθηκαν στη χτεσινή ημερίδα, κάνοντας μάλιστα λόγο για αποκλεισμό της Αττικής από το ΣΠΑ. Η ανησυχία αυτή συνοδεύτηκε από διαμαρτυρίες για αποκλεισμό της Αυτοδιοίκησης από τη συμμετοχή, εκτέλεση και έλεγχο των Επιχειρησιακών Περιφερειακών Προγραμμάτων και των ενταγμένων σε αυτά έργων.

Διαμαρτυρία που εξέφρασε και ο πρόεδρος της διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθήνας - Πειραιά, Θ. Κατριβάνος,λέγοντας πως οι διαδικασίες κατάρτισης του ΣΠΑ είναι τυπικές και όχι ουσιαστικές. Ο ίδιος έκανε λόγο για νεοσυγκεντρωτισμό, εννοώντας την υπερενίσχυση των Περιφερειών, κάτι που προσδιόρισε ως "μεθόδευση κατάργησης των υπαρχουσών νομαρχιών".

Χαρακτηριστικό, πάντως, των ειλημμένων αποφάσεων της κυβέρνησης για τα έργα που θα ενταχθούν στο ΣΠΑ, είναι πως στελέχη της Περιφέρειας και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας, ζήτησαν από τους αιρετούς - στις προτάσεις που θα υποβάλουν προς την Περιφέρεια - να μην ονομάζουν συγκεκριμένα έργα ή παρεμβάσεις που έχουν ανάγκη οι περιοχές τους. Αντίθετα τους προέτρεψαν να γράψουν μια... έκθεση ιδεών για τους άξονες, τις δράσεις και τους κοινούς στόχους των ΠΕΠ. Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και το εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα που δόθηκε στους δήμους και τις νομαρχίες για να υποβάλουν τις προτάσεις τους - κάτι που αυτόματα μπορεί να αποκλείσει δήμους από συμμετοχή στα κονδύλια των ΠΕΠ. Ετσι, μέχρι τις 25 Φλεβάρη οι Νομαρχίες θα πρέπει να έχουν υποβάλει στις Περιφέρειες τις προτάσεις τους. Αυτές, με τη σειρά τους, θα υποβάλουν μια σύνθεση των κατατεθειμένων προτάσεων στο υπουργείο Οικονομικών. Εν συνεχεία η Διυπουργική Επιτροπή Παρακολούθησης θα διαμορφώσει το τελικό ΣΠΑ που θα διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτή τελικά θα αποφασίσει ποια έργα είναι επιλέξιμα, άρα και θα χρηματοδοτηθούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ